ROZHOVOR

 

Mella Dee: "Strávil jsem život prací ve skladu, nebo na rave akcích..."

Mella Dee. Jméno, jenž stále více rezonuje britskou taneční scénou... Již tuto sobotu zavítá do pražkého klubu Roxy a domácímu tanečnímu publiku představí svůj typický sound plný nespoutané energie s kombinacemi žánrů jako Techno, House, Hardcore či Jungle. Jeho releasy získaly uznání jmen jako Laurent Garnier, The Black Madonna nebo Bicep. Nalaďte se na tuhle velkou párty následujícím rychlým rozhovorem...

 

Vítám tě u rozhovoru pro Techno.cz a hned první otázka na rozjezd... Jak se ti daří v novém roce?

Daří se mi skvěle, děkuji! Po krátké pauze na začátku roku jsem se vrátil k práci odpočatý a opět připravený po zbytek roku makat!

Tvá hudba vychází z kultury "warehouse parties". Co konkrétně tě natolik uchvátilo, že ses rozhodl tomuto soundu věnovat a zasvětit mu i svůj hudební label?

Tak nějak mi to dávalo smysl. Už dřív jsem totiž dělal tématické mixy a před lety vydal i track na Omena Records s názvem "Warehouse". Použít tenhle název a následně i vytvořit grafiku z klubu Doncaster Warehouse, který byl takovým hlavním párty prostorem ve městě, odkud pocházím, mi jako celek přišlo perfektní. Strávil jsem život ve "warehousech", ať už prací ve skladu, nebo na rave akcích, takže mě to celkem vystihuje. :)

Mella Dee
U nás se undergroundové akce těší velké oblibě... Můžeš nám přiblížit, jak to s touto hudební scénou vypadá u vás v Británii?

Je to hodně různorodé a jako na houpačce. V každém městě a do jisté míry i na vesnicích se něco děje. Kluby se staly velmi populárními v rámci kultury, stále více věcí se však odehrává v undergroundu. Free akce jedou naprosto všude, ale v posledních dvou letech jsou zavedeny nové zákony, které se snaží tuhle kulturu ještě víc potlačovat. Snaží se pokutovat nebo rovnou zatýkat samotné účastníky, což je šílené. Ale v podstatě tady nikdy není nouze o pořádnou párty!

Tvůj track "Techno Disco Tool" z roku 2017 zaznamenal velký úspěch. Stal se hitem číslo 1 na BBC Radio 1 a objevil se i na kompilaci "Track of the Decade", kterou mají na svědomí Pete Tong spolu s Annie Mac. Jak to vnímáš s odstupem času a co podle tebe zapříčinilo, že se tahle věc těšila takové oblibě?

Myslím, že je to jen tou syrovostí... Udělal jsem jej tak, že to lidi skutečně zasáhlo, a jak můžete pochopit už podle názvu, nikdy to nebylo myšleno moc vážně. Je to zábavný track a vypadá to, že si ho lidi užívají po celém světě a na různých místech. Jsem s tím spokojený, nic jiného mi vlastně ani nezbývá. :)




Jak už jsme zmínili, vedeš vlastní label s názvem Warehouse Music... Podle jakých kritérií si vybíráš hudbu a interprety, které bys měl rád v katalogu? Co je pro tebe při výběru tím nejdůležitějším znakem?


Reaguji pouze na hudbu, která se mi líbí. Žádný přesný postup k tomu neexistuje. Je to těžké, protože jsem opravdu dost zaneprázdněný. Lidi mě sami oslovují a o možných vydání pak diskutuju s přáteli, je to celé dost otevřená věc. Ovšem ta hudba se mi musí především líbit! Label jsem založil z nutnosti vydávat muziku a odtud to prostě všechno vzniklo. Neexistují zkrátka žádné pevné limity, je to jen domov pro hudbu...

Jistě se k tobě díky tomu dostává spousta zajímavých novinek. Můžeš nám doporučit nějaké interprety, jejichž muzika tě aktuálně baví a stojí podle tebe za pozornost?

Na Warehouse Music se v nejbližší době určitě pár zajímavých interpretů objeví. Naspříklad Cici, která nedávno vydala své debutové EP "Extraneous". Je to totální "groovy" nářez! Celé to EPčko zbožňuju a jsem moc rád, že toho od ní přichází víc a víc. Taky brilantní DJ Joshua James teď chystá hodně našláplé EP. Nebo Materfakt, duo z Liverpoolu, které ušlo ve studiu obrovský kus cesty a stojí za to ho sledovat!




Na tvém Bandcampu můžeme jako merch najít i tvé obrazy. Jakou roli u tebe hraje malování a umění obecně?


Dost přemýšlím. Malování a umění obecně miluju a spolu s hudbou to prostě všechno do sebe zapadá! Zjistil jsem, jak se navzájem doplňují různé kreativní postupy. Nemaloval jsem už řadu let a znovu s tím začal až na začátku roku 2020. Bylo skvělé to všechno propojit a moc si cením toho, že kromě hudby mají lidi zájem i o ty malby. Pomohlo mi to získat větší sebevědomí a perspektivu v rámci kreativity a tvorby muziky. To jsem dřív neměl...

Situace kolem koronaviru moc nepřála koncertům a kultuře obecně. Jak jsi trávil volný čas během lockdownu?

Dělal jsem muziku, maloval, chodil na procházky a trochu i pařil hry.

Naštěstí se u vás v Británii teď začínají rozvolňovat covid opatření... Jak to všechno vnímáš a jaké máš plány pro rok 2022?

Všechna opatření už jsou zrušená a mé plány jsou v podstatě jasné... Jen pracovat a fungovat!

V sobotu 5. února odehraješ svůj set v pražském klubu Roxy... Na co můžeme těšit a chystáš se v Praze zdržet na víkend, nebo hned po vystoupení pokračuješ ve své hudební cestě zase dál?

Víceméně se hned po vystoupení vracím do Londýna, ale přes den mám v plánu si alespoň trošku prohlédnout město. A řekl bych, že se můžete těšit na to, že si dobře zatančíte. O to mi v klubu jde - nabít energií a přimět lidi včetně sebe samého k tanci! Prostě nechat na těch pár vzácných hodin vše volně plynout...




V Roxy odehraje svůj set také Oli_N, šéf labelu Little Beat Different. Hudbu téhle značky můžeme jen doporučit! Měl jsi příležitost slyšet některý z releasů tohoto labelu?


Zatím ne, ale moc rád si něco poslechnu, takže díky za tip!

My děkujeme za rozhovor a těšíme se na na viděnou v Roxy!

Já děkuju za pozvání!

 

Ptal se Pavel Aeling v lednu 2022.

foto: archiv

Britský DJ a producent Mella Dee vystoupí v sobotu 5. února v pražském klubu Roxy.

Sledujte také:

Mella Dee Bandcamp 
Mella Dee Facebook 
Warehouse Music Facebook 
Mella Dee SoundCloud
Mella Dee Instagram

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016