ROZHOVOR

 

Kubatko: "Tomtor je nejstudenější místo na zemi..."

Kubatko, žánrově nevyhraněný producent, kterému v březnu vyšlo nové album a jehož skladby se jako jednomu z mála interpretů objeviliy v katalogu slavného labelu Hospital Records. Na nové desce s názvem "Tomtor" dal oproti svým předchozím albům přednost tanečnějším a žánrově rozmanitějším polohám elektronické hudby, přesto si však deska zachovává ucelenost a s každým dalším poslechem na ní najdete něco nového. Co vedlo k této změně a jak samotné album vznikalo, o tom jsme si s Jakubem popovídali v následujícím rozhovoru.

 

Jakube, díky že sis udělal čas na náš rozhovor a na začátek tradiční odlehčující otázka... Jak se ti daří?

Daří se mi moc dobře, díky za optání.

V březnu ti vyšla nová deska s názvem "Tomtor". Jaké máš pocity po jejím vydání?

Pocity jsou zatím super. Myslím si, že to je zatím nejlepší deska, co jsem udělal. Nejvíc jsem asi pyšný na to, že je lehce uchopitelná. I když je zvukově celkem rozmanitá, tak ty hlavní nápady jsou hodně jednoduché a tak se člověk nemusí prodírat nějakou těžkou atmosférou. Řekl bych, že vychází tak trochu z dnešní "instantní" doby, kdy jsme zvyklí mit všechno hned a tak názor na líbí / nelíbí nebude posluchačům dlouho trvat. Mně poslední dobou takový hodně výrazný styl vyhovuje.

Kubatko
Má název "Tomtor" nějaký skrytý význam? Můžeš našim čtenářům upřesnit, co "Tomtor" vlastně znamená?

Je to jméno malé vesničky na Sibiři, odkud pochází moje snoubenka, taky je to zároveň nejstudenější místo na zemi, kde trvale žijí lidé. Byl jsem se tam na začáku roku podívat, a to jméno se mi hrozně líbí.

Ty jsi původně začínal u drumandbassu, ale postupně ses vrhl na klidnější rytmy ambientu, abstraktní elektroniky a podobných stylů. Na tvé poslední desce se ale drumandbass objevuje opět ve velké míře. Co zapříčinilo tvůj návrat k tomuto stylu?

Asi to bylo tím, že se mi podařilo vydat dvě skladby u Hospital Records. Zase mě to rychlejší tempo začalo bavit a přišlo mi, že ty nové písničky se od těch starších drumandbassových dost liší a tak jsem zkusil udělat něco víc.

Kubatko
Když se ohlédneš za tvými předchozími alby "Vzduchoplavec", "Krasohled" a "Auclandia", jak je postupem času hodnotíš v porovnání s tvou novinkou?

"Tomtor" je rozhodně nejtanečnější album a zároveň takové nejjasnější. Předchozí alba mi přišla taková hodně zasněná, "Tomtor" naopak dost konkrétní...

Jsi známý tím, že na svých albech spolupracuješ i s jinými muzikanty... Pokračuješ ve spolupráci s někým, kdo se již objevil na starších deskách?

Pokračuji s korejským kytaristou Jo Joonghyunem. Jsme dobří kamarádi a kdykoli ho o něco poprosím, tak naprosto vystihne to, co mi přijde, že v těch písničkách chybělo.



Podle jakých kritérií si tyto hudebníky vybíráš?

Většinou se mi líbí jejich hudba a tak je kontaktuji. Často se pak zkamarádíme a pokračujeme v další spolupráci. Těch lidí okolo sebe tolik nemám, jenom pár.

Tvá nová deska je žánrově velmi pestrá a s každým novým albem se tvá produkce neustále vyvíjí. Jaký posun nastal v případě alba "Tomtor"?

Jak už jsem zmínil, největší vývoj mi přijde v těch nápadech, a jak jsou zpracovány. Dřív bych dělal všechno víc zastřené, zasněné, delší, dneska mám radši, když je to víc "obroušené" a má to "konkrétní tvary" v kratším časovém úseku. Promiň, nějak úplně nevím, jak to přesně vyjádřit, snad je to pochopitelné. Ještě jednou novinkou je, že jsem si písničku "Dál" nazpíval sám a napsal si k ní i text. Ani nevím, jak se to stalo a rád bych něco podobného do budoucna zase zkusil.



"Tomtor" je na první poslech velmi taneční deskou. Byl to záměr, nebo to tak nějak samo vyplynulo ze situace?

Záměr to úplně nebyl, nejednalo se o album, které by mělo nějaký koncept už od začátku. Spíš je to odraz nějakého období a toho, co mě v něm bavilo a poslouchal jsem.

Jak dlouho samotné album vznikalo? Byla jeho tvorba v něčem složitější, než tomu bylo v případě tvých předchozích desek?

Asi rok a půl. Spíš mi tvorba přišla jednodušší. Čím více zkušeností člověk má, tím to pak všechno jde lépe a hlavně rychleji. Spíš než složitejší mi občas přišel způsob tvorby kurioznější. Strašně rád vzpomínám na písničku "Im Nothing", kterou jsem dělal s korejskou producentkou UZA. Skládali jsme ji s rozdvojkou na jack v pár kavárnách. Ona je super talentovaná a hrozně jí ta produkce jde. Ještě kytaru ve skladbě "Subak" jsme nahrávali v kavárně přes digitální zesilovač. To mi přišlo taky fajn.




Když se ohlédneš zpět za svou dosavadní produkcí, najdeš nějaký track, který máš stále velmi rád, a naopak takový, který vyloženě nesnášíš?


Takhle narychlo si vybavím "Flying Without Wings". Tu skladbu mám hrozně rád, i když zapadla u nějakého labelu, na jehož jméno si už ani nevzpomenu. Nesnášet je silné slovo, ale už tolik nemám rád "Day and Night, I Sit and Wait", která se objevila na kompilaci docela slavného YouTubera MrSuicideSheep.

Ty jsi také pověstný svou žánrovou nevyhraněností, čehož je tvá nová deska jasným důkazem. Styly jako house, drumandbass, breakbeat, ale i ambient a různé experimentální beaty ti nejsou cizí. Který z těchto žánrů tě aktuálně nejvíc baví?

Momentálně mě asi nejvíc baví house. Ale spíš bych řekl to, co se nazývá "future house" nebo "bass house". Také v breakbeatu si občas najdu něco, co mě chvíli drží.



A kde čerpáš inspiraci pro svou tvorbu?

Nejvíc určitě z ostatní hudby. Mými favority v době práce na albu "Tomtor" byli: Don Diablo, Marten Horger, Zico, Offonoff, Yaeji, Tennyson, San Holo, Pomo, Brett Gould, Soledriter, Zonderling, Hugh Hardie, Unglued a další.

Máš na "Tomtor" už nějaký feedback? Jaké jsou ohlasy?

Ohlasy mám pozitivní. Na Bandcampu mě vcelku konstantně někdo podporuje koupí alba. Na Spotify má už také celkem dost poslechů a ve Velké Sedmě na Radiu 1 se skladba "Replace" dostala na první místo. Nicméně lidem, kterým se líbila moje hudba dříve, a mají rádi tu zasněnost a zastřenost, tak ti už si na té desce asi moc nenajdou.

Kdyby sis mohl vybrat, tak se kterými interprety bys rád v budoucnu spolupracoval?

Občas nad tím přemýšlím, a napadají mě ta nejlepší jména v ČR jako třeba Floex, Brooklyn apod. Nicméně to jsou hudebníci o tolik zkušenější a "umělečtější" než já, že nevím, co bych s nimi nakonec vykouzlil. :) Možná bych si radši zopakoval nějakou spolupráci s Markétou Foukalovou z Lanugo, dále s UZA a Ohheejung. Z těch, se kterými jsem ještě nikdy nic dohromady nedal, mě teď napadá MGDLN nebo Zkrat Kratochvil. V zahraničí, kromě mých kamarádů, žádné sny o spolupráci nemám.

Kubatko
Tvoříš aktuálně nějakou novou hudbu, nebo si dáváš od produkce pauzu?

Od dokončení alba "Tomtor" jsem bohužel ještě na nic nesáhl. Nějak nemám teď energii a chuť něco zkoušet, ale sem tam už zase dostávám chuť, nechám to ale trochu uzrát...

Kam bys svou tvorbu chtěl do budoucna posunout? Máš nějaký cíl, kterého bys chtěl dosáhnout?

Jak už jsem zmínil, rád bych možná zase zkusil něco se svým zpěvem. Také mám stále takový sen dělat kratší písničky, ale s hodně změnami, aby byly hodně zábavné na poslech. Občas jsem se k tomu přiblížil, ale není to ještě přesně to, čeho chci dosáhnout.

Ty se na elektronické scéně pohybuješ už celkem dost dlouho... Kdy jsi vlastně s produkcí začal?

Hm, řekl bych, že to možná bylo v roce 2004, nebo 2005, kdy poprvé zazněla moje písnička na Radiu 1, a já začal psát pro Shadowbox. Tím rokem si ale tak jistý nejsem... Za tu dobu se elektronická hudba posunula o velký krok vpřed.

Kubatko

Jsi spokojený se současnou podobou elektronické scény? A jakým směrem se podle tebe bude dál ubírat?

Rád bych napsal něco super moudrého, ale nedokážu to nějak celkově zhodnotit. Nějak si nemyslím, že je tady něco jako "elektronická scéna". Přijde mi, že elektronika se vpila doslova do všech žánrů a nemá nějaké hranice. Spokojený s tím, co poslouchám, jsem - je tu stále dost nové hudby, co mě baví a inspiruje. Přijde mi fajn, jak se posunul právě breakbeat a house. Naopak se mi zdá, že drum and bass trochu zamrzl, ale možná nehledám dost pečlivě (baví mě ale hodně S.P.Y.).

Pomalu se blížíme ke konci našeho rozhovoru... Máš nějaký vzkaz na závěr pro naše čtenáře?

Snad jen díky všem za podporu mojí hudby, pokud ji sem tam posloucháte.

Díky za rozhovor a ať se ti na poli elektronické hudby i nadále daří!

Díky moc za pozvání a super otázky!

Ptal se stanjah v květnu 2018.

foto: archiv


Sledujte také:

Kubatko official website

Kubatko Facebook Fanpage

Kubatko Bandcamp page

Kubatko SoundCloud page

Kubatkovu novou desku s názvem "Tomtor" si můžete zakoupit na portálu Bandcamp.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016