ROZHOVOR

 

Saytek: "S drogami jsem začal velice brzy..."

Britský producent Saytek se před zhruba 10 lety ocitl na úplném dně díky drogám a alkoholu... Tohle ožehavé téma a pak jinak celkem veselé věci jsme probrali v krátkém rozhovoru před jeho další návštěvou České republiky. Hezké čtení!

 

Naposledy jsme spolu mluvili před dvěma lety. Co se za tu dobu událo?

Nespočet vystoupení a ještě více vydané muziky. :)

Vydáváš editované části svých živých vystoupení, edity hrajou umělci, ke kterým si, řekněme, dříve vzhlížel. Jsou to třeba Kevin Saunderson, Mr. C nebo Carl Cox. Jaký to je pocit?

Samozřejmně jsem hodně rád, všichni jmenovaní vlastně letos vydávají moje "live jams" na svých labelech.




Tvoje live streamy mají pár milionů zhlédnutí. Všiml jsem si, že téměř vždy odpovíš na všelijaké dotazy ve svém "stream feedu". Kolik času věnuješ sociálním mediím?


Snažim se odpovědět na všechny dotazy, dělám to rád. Avšak muzika a přípravy na vystoupení jsou na prvním místě.

Jaký je tvůj momentalní set up?

Velice komplexní odpověd na tento dotaz najdeš zde.



Četl jsem, že máš ve studiu ještě jednu mašinu, bez které se neobejdeš. Prozraď nám více...

Miluju kvalitní, čerstvě praženou kávu. Koupil jsem si velice drahý kávovar. :)

V magazínu Attack říkáš, že káva je poslední stimulant, co ti zůstal. Vim, že jsi před lety holdoval alkoholu, ale ještě ve větší míře drogám. Ve finále jsi musel nastoupil do léčebny pro drogově závislé. Stále se potýkáš se závislostí?

Jsem devět let čistý! Problém sahá už do mého raného dětství, kdy jsem byl v podstatě označen za nezvladatelné dítě, velice pozdě jsem byl diagnostikován s ASD (Autism Spectrum Disorder), ADHD (hyperaktivita) a dalšími diagnózami. Jako dítě jsem žíl v neustálých obavách a depresích, měl jsem problém se začleněním do kolektivu, a s drogami jsem začal velice brzy. Před nástupem do léčby jsem byl na totálnim dně, nekontroloval jsem sám sebe, ani množství drog, které jsem užíval. Když se zjistilo, co se mnou je, tak jsem byl konečně schopný identifikovat problém a řešit ho. Momentálně si nemůžu na duševní zdraví stěžovat.

Saytek

Uf! Zpět ke tvým momentálním aktivitám... Neuniklo mi, že ač jsi z Londýna, tak máš více vystoupení třeba v Berlíně. Proč tomu tak je?

Scéna v Berlíně je velice zdravá a více otevřená mému stylu. Citím se tam lépe než v Británii... 

Co tě čeká v následujících týdnech a měsících?

Legendární Shoom slaví 30 let v Londýně, Pure Festival v Polsku a je i mnoho dalších akcí po Evropě. Další muzika mi vyjde u Superfreq, vinyl u Hike Records, na kterém se podílí také Kevin Saunderson, plus další vinyl na novém bruselském labelu Zodiak.

Ptal se Da Moon v listopadu 2017.

foto: archiv

Britský producent Saytek se znovu představí v České republice a to 18. listopadu na akci Republic Artists v klubu Chapeau Rouge.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016