ROZHOVOR

 

Jan Štika: "Na kačeří louce by se krásně vyjímal papa Sven..."

Rok co rok se koncem letních prázdnin u vesnice Horčápsko koná tradiční festival s názvem Kačeři. Letos se odehraje v pořadí již jedenáctý ročník a při této příležitosti si organizátoři pro návštěvníky přichystali nabitý line-up plný českých i zahraničních interpretů. O tom, jak tento festival vznikl, jak vypadá jeho současnost a o tom, kam se bude dále ubírat, jsme si popovídali s jedním z jeho organizátorů.

 

Honzo, než začneme, tak jak se daří?

Děkuji za optání, daří se báječně. Léto, momentálně krásné počasí, rodinná pohoda, prostě skvěle a navíc přípravy Kačerů běží podle plánu. Přát si něco víc by snad bylo trestné. :)

Na začátek ti položím jednu otázku týkající se názvu festivalu... Proč zrovna Kačeři?

Proč Kačeři? Tak tuto otázku jsem dostal nesčetněkrát. Kačeři proto, že místo, kde festival vznikl a doposud se koná, je slangově nazýváno Kačerov. Vesnice se jmenuje Horčápsko, ale díky velkému chovu kachen je to prostě Kačerov. Pro ty, kteří nás ještě nenavštívili - nacházíme se nedaleko Příbrami v krásné krajině úpatí Brd. Louky, stromy, rybník a báječný západ i východ slunce.

Kačeři

Jak vlastně vznikl tento festival a jak dlouho už ho pořádáte?

Festival vznikl jako jedno malé setkání přátel. I po těch 11ti letech bych dokázal vyjmenovat většinu návštěvníků jménem. Bylo jich přibližně 30. Za ta léta jsme rostli, až jsme se dostali k číslu 2.000 návštěvníků za víkend. Žádný rok jsme nestagnovali, nebo nevylétli s návštěvností raketově vzhůru, což nás těší. Díky tomu jsme naštěstí nezažili stres s nepředpokládaným návalem kačerů a kačenek.

Organizace takového festivalu je dlouhý a časově náročný proces. Kdy začínáte s přípravami dalších ročníků?

Na začátku naší kačeří cesty jsme akci, ještě bych to nenazýval festivalem, připravovali pár týdnů. Nyní přípravy jednoho ročníku trvají více než rok. Kapely a DJs jsou přes léto velmi vytíženi, a abychom měli námi zvolené, je třeba některé bookovat i více než rok předem. Příprava samotného festivalu trvá na louce týden, což bereme jako pěknou dovolenou s přáteli.

Kolik lidí vlastně stojí za festivalem Kačeři?

Za Kačery stojí 3 hlavy – Vlasta, Filip a já. Všichni se známe od dětství a víme, co od sebe čekat. Každý z nás má pod palcem své úkoly a ostatní se o ně nemusí starat. Kdybych měl ale vyjmenovat všechny, kdo se přesně podílí na samotné organizaci, musel bych jmenovat mnoho dalších z kačeří crew. Těch jmen je velké množství a patří jim za to velké díky.

Kačeři

Děláte i klubové akce k festivalu. Začali jste s nimi hned při prvním ročníku, nebo jste je přidali až později?

Klubové akce samozřejmě také děláme. V podstatě každý měsíc ožije jeden večer Březnice u Příbrami kulturou. Kačeří klubové akce jsou velmi rozličné. Před šesti lety jsme uspořádali první indoor Kačery s kapelami (za tu dobu vystoupili například Mig 21, Vypsaná Fixa, Mňága a další), poté taneční Elektro Kačeři s DJs (mimo jiné Ladida, Loutka, Tráva, Orbith a další), plesy, show Na Stojáka, spolupráce s pražskými kluby Retro Music Hall a Studio 54. O Vánocích probíhá celodenní akce pro děti a sportovce. Snažíme se vozit známá, ale i neotřelá jména české i zahraniční scény. Občas je složité, pokud přivezete skvělého DJe nebo kapelu, kteří nejsou mainstream, a přijde na ně pouze několik desítek a stovek lidí. Za pár let tito umělci vyprodávají kluby a haly. To nás vždy potěší, že jsme mohli přispět k objevu dotyčného.

Spousta hudebních festivalů sází na provařená jména... Jak to máte v tomto ohledu vy?

Přesně jak jsem již zmínil - bez provařených jmen je vše složitější. Publikum si musíte vychovávat. Před lety jsme přivezli dva DJe z Londýna a dorazilo 150 návštěvníků. Přesto Alex Blanco a Tomasuchy hrávali po celé Anglii a Ibize. Samozřejmě známá a provařená jména jsou často zárukou návštěvnosti, ale kdybychom toto chtěli praktikovat, zaměříme se primárně na "vrtule" a EDM a šli bychom proti našemu přesvědčení.

Kterých jmen si jako promotéři nejvíce ceníte, že se vám je podařilo na festival přivézt?

Těch jmen je mnoho. Díky naší dlouhodobé lásce k muzice si tak trochu plníme i sny. Když jsme před mnoha lety jezdili na Loutku, Bidla, Trávu nebo PSH, Mig 21, bylo nasnadě tyto umělce přivézt. Osobně mám radost ze zahraničních bookingů kapel i DJs. V loňském roce to byli třeba skvělý německý DJ Gunjah a manchesterská kapela The Feud.

Kačeři

A koho byste naopak nejraději na festival v budoucnu chtěli dostat?

Moji favorité se pohybují ve vodách našich západních sousedů. Německo je líheň skvělé muziky! Proč ne jména jako Tiefschwarz, Andhim, Ellen Allien? :) Kdybych se víc zasnil, krásně by se na kačeří louce vyjímal papa Sven a Seth Troxler. Z kapel bych bral Franz Ferdinand, The Kooks nebo rappery z Německa Seeed.

Můžeš nám představit letošní ročník vašeho festivalu? Kdo na něm vystoupí, kde proběhne a na co se mohou návštěvníci těšit?

Letošní 11. ročník proběhne opět na krásné louce v Horčápsku u Příbrami 19. a 20. srpna. Vystoupí zde na 50 umělců – DJs, kapel, bavičů. Na DJ stage dominuje německé jméno Mark Deutsche, který vydává pod proslulým vydavatelstvím Get Physical Music. Toho doplní legendy DJ Loutka, Orbith, Philip TBC, dále Forbidden Society, DJ Schwa nebo jihočeská dvojka Steen & Spiriakos. Taneční stan bude dunět v pátek D´n´B a sobota se ponese v rovných rytmech, jako jsou house a techno. Mezi kapelami ční jméno Say Yes Dog. Tato berlínská elektronická kapela bude mít na Kačerech jedinou českou zastávku a na jejich tour naleznete festivaly jako Melt! nebo maďarský Sziget. Česko budou zastupovat Fast Food Orchestra, Paulie Garand, Xavier Baumaxa, Thom Artway, Špejbls Helprs a další. Každý si najde svůj šálek. Chybět nebude ani spousta doprovodného programu, tedy naše oblíbená show Na Stojáka, sportovní aktivity typu fotbalový a volejbalový turnaj, workshopy, skvělé burgry od Pepy a Hanze z Pizzařství. Na co se já opět velmi těším, to je odpolední chillout s bazénem a studeným drinkem v ruce. A večer, až nazuji taneční střevíce, tak na celou DJ stage, hlavně Loutkův ranní set při východu slunce. Nejlevnější vstupenky jsou již v prodeji přes portál www.goout.cz nebo v místních kamenných předprodejních místech.

Kam byste v budoucnu chtěli festival posunout?

To je těžká otázka. Určitě nemůžeme Kačery na stávajícím místě posunout na dvojnásobnou návštěvnost. Nevím, kam bychom všechny naskládali. Co je ale jisté, že se festival pokusíme udržet na úrovni, kdy většina návštěvníků a vystupujících přijede další rok zpět. Po produkční i dramaturgické stránce budeme stále vozit aktuální a známá jména naší i zahraniční undergroundovější scény.

Kačeři

Máte nějaké rozhodující faktory pro výběr data konání festivalu? Nebo ho každým rokem pořádáte ve stejný termín?

Termín festivalu je již šest let stejný. Před tímto datem jsme Kačery dělali první víkend v září, bohužel jsme se moc nekamarádili s počasím, proto jsme je přesunuli na předposlední srpnový víkend. Víme, že se v tento termín koná více velkých festivalů, což je ale v Čechách skoro každý víkend. Ti, kteří nás pak jednou ochutnali, ti se k nám již tradičně vrací. Za to jsme velmi rádi, srdečně jim za to děkujeme a vždy se těšíme i na osobní setkání.

Zeptám se na propagaci festivalu... Jak dáváte lidem o vašem festivalu vědět?

V současnosti vládne elektronická doba, tudíž kačeří facebook, naše nové webovky a tradiční videa na YouTube. Z tištěných médií si vždy užijeme mnoho legrace při rozvozu plakátů. Jsme také velmi rádi za dlouhodobou spolupráci a partnerství s techno.cz.

Inspirujete se i nějakými jinými festivaly? Máte třeba nějak zmapovanou tuzemskou a zahraniční scénu?

Českou i zahraniční scénu stále mapujeme. U nás určitě stojí za zmínku a pokývání festivaly Povaleč, Rosnička, Shotgun nebo legendární Svojšice. Tyto festivaly to prostě dělají jinak, mají stejnou myšlenku jako my. Pohoda, krásné prostředí, spokojení návštěvníci a skvělá hudba, toho chceme každoročně dosáhnout. V zahraničí mohu velmi doporučit festival Click Clack na pláži v Drážďanech, který má pod palcem DJ Gunjah, dále Melt! nebo Think na pláži u Lipska. Festival by měl být nejen pastvou pro ucho, ale také pro oko.

Kačeři

Letos na vašem festivalu vystoupí i německý Mark Deutsche. Můžeš nám prozradit, jaké má takový zahraniční headliner požadavky pro vystoupení? Má i nějaké kuriozní jako někteří zahraniční interpreti?

I když by se zdálo, že Mark, patřící Get Physical nebo Noir Music, bude mít hvězdné manýry, tak je to právě naopak. Nic zvláštního v rideru se nenachází, naopak se snažíme pro vystupující my nějakou třešničku přichystat. Vloni s námi Gunjah vydržel na festivalu až do rána, jak byl nadšen. Doufám, že nadšeni budou i všechny naše kačenky a kačeři. :)

Díky za rozhovor a přeji, ať se letošní ročník povede!

My děkujeme a budeme se těšit s tebou, dalšími vystupujícími a všemi návštěvníky na viděnou 19. a 20. srpna v Horčápsku!

Ptal se stanjah v červenci 2016.

foto: archiv

Sledujte také:

https://www.facebook.com/KaceriFestival/?fref=ts
http://www.kaceri-festival.cz/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016