ROZHOVOR

 

Český dj a producent pracující pro Phonica Records v Londýně? Ano, seznamte se – Oli_N

Na hudební scéně má za sebou prvních 10 let, ve svých 27 hýří energií, dobrou náladou a tvrdou prací za svým cílem. Odchytnout ho můžete za pultem obchodu Phonica Records a jejich parties, Red Gallery, či někde v okolí Hackney Wicku. V Londýně zbýva málo míst, kde si nepoložil vinyl na gramec, v budoucnu můžeme očekávat přísun nových skladeb, parties a třeba stream & radioshow společně s vystoupením na Komiks warehouse party. Michal Schwa se ho zeptal na pár otázek ohledně života v Londýně.

 

 

Co je nového u Oli_N? A trochu se představ..

Ahoj všem! Co říct, léto je v plném proudu, já se už od začátku června starám o sobotní večírky na car parku Red Gallery. Mým úkolem je dramaturgie, pr a djing. Jednou měsíčně máme Little Bit Different párty, makám na produkci a hraji. Ještě samozřejmě prodávám v Phonica records a dělám grafický design. Lidé z Česka mě spíš znají z moravských parties okolo zesnulé s-o-s crew a Free Culture festaku, turné s Narcotic fields, Olomouckého metra, B2B setů s Carl Kingem a mnoha dalších, v Londýně jsem již čtvrtým rokem...


Proč Londýn?

Když jsem tu byl poprvé v osmnácti letech, něco se ve mě pohlo, ta energie co tu je, ve mě vzbudila nadšení a touhu poznávat a žít tady. Na někoho je to moc stresující, rychlé, drahé, přeplácané, plus když k tomu přidáte to počasí.. Já si uvědomil, že pro mě momentálně lepší místo není, až možná na San Francisco, či Berlín. Pro mě je Londýn živým organismem, který mě nutí pracovat a reagovat víceméně nonstop. Společnost je tu postavena na drsném konzumu a businessu, na druhé straně se do řeči dáte klidně i s Borisem na platformě, který před vás vyskočil z přijíždějícího vlaku. Sychravé počasí mě drží ve studiu nebo v klubu, když je pěkně samo sebou běžím ven..

 

 

Řekni nám něco o Phonica Records shopu, sám jsem tam několikrát byl a musím říct, že ten obchod je super.

Phonica reocords leží přímo v centru, nedaleko od Oxford Circus station. Shop je součástí vydavatelství Vinyl Factory a funguje už 10 let. Staráme se o prodej vinylů a cd + djského vybavení a trochu i oblečení. Muziku vydáváme na šesti různých labelech, do výčtu patří Special Request, Phonica White/Black a další. V shopu je každý měsíc k zastižení nějaké velké jméno ve speciálním instore setu, kdy se z obchodu stane malý klub, veřejnost si může donést své vlastní pití a užít si neobvyklou party do 11 večer. Z dlouhého výčtu jmen například Four Tet, Midland, Boddika & Joy Orbison, Maceo Plex, Gregory Porter atd.

Na denním pořádku jsou návštěvy všemožných djs, producentů, promotérů, publicistů, teenagerů či osmdesátníků prahnoucích po nových releasech v jazz sekci. Je to až někdy neuvěřitelné, ale ano, je to tak, každý kdo muziku má opravdu rád a zajímá se o ni do obchodu přijde. Poslechnout, pokecat, snažit se najít něco co nezná. Tohle všechno mi hodně pomohlo si uvědomit, že i já začal poslouchat muziku, když mi můj strejda v 11 letech donesl první minidisk s Hardfloor remixem Sven Vatha z 1998 a hrát, když jsem si koupil první vinyl. Neříkám, že se musí hrát jen z desek, sám jsem zastáncem názoru neomezovat nikoho výběrem formátu, jsme přece v 21. století. Ale! Mám rád ten zvuk, ten pot co vás to stojí odehrát set. Tomu se Serato nevyrovná.

 

Lukas Kuhn & Oli_N live @ Red Saturday 06-14-14 by Oli_N on Mixcloud

 

Jak se vůbec v Londýně podobným obchodům daří? Uživí se? U nás je to velice těžké, ale určitě je to mnohem lepší než před 5ti lety. Dokonce teď v Praze pár nových shopů vzniklo.

No abych pravdu řekl, není to žádný med, udržet v plusových číslech shop s více jak 200m2 v centru Londýna. Každopádně prodáváme opravdu hodně, v obchodu  70% veškerých objednávek, 30% jsou online sales. Vzhledem k tomu, že pořádáme parties, máme hodně vlastních releasů a skoro všichni hrajeme, nějakým způsobem to jde. Ono je důležité i to, že všichni co tam pracují, to nedělají kvůli penězům. Jedna poznámka, určitě nechtějte otevřít vinylshop, pokud chcete vydělávat peníze..


Která muzika se na deskách nejlépe prodává? Hledají lidé hlavně 'vinyl only' releasy a nebo je to jedno?

U nás v shopu jdou určitě nejvíc na odbyt spontánní jamy, drsný zvuk, dobrý samply, djs tools atd. Kritérií je více, každopádně co vůbec nejde, jsou ty nejvíce vyhajpovaná jména. Crosstown Rebels, Desolat a další z těch rádoby superstar labelů prodávají do 10ti kusů z releasu. Minulý repress od Levon Vincenta prodal za 5 dní 160 kopii a dalších 100 je na cestě a už jsou skoro pryč..

 

 

 

V červnu jsem měl možnost navštívit skvělou day time party v Red Gallery kousek od Old Street. Hrál jsi tam funk a disco a atmosféra bylo opravdu skvělá. Řekni nám něco o Red Gallery, kdo za tímto projektem stojí a oč se jedná?

Pro Red Gallery pracuji třetí sezonu. Je mým druhým (respektive třetím) domovem. Kdysi to bývala opuštěná budova, pár zapálených hlav okolo Jardy Krampola se rozhodla, že to tak nenechají a podařilo se jim budovu získat a starat se o ni. V třípatrovém objektu uprostřed Old Street se ukrývá například pobočka Soundcloud, galerie, kde probíhají výstavy – výhledově např Fabric London, z předchozích Matthew Hawtin (bratr Richieho), bookshop (literatura převážně z East London), sklep pro parties s kapacitou 400 lidí (Flying Circus, R&S Showcase, Tresor atd.) a přilehlé parkoviště, které se přes léto stává balearickou oázou s kvalitním jídlem, pitím a hudbou. Ale měli jsme tu už i snowboardové závody! :)

Koncepce Red Marketu je víc o odpočinku než parties, takže v 5 odpoledne začínáte jazzem soul a funkem, okolo 8 discem a před zavíračkou trochu housu. Hodně mě to baví, protože zahrát takový set je vcelku těžké na selekci a udržení dané strategie, ale přináší to své ovoce.

 

Jak se pereš s tím, že je Londýn jedno z nejdražších měst na světě? Pokaždé když tam jsem tak si říkám kolik člověk každý den utratí... je lepší na to vůbec nemyslet. Přitom za hraní tam lokalní djové neberou žádné horentní sumy. Je těžké se v Londýně jako muzikant a dj uživit?

Ano, je to boj, co ti mám povídat, každopádně já to nevzdávám, vidím to sám na sobě, že jsem ze svých nároků hodně polevil (co se týče osobního vybavení, dovolených atd..) Ale stojí to za to. Na druhou stranu, se tu dají peníze vydělávat mnohem lépe a rychleji. Kombinací djingu, grafického designu, PR a prací v Phonica Records a Red Gallery, dělám alespoň věci co mě naplňují a zároveň generují peníze.

 

 

A co tvá vlastní produkce? Co plánuješ?

S produkcí jsem začal někdy okolo 2008, jde to pomalu, každopádně už jsem schopný hrát svoje edity a tracky v podstatě kdekoliv a sklízejí pochvalné kývnutí, od letošního podzimu by to mělo začít chodit ven. Od září teď připravujeme naši novou radio&stream relaci LBD (little bit different) klidně mi pošli svoje demo pokud se na to cítíš, která bude pravidelně k zastižení online a později snad i na FM, zároveň se rýsuje parádní prostor pro větší párties, několik hraní v zahraničí a tak dál!

 

Jak se ti líbí idea akce Komiks ve spojovaní hudby se současným uměním? Připravuješ něco specialniho v rámci svého setu?

Komiks na mě působí od první chvíle velmi neokoukaně na pražskou scénu a jsem rád, že jste se nebáli do takového projektu jít. Velmi rád se budu podílet na super atmosféře, která nás za týden dozajista čeká! Beru s sebou plný djbag vinylů, některé můžete najít v mé aktuální top10 na stránkách phonica records, zbytek je dovybaven digitálně, takže čekejte spoustu nového materiálu a nevzdaných věcí.. Na vernisáži trochu soul funk n disca a nad ránem pořádně deep & groovy ..


Těším se na vás! Vezu plnej bag vinylů :))

 

http://www.phonicarecords.com/staff-charts/person/531/olin

https://www.facebook.com/soldikass

https://twitter.com/Oli_N_music

https://soundcloud.com/oli_n

http://www.mixcloud.com/all-in/

https://www.facebook.com/redsaturdayslondon

https://www.facebook.com/littlebitdifferent.vibe

 

Ptal se v červenci 2014 DJ Schwa

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016