ROZHOVOR

 

Chaab: "Preferuji hrát jako warm-up DJ..."

Naposledy u nás maďarský Chaab zahrál po Robertu Babiczovi v roce 2010 v rámci festivalu Hradhouse a dneska už víme, proč o něm nebylo v poslední době příliš slyšet... Před svou další návštěvou České republiky se rozpovídal i o tom, že mu nejvíc ze všeho sedí náročná role warm-up DJe, jak on sám vnímá line-up párty COONK, na níž se již brzy představí, jakou myšlenku mají jeho sety a proč často sáhne i po nějakém starším tracku, ale i kterou párty si v létě nejvíc užil jako host... Hezké čtení!

 

Chaabe, nějakou dobu jsme se neviděli a ani o tobě nebylo moc slyšet. Kampak jsi nám zmizel? Jak žiješ?

Ano, dá se říct, že jako DJ jsem víceméně poslední dobou zmizel, nicméně jsem DJing bral vždy pouze jako koníček. Začal jsem podnikat, což pro mne znamenalo značné vytížení, takže nezbylo moc času na bavení publika či sebe samotného. Naštěstí se už rozjely oba mé podnikatelské záměry, tudíž jsem s radostí akceptoval vaši žádost o moje vystoupení na párty COONK!

Máme brát hraní v klubu Perpetuum jako výzvu a zároveň návrat Chaaba na hudební výsluní?

Jak říkám, na toto hraní se opravdu těším, ale zda bude pokračování, jsem zatím neřešil. Já dávám těmto věcem volný průběh. Když bude o mě zájem, určitě se někdo ozve. Nikdy jsem se nikam necpal...

Chaab
Které akce jsi navštívil poslední dobou a jak sis je užil? Byls na nějaké párty i někde v zahraničí? Kam se aktuálně vyvíjí maďarská scéna?

Pařit či poslouchat hudbu chodím/jezdím pravidelně, tolik odpočinku si každý  zaslouží. Rád zavítám na jakoukoliv párty, kde je pro mě zajímavý line-up, bez ohledu na místo. Maďarská scéna se podle mě vyvíjí poslední rok velmi dobrým směrem. Konečně dostaly šanci i promotérské teamy, které se v dříve platném monopolu neměly možnost prosadit. Tato nová krev k nám vozí hodně zajímavých umělců z celého světa, které zmiňovaná promotérská velmoc neměla zájem dotáhnout, jelikož jí šlo pouze o obchodní zisk. A to bývá u neprovařených jmen často risk... Do zahraničí jezdím většinou za odpočinkem a to u mě znamená doslova relaxaci. Nicméně v létě jsem zavítal na jednu "pool party" na Kypru, kde hrál Betoko a bylo to moc příjemný!

V ČR jsi hrál naposledy v roce 2010 na hlavním pódiu festivalu Hradhouse, po Robertu Babiczovi. Kam se posunul tvůj hudební vkus od té doby?

Řekl bych, že můj styl se moc nezměnil, naopak šla celkem značná část hudební scény směrem, který jsem vždy miloval. Což znamená, že se hraje pomaleji. Co se před pár lety dalo zahrát jen na začátku akce, to dnes můžeš zařadit klidně v hlavním čase jako headliner. Díky tomu může být warm-up ještě zajímavější a jak asi víte, mě baví experimentovat!

Chaab
Jaký je tvůj nejoblíbenější "evergreen track", který i po letech rád zahraješ a stejně jaksi nestárne?

Takových tracků mám víc. Rád se hrabu ve starých složkách, protože vždy se objeví pár kvalitních a nadčasových tracků. I můj COONK Podcast 003 obsahuje jednu skladbu z roku 2011 a nemyslím si, že by to bylo na úkor kvality. Můj aktuální staronový favorit je James Blake – There Is A Limit To Your Love (Daniel Bortz Edit). No není dokonalý?

Track je opravdu srdcovka! V Perpetuu nehraješ poprvé, ale musím ti říct, že od tvé poslední návštěvy se vyměnili majitelé, proběhla rekonstrukce klubu, hudebně jsme se také přiblížili víc k západu, ale to nejdůležitější je asi to, že se celkově začalo investovat do akcí. Tak se schválně ptám, co jsi ty osobně vnímal tenkrát negativně?

Negativně jsem nevnímal nic, ale každý klub by měl jít s dobou - vyvíjet se. Jsem si tedy jistý, že klub Perpetuum za to teď opravdu stojí!

Chaab

Stejně jako tomu bude i letos, loni byl listopadový díl noci COONK spojen s narozeninovou oslavou Tomiky a šlo opravdu o neuvěřitelně povedený mejdan. Do vyprodání třístovkové kapacity nám tenkrát chybělo 20 lidí. Letos jsou předpoklady obdobné... Jak se těšíš?

Fakt mě mrzí, že jsem musel loňskou akci vynechat. Slyšel jsem z více zdrojů, že to byla opravdu povedená noc. Nicméně věřím, že letos to ještě trumfneme, takže se nemohu dočkat - na mě to stát určitě nebude, dám do toho všechno!

Jak vnímáš letošní line-up?

Maximiljana jsem ještě neměl tu čest slyšet naživo, ale dle jeho tracků a setů je mi jeho zvuk velmi sympatický. Kluky CrossNineTroll znám už  dlouho, klobouk dolů před nimi! Českou část line-upu znám také, jelikož už jsme s většinou z nich spolu hráli a jejich hudební vkus mi byl vždy blízký. Když se na to podívám, řekl bych, že ten line-up tvoří dokonalý celek, krásně do sebe zapadá a jsem přesvedčený, že to bude gradovat od úplného začátku do úplného konce. Tak to má být!

Chaab

Máme tě ověřeného jako geniálního warm-up DJe. Proto hraješ od 22:30 do půlnoci, což je čas před Maximiljanem z Německa. Jak vnímáš tuto roli a co na nás chystáš?

Pokud mám na výběr, tak preferuji hrát jako warm-up DJ a to i přesto, že tato role není vůbec jednoduchá – lidé se totiž teprve schází v klubu, povídají si s drinkem v ruce a ladí se na akci. Právě proto je to výzva, umět je zaujmout a stáhnout je na taneční parket s nějakou tou zajímavou hudební lahůdkou, kdy se ještě teprve připravuje terén pro headlinera, kterým teď bude Maximiljan. Fakt se na to těším!

Děkujeme za perfektní COONK Podcast 003, který jsi pro nás namíchal. Je to opravdový hudební výlet, set má úžasný vývoj a je plný silně emotivních tracků. Máme se na co těšit. Máš k tomu nějaký osobní vzkaz?

Děkuji za pozitivní kritiku. Doufám, že se mi podaří potěšit sluchovody co nejvíce posluchačů. Použiji vaše slova - vždy si nechám záležet na tom, aby moje mixy popisovaly jakýsi příběh, aby tam byl cítit ten hudební výlet, aby posluchač cítil můj vzkaz či myšlenku, aby to směřovalo odněkud někam, aby to mělo hlavu a patu a hlavně aby se to rychle neoposlouchalo... Chápete, co myslím?

Chaab - COONK Podcast 003 (10/2013) by COONK Music

Jistě, chápeme. Přesně to tvoje vnímání hudby či Djingu bylo důvodem k tomu, že jsme tě pozvali. Moc děkujeme za tvůj čas, budeme se moc těšit. Užij si mejdan!

Já děkuji za možnost a pozvání! Uvidíme se v Perpetuu a nezapomeňte přijít brzy - na akce se nechodí o půlnoci!

Ptala se COONK crew v říjnu 2013.

foto: archiv

Maďarský DJ Chaab se znovu představí v České republice, tentokrát 8. listopadu na akci COONK - Next Level (Tomika’s 31st Birthday Bash!) v klubu Perpetuum!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016