ROZHOVOR

 

A.Paul: “Miluji techno ve všech jeho podobách.”

Tahoun současného portugalského i světového techna, majitel několika labelů, jenž produkuje takřka pod tuctem přezdívek a workoholik, který se na světové scéně pohybuje již dále než 20 let. To je hlavní postava následujícího rozhovoru - A.Paul!

 

Jak bys popsal A.Paulův sound roku 2013?

Jsem známý svým eklekticismem. Hraji spousty stylů, které by se souhrnně nazývají “techno” a taktéž se snažím být otevřený vůči novým vlivům, které tento hudební žánr ovlivňují. Troufám si říct, že BPM poslední dobou sice zpomaluje, ale já se stále drží ostrého techna, které mi umožňuje čas od času zabrousit do jeho temnějších zákoutí. Jednoduše miluji techno ve všech jeho podobách a nepřestanu lidem servírovat “funky beats with lots of bass”!

Rodilí Portugalci a tví dlouholetí kolegové Advent a Industrialyzer jsou taktéž součástí line-upu letošní Apokalypsy. Do jaké míry ovlivnila tato dvojice tvoji dosavadní kariéru?

Cisca (pozn. Advent) znám již od roku 1997 a Ricarda jsem poznal v roce 2006, když jsme spolu pracovali hned na několika projektech. S Adventem trávím ve studiu spoustu času a taky spolu provozujeme distribuční společnost jménem MPC. Mimo to je to můj výborný kamarád, od kterého čerpám spoustu inspirace. Ricarda jsem sice poznal později, ale troufám si říct, že jsme stejně dobří kamarádi jako s Ciscem. Vydal jsem mu jeho první EP, spolupracovali jsme na mnoha deskách a stále na něčem děláme. Je opravdu talentovaný a přeji mu ten úspěch! Spolu s několika dalšími talenty z Portugalska nás považuji za takové velvyslance portugalského techna ve světě. A za to jsem rád, protože to představuje uznání za všechnu tu tvrdou a soustavnou práci.

V Evropě se neustále řeší otázka zadluženosti jižních států, potažmo jejich nevyhnutelný bankrot. Jak je to momentálně v Portugalsku? Zajímáš se vůbec o tyto záležitosti?

Zajímám a je to docela vážná věc. Portugalsko trpí podobně jako ostatní země, zejména proto, že evropská koncepce má mnoho nedostatků. Lidé tu pracují mnohem víc, než si okolní státy myslí, ale platy jsou tu neuvěřitelně nízké. Samozřejmě existuje zde mnoho chyb, které by se mohly napravit, ale celá krize pramení především z fungování celé Evropy. Tohle všechno může skončit opravdovou katastrofou pro mnoho států a je zapotřebí řešit to systematicky a začít dělat radikální změny na celoevropské úrovni.

Pojďme od těch vážných věcí zpět k mejdanům. Užíváš si party až do konce nebo se hned po hraní necháváš odvézt domů?

Mám rád tu pravou party atmosféru, takže většinou jezdím na hraní s předstihem, abych ji dokázal náležitě nasát a pokud mě to opravdu baví, tak nemám zdržet se až do rána.

Takže je možné, že budeš zavírat vrata Pavilonu P?

Haha, nevím, každopádně se nemohu hraní na Apokalypse dočkat. Slyšel jsem o ní jen samá superlativa, takže naviděnou v listopadu!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016