ROZHOVOR

 

Mr. Pit na Trance Department

Dva týdny před první evropskou Coldharbour nocí v Praze a druhým vydáním Trance Departmentu v sobotu 12.10. v klubu Mecca, oslovili organizátoři akce jednoho ze zahraničních hostů – Mr. Pita z Rumunska – a tady je výsledek v podobě rozhovoru.

 

Jak bys veřejnosti popsal svůj styl?
Neměl jsem původně v plánu být DJ. Hrával jsem naživo, kdy jsem přímo na stage mixoval zvuky dohromady a hrál svoje tracky, a teprve poté jsem v roce 2007 začal s klasickým djingem. Dělat takové věci je úplně jiné než hrát již předem masterované skladby, ikdyž i djing vyžaduje hodně úsilí a koncentrace. Všechno má své klady a zápory. Ze začátku mě bookovali jako DJe kvůli mým trackům, a také proto, že mě lidé chtěli slyšet hrát a vidět osobně. V té době jsem se rozhodl, že můj styl musí být jiný než styl ostatních umělců. Vkládám něco ze svého osobního stylu do téměř každého tracku, který hraji v mých živých setech, tak aby se hodily do mého vlastního hudebního vkusu, který je temný. Jedná se o techno kombinované se skutečnou muzikálností. Já bych třeba nehrál  skvělý rytmický track, pokud to nemá nic, co se hudebně dotknout mé duše. Do některých skladeb bych přidal více agresivní bicí a do jiných více melodických dojmů. Rozhodně nikdy nečekejte, že se budete během setu Mr. Pita nudit.

 

Byl jsi v Praze již několikrát, co na tomhle městě miluješ nejvíc?
Byl jsem v  Praze mnohokrát. Každý ví, že je to jedno z nejkrásnějších měst v Evropě, osobně si myslím, že mě na Praze nejvíc okouzlil Orloj. Kromě toho bych umístill Českou republiku v mých top 5 zemích Evropy, pokud jde o fanoušky Mr. Pita a Coldharbour night, což jsou pádné důvody pro to, abych se v říjnu do Prahy opět vrátil.

Plánuješ pro svůj návrat do  Prahy něco speciálního?
Samozřejmě, že uvedu některé z mých nových a zatím neslyšených skladeb, a doufám, že ještě do termínu konertu stihnu dokončit více nových studiových materiálů, takže je budu moci zahrát českému publiku.

Připravuješ teď nějaké zásadní novinky? Třeba nové skladby?
Velké novinky jsou vždy spojené s hudbou, jsem šťastný, že jsem nedávno dokončil pár nových skladeb. Jejich velmi pozitivní ohlas mi dává silné přesvědčení, že moje hudební cesta se přirozeně vyvíjí.

Tvoje skladba Catch Me se objevuje na nové city kompilaci Markuse Schulze, stejně tak jako mnoho dalších Vašich skladeb se objevilo na ostatních kompilacích. Jsi na to hrdý?
Moje tracky se na každé kompilaci Markuse objevují již od roku 2008. Jsem hrdý na to, že se rozhodl vybrat jednu z mých nových skladeb i pro tu letošní, takže moje vlastní  malá historie v tomto dále pokračuje. "Catch Me" je melodický track, ve které jsem se snažil zachovat hlubokou náladu, kterou trancová skladba v posluchači vyvolává.

Minulý měsíc (v září) jsi byl v Malajsii. Jak tam dav reagoval na tvou hudbu? Liší se ta zkušenost nějak od té evropské?
Byl jsem v Malajsii uz několikrát. Zdejší lidé milují to, co hraju. Můj styl se vyvíjí, a  nemusí  to být vždy to, co někteří posluchači mohli čekat, že uslyší. Milují hudbu z celého srdce, což se nijak neliší od Evropy. Neřekl bych, že  je dav posluchačů tady a tam jiný, jen si užívají hudbu jinými způsoby. Jako DJ, kdykoli vidíte ruce ve vzduchu, znamená to, že děláte skvělou práci. Mám zajímavou příhodu – když jsem naposledy hrál v Kuala Lumpur , během setu umělců, kteří hráli přede mnou, se spustil monzunový déšť . S překvapením jsem sledoval, že lidé tančí a skákají bez ohledu na to, jak jsou zmáčení! Takový zážitek pro umělce znamená hodně.

Loni jsi vystupovval na pre-party před Transmission. Zatím se ti tedy nepodařilo hrát přímo na Transmission. Stále po tom toužíš?
Mohu říci, že je mým snem hrát všude tam, kde jsem zatím nevystupoval. Zejména, pokud po tom toužím. Loňská Transmission na mě zapůsobila svou neuvěřitelnou show, přál jsem si, abych tam mohl hrát.

Máš nějaké cíle, kterých chceš dosáhnout ještě před koncem tohoto roku?
Mým cílem je pokračovat v tom, co mě strašně baví dělat a abych mohl sdílet lásku k muzice s těmi lidmi, jejichž pocity jsou podobné těm mým.

Jak vidíš vývoj trance music v příštích 5 letech?
Doufám, že dojde bude ke zvýšení hudební kvality. Trance teď více směřuje k tanečním skladbám, nedokážu předpovědět, co bude za 5 let od této chvíle. Neexistují žádné hranice.

Loni jsi byl na turné po USA s Markusem Schulzem, je to splnění tvého snu?
Byl jsem pozván Markusem Schulzem, abych s ním hrál na jeho party k příležitosti vydání kompilace Los Angeles 12 city compilation. Nestává se každý den, že dostanete příležitost hrát back 2 back set  s Markusem, takže to byl pro mně perfektní dárek k narozeninám. Po této zahajovací party v Avalonu se situace opakovala i během noci WMC v klubu Space v Miami. Pak jsem odehrál mnoho úspěšných Coldharbour nights po celých Spojených státech. Od roku 2012 mám opravdu spoustu skvělých vzpomínek.

Začal jsi vydávat svou hudbu u labelu Coldharbour Night před šesti lety. Máš pocit, že se tvá hudba od té doby změnila?
Moje první skladba vydaná u Coldharbour se nazávala Mr. Pit - Isolarium. Kromě mé přezdívky Mr. Pit vydávám u labelu ještě hudbu pod jiným svým jménem – Adiva. Moje spolupráce s vydavatelstvím je každým rokem intenzivnější.  byl  vztah s označením byl progresivně zvyšuje rok od roku a stala se jednou z nejsilnějších v průběhu těchto let. Vydání více než 20ti originálních skladeb na Coldharbour mělo určitě v průběhu času vliv na styl mého hraní. Ale každá ze skladeb, kterou jsem u nich vydal, má můj rukopis a stojím za nimi.

Mluvili jsme o tvé opakované spolupráci s Markusem Schulzem, jak se ti s ním pracuje?
Jsem vděčný za to, že ho znám. Znám už Markuse tak dlouho, on byl jedním z mých vzorů a v kariéře jsem se řídil i jeho radami. Pomohl mi svými bohatými zkušenostmi a naučil jsem se od něj spoustu dobrých věcí. Pomohl mi učinit ta nejlepší rozhodnutí pro mě a mou hudbu. To, že mou hudbu pravidelně zařazuje do svých setů už tolik let, je pro mě opravdu ctí. A když spolu tvoříme ve studiu,  je to zábavné a snadné, dokážeme okamžitě odhadnout názory a myšlenky toho druhého, takže pak nemusíme hodiny debatovat o různých aspektech hudební tvorby.

Máte nějaký vzkaz pro návštěvníky, kteří se chystají na Trance Department - Coldharbour night?
Těším se na návrat do Prahy a doufám, že na Coldharbour Night dorazí do klubu Mecca 12.10.2013 spousta fanoušků! Jsem nadšený, že mohu být součástí evropského debutu Coldharbour Night. Užijeme si spoustu zábavy, za to Vám ručím!

Díky!

Trance Department – Coldharbour Night

Sobota 12.10.2013 Club Mecca Praha

Více informací:

Facebooková stránka projektu: https://www.facebook.com/TranceDepartment

Stránka události Coldharbour Night: https://www.facebook.com/events/304423876369737/

Vstupenky: Lístky jsou v předprodeji pouze za 250 Kč běžný vstup/450 Kč VIP vstup: http://bit.ly/15WVvcE

Na místě stojí 350 Kč běžný vstup/ 600 Kč VIP

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016