ROZHOVOR

 

Ray Okpara:"Hudba v mých uších nemá žádné hranice."

Pomalu se nám schází rok s rokem a je tu další vydání noci Cubism, která se pyšní především tím, že Vám vozí zajímavé inteprety z celého světa. Následující vydání bude oslavou již třetích narozenin tohoto eventu a celá akce se odehraje ve velkém stylu. Jelikož jde o třetí výročí bude se odehrávat ve všech třech patrech pražského klubu Chapeau Rouge a jako hlavní host vystoupí Ray Okpara, s kterým jsme si pro vás připravili rozhovor.

 

Ahoj Rayi, na začátek nám prosím tě řekni, co je u tebe nového, jak se máš a co se změnilo od tvé poslední návštěvy Prahy? 
Hey hey, jak se daří? Těším se tenhle pátek do Prahy tak pojďte zakalit! Léto 2013 bylo pro mě fakt skvělý, měl jsem hraní po celém světě od Řecka, Francie, Španělska, Rumunska, Švýcarska, Itálie, Ukrajiny, USA, centrální Ameriky a tak bych mohl ještě chvíli pokračovat... Léto u mě doma v Mannheimu bylo dlouhý ale skvělý, užil jsem si ho na maximum! Teď se ale bohužel strašně rychle ochlazuje brrrr...

Co nového u AMA Rec. pod kterou nedávno vyšla i tvoje kompilace Ama Mixology?
Tu myšlenku jsem měl v hlavě už nějakou dobu, ale taky proto, že je tady mnoho jiných kompilací. Počkal jsem si na ten správný čas. Většinou, když dostanu dema, líbí se mi tak jeden track, takže EP nebylo možný. Poté co jsem měl už hodně kvalitního materiálu, jsem vybral tracky co mi k sobe sedí. A to je příběh o tom, jak se narodila Ama Mixology Vol.1. Dále tu pak máme AMA 013 od Ricka Sanderse s remixem Federica Molinariho. Tohle EP je už venku od poloviny září http://www.beatport.com/release/when-it-rains-ep/1162770 .


Není tomu tak dávno co jsi byl v Praze. Jak se sem těšíš a jak se ti Praha jako město a klub Chapeau Rouge líbili?
Jo bylo to začátkem roku. Byla to výborná party! Promotéři a vůbec celý tým v Chapeau Rouge se o mě báječně postarali. Doopravdy se na tenhle pátek těším!


Nevím jestli je to jenom můj názor, ale připadá mi, že za posledních pár let se tu scéna velmi zlepšuje a to jak v kvalitě tak kvantitě headlinerů místních akcí. Pověz mi popravdě, zaregistroval jsi to ty nebo někdo z tvého okolí?Hmm, už nějakou dobu se na téhle scéně pohybuji, ale jo máš pravdu, že se stává víc populární, sám sem si toho taky všimnul. Nejsem si 100% jistý kvalitou hudby ?! Ale každému se líbí něco jiného.


Mannheim je město kde žiješ, zároveň se, ale všude píše že bydlíš v Berlíně. Jak to je a vzhledem k tomu, jak jsi vytížený, najdeš si vůbec čas využít potenciálu tohoto místa?
Myslím, že Berlín je známý jako jedno z evropských center umění. Všem navrhuji, aby tam jeli a objevovali to velké město. Věřte mi, že si to užijete!!! Je to mix všeho: párty, kluby, galerie. Vždy je tam co dělat a hlavně vetšinou s těmi správnými lidmi. Žádné zavírací doby, levné nájmy - tohle všechno se časem změní, nájmy a vše ostatní se obecně zdražuje. Berlín je hlavní město Německa a jednou to přeroste v neúnosnou míru, ale i tak Berlín bude v mém srdci navždy.

Asi nejznámější značkou pod kterou vydáváš je Mobilee Records. Popravdě za poslední rok jsme v čechách měli až na pár vyjímek snad všechny umělce zastupující tuto značku či na Mobilee vydávající jako např: Rodriguez Jr., Marcin Czubala, Johnny D, Pan-Pot, Vincenzo atd. Jak to na Mobilee funguje?
Je to spíše firma, kde je každý profesionálem a dělá naplno to co umí, za co je placen nebo rodina/parta kámošů co dělají prostě to co je baví? Dá se říct, že obojí, ale vše je děláno velmi profesionálně. Teď jsem i já pod jejich agenturou. Mám u nich neuvěřitelné zázemí a rád jim to oplácím!


Změnilo se něco od tvojí poslední návštěvy co se zvuku týče či vybavení z kterého hraješ?
Ano mám teď Jomox999, nějaké moog fx, moog miniatury a malý sequencer. Příští rok toho bude ještě mnohem víc.


Jsou ještě nějaké cíle, které by jsi si rád splnil? Umělci s kterými by si rád spolupracoval?
Teď mě nenapadá žádné konkrétní jméno.

Když skládáš hudbu, zavřeš se do studia kde na tom pracuješ celý dny, anebo využíváš každou volnou chvíli?
To je různý, některý nápady přicházejí během cestování. To pak vezmu svůj mac a začnu si vytvářet loopy. Když se pak vrátím domů můžu tyto nápady použít a rozvinout v hotové tracky.


Taky jsem si všimnul letních Mobilee rooftop parties v hotelu Diagonal v Barceloně nebo posledního mejdanu v Rummelsburgu. Obojí to jsou mejdany, kde se vždy představil někdo nový z Vašeho okolí. Navíc je to okořeněno o skvělá místa, kde se akce konají – super koncept. Jak a kdy tahle myšlenka vznikla?
Mobilee rooftop party v Barceloně už tu nějaký čas jsou. První na které jsem hrál, byla v minulém roce. Skvělé místo, úžasní lidé, tyhle letní mejdany po Sonaru byly prostě výborný!!!

Pověz nám co si rád poslechneš za hudbu, když nehraješ. Případně co vůbec rád děláš, když máš tzv. volno?
Právě teď poslouchám Red Hot Chilli Peppers - Road Trippin. Poslouchám všechno co se mi líbí – rap, folk, rock, house, techno, dub, regge, dubstep, dnb, country, 80´s, 70´s, 60,50. Hudba v mých uších nemá žádné hranice.


Chtěl by jsi na závěr něco vzkázat českému publiku?
Vidíme se tenhle pátek v Chapeau Rouge. Lets rock it!!!


Děkuji ti za tvůj čas a brzy naviděnnou v Praze.See yaaaaa…. :))

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016