ROZHOVOR

 

DJ Marky: "Baví mě hrát pro lidi"

DJ Marky patří mezi ty opravdu vytížené světové DJs a je prakticky stále na turné. Nebylo proto jisté, zda si udělá čas na rozhovor. Nicméně jak vyplývá i z jedné z jeho odpovědí, tak českých fanoušků si váží a k jeho nadcházejícímu vystoupení na party Rollability v Brně nakonec na pár otázek odpověděl.

 

Nedávno proběhl festival DJ Marky & Friends, za kterým stojíš. Jak to dopadlo a co byl pro tebe nejsilnější zážitek letošního ročníku?
Tak festival mě fakt nadchnul. Neuvěřitelné. Dopadlo to mnohem líp, než jsem si mohl přát. Přivezli jsme tam moje oblíbené DJs: LTJ Bukema, Mixmaster Mikea a Moodymana. Všichni příchozí na ně reagovali skvěle, takže jsme měli na festivalu fantastickou atmosféru. Jen těžko bych si mohl představit lepší akci.



Tento festival není jen o DnB, ale hrajou se zde i jiné styly elektronické hudby. Podle jakého klíče si vybíráš hosty?
Když připravuješ line-up na něco takového jako Marky & Friends, musíš v první řadě myslet na to, jaký typ lidí chceš na party dostat. Jak říkáš – není to jen přímočarý DnB festival a našim hlavním záměrem je, aby ten náš byl pestrý. Musíš teda mít jistotu, že hosté, které zveš hrát, jsou opravdu dobře známá jména a že na party umí dobře pracovat s tanečníky v kotli. Dannyho Bukema znám už hodně dlouho. Moc často si spolu ale nezahrajeme, obzvlášť ne v Brazílii, takže jeho návštěva byla velká událost. No a k Moodymanovi a Mixmaster Mikovi mám velký respekt. Vím, že s lidmi na party umí výborně pracovat, míchat různé hudební styly a dát pozor, aby se tancovalo v každém rohu parketu.

marky

Mezi posluchači i ostatními djs po celém světě jsi známý díky tzv. antigravity scratchingu. Jak jsi na takovou šílenou věc přišel a jak dlouho trvalo se to naučit?
Haha! No, co myslíš? Byla to náhoda. Trénoval jsem doma a byl u toho můj syn – myslím, že mu tehdy bylo tak 5 let. Jen tak jsem to zkusil, udělat malý trik, otočit gramofon vzhůru nohama. A on hned: „Wow! Tati to je fakt hustý!“ :D Tak jsem to zkusil ještě jednou a zas se mi to podařilo. No a pár dní nato jsem hrál na svojí pravidelné párty v Londýně, udělal jsem to zase a lidi to úplně sebralo. No tak to prostě občas dělávám, když vás to tak baví.

Při hraní na publikum působíš velice pozitivně. Co tě tak kladně nabíjí, kde se v tobě ta energie bere?
Přijde mi, že mě nejvíc nabíjí fanoušci a hudba. Víš, já hudbu mám fakt rád, miluju ji a baví mě hrát pro lidi. Většinou na moje párty chodí lidi, kteří se v hudbě vyznají, chápou ten žánr, co hraju, takže výborně reagují a je to pro nás pro všechny zábava. Můžu se vrátit v čase nebo se držet aktuálních věcí a oni prostě vždycky ví, co hraju a co se třeba v mixu snažím udělat. Hodně cestuju, je to docela unavující. Ale nevím jak je to možný, z nějakého důvodu, když vejdu do klubu, je to jako bys otočil vypínačem a energie mi naráz najede na 100%.

Máš ještě nějaký sen, nebo před sebou nějakou metu co se týče hudby, kterou bys chtěl ještě překonat ?
Tak těch je tolik, že to ani nebudu rozebírat. Když chceš být úspěšný, vždycky musíš mít vytýčené cíle.

marky

Již jsi tady vystupoval několikrát. Jaké máš na naši republiku vzpomínky a co říkáš na naše publikum?
Do Česka jezdím rád! Velká škoda, že nikdy nemám dost času na to, se tam trochu víc porozhlídnout. Je to krásná země, a lidi jsou tam fajn, vždycky hrozně přátelští. V mém kalendáři je to vždycky jednoznačně jeden z vrcholů.

Jak bys dvěma slovy lidem popsal vystoupení, které chystáš na Rollability ?
„Really exciting!“ - což jsme si vyložili jako „Vás dostanu!“ :D

Díky Marco, že sis na nás udělal čas a už nemůžeme ani dospat. Uvidíme se na Rollability.

Ptal se Dizztrickt

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016