ROZHOVOR

 

Shapeshifter: "Chceme hrát na Měsíci!"

Na festivalu Rock for Church(ill) se představí novozélandská banda Shapeshifter, fenomén na scéně live drum and bassu a heavy soulu. Sam Trevethick nám prozradil, kde kapela čerpá inspiraci a na co se do Čech nejvíc těší...

 

Do České republiky přijedete zahrát už potřetí. Zahráli jste si jak v klubu, tak i DJ set na Open Air Festivalu. Baví vás víc hraní v klubech nebo na fesťácích?

Oboje nás baví hrozně moc. Zbožňujeme intimitu klubů a to, jak se v nich odráží zvuk. Festivaly jsou jako hudební cirkus. Když jste obklopeni tolika talentovanými lidmi, vždycky vás to inspiruje k pořádně nabité show.

Shapeshifter

Jak byste nalákali posluchače, kteří vaši hudbu znají jen okrajově a zvažují, zda se přijet podívat? Co se na vašich koncertech odehrává? Na co se posluchači můžou těšit?

Všechno je naživo. Žádnej "looping", žádný počítače! Prostě jen pět muzikantů hrajících pořádný heavy soul. Máme bubny, syňtáky, kytaru, bicí, saxofon a samozřejmě zpěv. Po našem koncertě budete cítit uspokojení a nejspíš vás budou bolet nohy z toho všeho tancování.

Byli jste u nás někdy i soukromě? Je něco, co vás na ČR nebo Praze zaujalo a kvůli čemu se sem rádi vracíte?

Já osobně jsem byl v Praze na dovolené. Mám tam totiž pár skvělých přátel. Naprosto zbožňuju jídlo a pivo! Na posledním koncertě cítila celá kapela vřelost od českého publika a tak jsme si slíbili, že se do vaší nádherné země vrátíme.

Shapeshifter
Během své kariéry jste procestovali téměř celý svět. Kde jsou diváci na koncertech nejvřelejší? Kde se vám hraje nejlépe?


Milujeme hraní v Amsterdamu, Londýně, Tokiu, Melbourne a v Praze. Koncerty na těchto místech byly jedinečné a máme na ně skvělé vzpomínky. Vždycky nás vřele přivítá naše rodný město Christchurch na Zélandu. Jsme velmi pyšní na naši hudební scénu a s velkou hrdostí ji reprezentujeme.

Ve vaší tvorbě je patrný vliv jazzu i vaše klasické hudební vzdělání. Odkud čerpáte inspiraci, kde se dobíjíte?


Všude. A to doslova! Inspirujou nás lidi, vzpomínky, kamarádi, filmy, místa, historie, gravitace, umění a samozřejmě i hudba. Spolu s kapelou si jezdíme každý rok odpočinout na malý ostrov jménem Rarotonga v Tichém oceánu. Z tohohle ostrůvku se vždycky vracíme plni elánu a o poznání silnější...

Koho řadíte mezi své hudební vzory? Pokud byste si mohli vybrat libovolnou osobnost, ať už ze současnosti, nebo z minulosti, s kým byste chtěli stát na pódiu?

Kdybych měl jen jednu volbu, řekl bych: "Nina Simone". Její hudba není zdaleka jen o zpěvu. Své poselství předávala s obrovským zaujetím a vášní. Pokud bychom mohli stát na jednom pódiu s někým z minulosti, byl by to Jimi Hendrix a odteď i Prince!

Jakou hudbu rádi posloucháte? Je nějaký nový projekt, který vás v poslední době oslovil?


Máme rádi všechny styly. Klasiku, jazz, soul, blues, funk, rock, metal, hip hop, folk, country, elektroniku, no prostě cokoliv, co vyvolá nějaké emoce. Poslední dobou mě oslovilo několik producentů, např. Jamie XX, Todd Terje a Floating Points.

Shapeshifter

Posbírali jste již hezkou řádku ocenění. Čeho byste ještě chtěli v hudební branži dosáhnout? Jaké jsou vaše cíle?


Chtěli bychom si zahrát na místech, kam jsme se ještě nedostali. Třeba v Jižní Americe, v jihovýchodní Asii nebo v Africe. Rádi bychom se dostali na festivaly Coachella a Burning Man v USA. Chtěli bychom být první kapelou, která si zahraje na měsíci. A třeba jednoho dne vyhrát i Grammy. No co, snít můžete zadarmo...

Na kdy plánujete další studiovou desku?

Album už je skoro hotové! Přijde mi až směšné, jak jsme z něj všichni nadšeni. Světlo světa spatří začátkem příštího roku.

Někteří členové kapely mají rozjeté i jiné hudební projekty. Prozradíte nám o nich něco víc?

Já sám jsem vydal dvě alba pod jménem Pacific Heights. Všichni členové kapely se věnují sólo DJingu po celé Australasii. Špičková alba našeho zvukaře Tikiho ho řadí mezi jednoho z nejúspěšnějších sólových umělců na Novém Zélandu. Aktivit je spousta a není času nazbyt. Když vidíme, že bavíme lidi, pracujeme rádi. Máme fakt štěstí, že máme takovou práci. Srdečně zdravíme do Čech a brzy na viděnou!

Ptali se Adam a Julie v srpnu 2012.

foto: archiv

Novozélandští Shapeshifter se znovu představí v České republice a to 24. srpna v rámci 13. ročníku hudebního festivalu Rock For Church(ill), který se uskuteční ve Vroutku.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016