ROZHOVOR

 

Rezidenti Roxy: "Klubu ta změna rozhodně prospěje!"

Je to tady! Pražská Roxy se dočkala svého dosud největšího remixu. Desátého září nová Roxy otevírá s Layo & Bushwacka!, 11. potom se Sound Pellegrino Thermal Team na Vibratoru. Skvělá příležitost zeptat se tedy rezidentů legendárního klubu na jejich vztah k prostoru s adresou Dlouhá 33. Na naše všetečné otázky postupně odpovídali Roman Rai, Fatty M, Josef Sedloň, Dan Cooley, Im Cyber a Ghonzales. Navnaďte se spolu s nimi na dlouho očekávanou otevíračku!

 
Vzpomeneš si ještě, při jaké příležitosti jsi poprvé navštívil/a Roxy?

Roman Rai: Tuším, že to byly narozeniny Roxydust a Petra Hoška a párty se jmenovala 4:30. Byla tam úžasná atmosféra. Taková se dnes hledá po klubech v ČR těžko.

Fatty M: Určitě si vzpomenu, byl to koncert Saian Supa Crew, bylo narváno a atmosféra, kterou jsem na rapové párty do té doby nezažil: 8 lidí na pódiu a skvělá zábava...

Josef Sedloň: Ty jo, tak to jste mě zaskočili, už si asi nevzpomenu, ale bylo to určitě hned v začátcích, tak v polovině 90. let.

Dan Cooley: Lovím v paměti a tuším, že to byl DJ Food a nějaký Ninja Tune večírek.

Im Cyber: Vzpomenu. V rámci Vánočního večera jsem tam zpívala s Chrámovým sborem sv. Ducha, bylo mi šestnáct. :)

Ghonzales: To nebude zrovna jednoduchý. :) Pravděpodobně HC koncerty v půlce 90. let, Snapcase, Refused, 108 atd...

Tráva: Roxy jsem poprvé navštívil při otevření začátkem 90. let.



Co pro tebe tento klub znamená?

Roman Rai: Ty nejlepší mejdany v Praze! :)

Fatty M: Zaprvé je to asi jediný klub v České republice, který mne uspokojí programem: zvlášť v posledním roce je tu pro mě asi největší nabidka zajimavých umělců. Jinak určitě Flow, což byl obrovský splněný sen.

Josef Sedloň: Je to klub, který patří k základním kamenům pražské či české alternativní kultury. Mám ho také velmi spojený s rozmachem taneční hudby u nás v druhé polovině 90. let.

Dan Cooley: To samé jako Tottenham Hotspur ve fotbalu. Kolektivní hru, tah na branku, spoustu gólů a více než vřelý vztah.

Im Cyber: Domov a hodně důležitou součást mého života. Chodila jsem tam na první mejdany, o akcích D Smack U psala svoje první články, absolvovala tam jedno ze svých prvních hraní... A pak v Roxy strávila spoustu nezapomenutelných večerů, jak za gramcema, tak s přáteli na baru nebo v backstagi. :)

Ghonzales: Dlouhodobě jedno z nejlepších míst v Praze, kam zajít na kvalitní koncert či párty.

Tráva: Roxy pro mě znamená místo, kde se tvořila kultura 21. století.

Vzpomínáš na svoje první hraní v Roxy?

Roman Rai: Jo, to si vzpomínám velice dobře. Byla to párty Climax někdy tuším v roce 99´. Tréma byla velká, ale zahnal jsem ji panáčkem a hrálo se mně dobře. Přes Dana Waltersteina a Davida Urbana se k tehdejšímu dramaturgovi Tomáši Znamenáčkovi dostalo moje demo a dal mi šanci. Pak druhé hraní bylo asi po půl roce a to přímo na párty s Bushwackou!. S Trávou měli tehdy zpoždění a můj set se protáhl asi na 4,5 hodiny a na to asi nikdy nezapomenu...

Fatty M: Určitě si vzpomenu, je to asi 4 roky na ZENu v chilloutu. V té době jsem hrál asi půl roku a byl jsem malinko nervozní. Jinak super večer, na hlavním hrál Nick Warren...

Josef Sedloň: Mám pocit, že to bylo na naší akci Lighthouse, Darren Price v 98´.

Dan Cooley: To tedy! Když pominu hraní v chilloutu na křtu CD Future Sound Of Prague, tak opravdu první velká zkušenost proběhla na Trávově Mixu s Bushwackou!. Tenkrát to byla velká tréma, nicméně mixy seděly a lidi tančili.

Im Cyber: Bylo to tuším v roce 1998, hrála jsem teprve chvíli a strašně se bála. Všichni měli na plakátech za jménem nějaký booking, tak mi tam David Foldyna napsal "girl from Prague".

Ghonzales: Asi s Alexem Reecem, možná něco menšího před tím...

Tráva: Na první hraní si moc dobře pamatuju, hráli jsme s D-Smackem. Myslím, že to byl rok 93, nebo 94.


Jak vznikla tvoje noc? Můžeš ji stručně představit?

Roman Rai: Tak Flow vznikla po delší úvaze. Chtěl jsem akci, kterou bych si řídil a dělal co nejvíc sám. Flow je teď takové moje děcko. S Fattym tomu věnujeme dost času. Máme takovej rozvrh, co kdo dělá a šlape to zatím skvěle. Lenka Senová nám bookuje DJs a společně s Ondrou na PR zajišťujeme propagaci. Do konce roku už máme vybookováno a to jednu lahůdku za druhou. V září Sébastien Léger, v říjnu Guy Gerber, v listopadu pak samotní Audiofly a rok zakončíme s mým velkým oblibencem Nickem Curlym!

Josef Sedloň: No, je to spíš noc Rádia 1. Koncept One Night! vymyslel můj kolega z R1 a tenkrát také programový ředitel Roxy, Dan "Cooley" Walterstein a od počátku se mi tento nápad libil. Myslím, že tato noc měla svoje nezaměnitelné místo v programu Roxy a jsem rád, že teď po rekonstrukci se opět navrátí v novém "kabátě". :)

Dan Cooley: One Night! vznikla na popud můj a Josky Sedloně s cílem nezpomenout na staré dobré vály a umně je nakombinovat s těmi novými.

Im Cyber: Bush vznikla v době, kdy v Roxy ještě pracoval Tolga. Pod taktovkou Lenky začal zvát spoustu zajímavých drum´n´bassových jmen; tehdy byla Bush vlastně jediná pravidelná noc tohohle druhu. Tahle tradice je její největší síla. I když se teď v Praze drum’n’bassových mejdanů pořádá víc, než je zdrávo, Bushi zůstává punc kvality a stability, tím je výjimečná. Může zvát každý měsíc DJe, které by si žádná jiná klubovka v takové frekvenci dovolit točit nemohla.

Ghonzales: Do Bushe jsem vplul za chodu, diky za to lidem jako Tolga, Bolond... Bush, původně In the Bush, je nejstarší pravidelná D´n´B noc s top zahraničními DJs a díky za to, že můžu být její součástí. Za poslední dva roky je to i nárazová eklektická noc Beatcase, která se do Roxy přesunula z jiného prostředí a v budoucnu přinese spoustu zajímavých jmen dubstepu a dalších elektronických stylů.

Tráva: V Roxy už jsem měl hodně nocí: Mix, Shake, Acid Box, atd. Pokaždé jsme se snažili přivézt a představit to nejzajímavější a nejlepší, co v té době bylo přínosem a inspirací...


Roxy prochází značnou proměnou. Patříš mezi ty, kdo ji vítají, nebo zastáváš názor, že trochu zmizí původní duch tohoto místa?

Roman Rai: Vítám všechny změny k lepšímu! A myslím, že budou! V Roxy bude víc barů, lepší chill, balkóny pro lidi místo techniků a v hlavním sále se toho moc nezmění, tam se to líp už udělat nedá.

Fatty M: Absolutně vítám proměnu. Zaprvé bude něco nového, na co se mohou všichni těšit a zadruhé čerstvý vítr přivane nové lidi. Kdo chodil doteď, bude příjemně překvapen. Zatřetí zastávám názor, že každý klub se má po určité době obměnit.

Josef Sedloň: Ještě nechci předbíhat, neboť jsem výsledek přestavby neviděl, ale rozhodně si myslím, že vše by se mělo vyvíjet a prostor Roxy si po těch letech rekonstrukci už zasloužil.

Dan Cooley: Těším se na tu proměnu, byla už potřeba. Tím nechci říkat, že by mi stará podoba Roxy nějak vadila, ale to místo má velký potenciál i co se týče vnitřních dispozic a tak už nedočkavě čekám na všechny novinky, které rekonstrukce přinese. Jsem sice staromilec, ale tady to vidím jedině jako cestu k lepšímu.

Im Cyber: Proměnu určitě vítám. Stejně jako by se neměl na "mrtvým" bodě zaseknout člověk, je důležitý vývoj i pro takový klub. Go with the flow neznamená ztrátu ducha, ale jeho evoluci. A to, že bude probíhat v hezkém, čistém prostředí, je přece dobře.

Ghonzales: Změny jsou u mě vítané. :) Je to jen otázkou času, kdy se v tom člověk pohodlně usadí. O nové podobě nemám žádné info, nechám se překvapit a věřím, že příjemně.

Tráva: Jsem člověk hledící spíše do budoucnosti, takže změna Roxy je přínos.


Jakou změnu v klubu bys uvítal/a nejvíce?

Roman Rai: Jsem moc rád za volné balkony, co budou - udělá to ještě lepší atmošku. Lidi také nebudou čekat na baru - bude jich víc, což je super! Teď ještě dolaďovat zvuk. Už je to o dost lepší než po znovuotevření před pár lety, ale pořád jsou rezervy.

Fatty M: Odhlučnění a zvuk, který s tebou zamává.

Josef Sedloň: Určitě posílení zvuku v zadních částech hlavního sálu a pak i zlepšení klimatizace tak, aby fungovala.

Dan Cooley: Tak tedy nějakou vyhraněnost nemám, takže uvidím až na místě a následně posoudím.

Im Cyber: Z pohledu DJe zvuk, z pohledu návštěvníka právě to prostředí. Ale obojí je na spadnutí! :)

Ghonzales: Určitě bylo nutné zvukově oddělit chillout od hlavní stage.

Tráva: Je potřeba se hnout z místa, podívejte se kolem sebe, to chcete mít všude bezpohlavní diskošky, nebo vás zajímá kultura?

Co by ze “staré” Roxy naopak rozhodně mělo zůstat?

Roman Rai: Parket zůstane a to je dobře!

Fatty M: Rozhodně skvělá nálada, kterou jsem tam mnohokrát zažil, ale jak říkám - těším se strašně moc na změnu a soustředím se na budoucnost.

Josef Sedloň: Její undergroundový feeling a zároveň i část její historie.

Dan Cooley: Vysoký strop a balkón.

Im Cyber: Kvalita a Lenka Senová se svým týmem!

Tráva: Ze staré Roxy zůstane idea, místo, kam člověk může jít a pobavit se, aniž by sledoval charts a MTV.


Kdybys měl zmínit jediný moment, který ti v souvislosti s Roxy přijde na mysl, který by to byl a proč?

Roman Rai: Jeden určitě ne. Těch momentů je tolik... Strávil jsem tam skoro půlku mého života, ať jako návštěvník nebo DJ. :)

Fatty M: Rozhodně první Flow, kde byl hostem Paul Kalkbrenner. Prišel na pódium a po "uši" narvaná Roxy aplaudovala. Proč? Byl jsem hrozně šťastný, že úsilí vložené do prvni Flow se nám vrátilo.

Josef Sedloň: Bylo to období nocí Shake, ta atmosféra toho nového fenoménu se musela zažít na vlastní kůži, je to nezapomenutelný pocit pospolitosti.

Dan Cooley: Beznaděj po ničivé povodni.

Im Cyber: To nejde. Roxy je o vztahu, ne o jednotlivých momentech.

Ghonzales: První party s Grooveriderem. Bylo to v době, kdy tu podobných mejdanů moc nebylo. Sešla se celá parta, prostě mejdlo, na který se nezapomíná.

Tráva: Momentů je tolik, že vytahovat jeden prostě nejde. Je to místo propletené s mým soukromým životem i prací, strávil jsem s ním 16 let života.

Na jakou párty v Roxy vzpomínáš nejraději?

Roman Rai: Laurent Garnier, parties s Layem a Bushwackou!, Shake, Mix, ZENy s Jimmy Van M a Sashou, Paul Kalkbrenner, a další a další a další a další...

Fatty M: Největší vrchol pro mě byl koncert Slum Village dva dny po smrti jejich producenta J Dilly. Miluju tuhle kapelu, zkrátka jeden z nejlepších mejdanů mého života. A co se týče house music, byl jsem absolutně unesenej ze setu Saschy Funkeho.

Josef Sedloň: Vystoupení Derricka Maye, jo je to už pár let, ale každopádně nesmazatelný zážitek. A pak mé hraní na afterparty Chemical Brothers - neuvěřitelná energie. :)

Dan Cooley: Nick Warren na ZENu 2005.

Im Cyber: Viz předchozí odpověď. Ale hodně vtipná byla třeba Bush s Teebeem a s Klutem v Ruském pavilónu v době, kdy se Roxy léčilo ze záplav.

Tráva: Rád vzpomínám na Mix s Bushwackou! asi z roku 2000. Byl to nádherný večer a vlastně premiéra singlu Lovestory.


A naopak, kdy podle tebe Roxy bylo nejvíc ouvej?

Roman Rai: No, určitě když bylo skoro rok zavřeno, to nebylo dobré odbobi.

Fatty M: Rozhodně, když bylo zavřeno!

Josef Sedloň: V podstatě pokaždé, když zvuk stál za prd.

Dan Cooley: Období s absurdně nařízeným zvukovým limitem.

Im Cyber: Pokaždý, když se nad ním začala snášet byrokratická mračna. Ta nejistota byla nepříjemná a prožívali jsme ji všichni.

Tráva: Roxy bylo nejvíc ouvej po povodních, kdy klub trpěl nedostatkem peněz a blbým managementem... Howgh.

Na koho z podzimního programu nové Roxy se těšíš a proč?

Roman Rai: Nejvíc na výše zmíněné a pak taky na Laya s Bushwackou!, určo nějaký D´n´B a taky určo koncertiky.

Josef Sedloň: Program nemám ještě projetej, ale určitě na Adama Freelanda, chce se vrátit k breakům, chystá kompilaci Coastal Breaks Vol. 3, tak jsem zvědavej, no a pak samozrejmě na kámoše Spooky. :)

Dan Cooley: Určitě skáknu na Netskyho. :)

Im Cyber: Breakage! Mám v diáři pěkně tučně napsaný, že si na ten den nesmím brát hraní. A to jsem kvůli vystoupení svých heroes neudělala snad nikdy.

Ghonzales: Breakage a Skream na Beatcase! Oba letos vydali z mého pohledu kvalitní desky a Skream už se v minulosti na Beatcase předvedl ve vší parádě - nemůžu se dočkat!

Tráva: V září mám novou noc, na kterou přijedou Kabuto a Koji z Kostariky. Přijďte a nebudete litovat.


Mohl/a bys na závěr nové Roxy něco popřát?

Roman Rai: Jak jinak než vše nej do budoucnosti!

Fatty M: Ať už není nikdy zavřená!

Josef Sedloň: Přeju Roxy, ať se podaří zlepšit výše uvedené nedostatky a stane se tak ukázkou klubu na světové urovni a ať zůstane otevřeným prostorem pro všechny formy alternativní kultury.

Dan Cooley: Přeju návrat ve velkém stylu. :)

Im Cyber: Ať tu evoluci statečně ustojí. A aby návštěvníci neremcali, jak je často jejich zvykem, a naopak tuhle snahu náležitě ocenili.

Ghonzales: Sílu a pohodovou spolupráci lidem, kteří se o Roxy starají.

Tráva: Na závěr chci Roxy popřát hodně štěstí... Keep The Vibes!

www.roxy.cz
facebook fanpage: Roxy Prague
Twitter: Roxy_Prague
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016