RECENZE

 

Rubrika Breakdown

Moving Shadow útočí! Baron spolupracuje s Pendulum, do Česka míří Freestylers band, Bad Company chystají novou kompilaci, Atomic Hooligan debutují albem, Trace plánuje třetí Spy Technologies, DJ Marky namíchal druhé Bingo Sessions, na Venom zahraje Shimon a Breakzine nabízí předplatné. May the Force B with U!

 

Moving Shadow chtějí rok 2005 pro sebe

Moving Shadow, založený v roce 1990 Robem Playfordem, je jedním z nejstarších labelů na drum & bassové scéně. Existuje už 15 let a za tu dobu se v jeho katalogu objevila jména takových old schoolerů jako 2 Bad Mice, Foul Play nebo Renegade. Nejznámějšími jmény se postupně stali Flytronix, Omni Trio, Hyper-On Experience – později EZ Rollers, Technical Itch, Dom & Roland nebo Calyx a nechyběl u toho ani Goldie. Label vydal řadu autorských alb i kompilací, nejznámější kompilační řadou bude nejspíše série levných CD pojmenovaných podle roku a pořadí vydání.

Právě na začátek dubna chystá Rob Playford a spol. další pokračování, tentokrát s názvem O5.1. CD mix bude kompletně v režii E-Z Rollers, kteří na něm plánují znovu předvést jak originální verze tak remixy tracků z jejich zatím posledního, nedoceněného alba Titles of the Unexpected. Je to teprve podruhé v historii labelu, co byla kompilace svěřena do rukou čistě jednoho projektu. Prvním byl v roce 2000 Omni Trio s albem 01.2 – The Angels and Shadows Project.ez

Zatímco E-Z Rollers chtějí ve stejné době vydat ještě další mixovanou kompilaci New Skool Blazers na vlastní značce Intercom, Moving Shadow pouštějí ven debutové album od Calyxe s názvem No Turning Back na LP i CD. Stále nevydaný, ale podepsaný a k vydání připravovaný, je také Larry+ aka Lplus, který rozšiřuje řady projektů z východní Evropy útočících na britské žebříčky prodejnosti. Moving Shadow rozhodně chtějí patnáctileté jubileum pořádně oslavit. Jak přesně zatím sice stále nevíme, ale je jisté, že se label zase vrací mezi ostře sledovanou špičku scény. Pokud z ní vůbec někdy zmizel.



Co dál

Baron spojil síly s Pendulum a výsledkem je track Guns at Dawn vydaný u jejich společného domovského labelu Breakbeat Kaos. Co říct o tom, že někteří fandové ze scény tuhle věc takřka nesnáší? Není to nic, co by Pendulum nepředvedli už několikrát předtím. Možná je to jejich zdaleka nejméně zajímavý track. To Baron sólo na flipu si vede lépe, v The Ratpack jump-upový wobble decentně bojuje s hudebně zajímavou, téměř atmosférickou vyhrávkou. freestylers

Nedávno jsem se tady rozplýval nad tím, kolik zajímavých jmen z drum & bassové scény má namířeno do České republiky (nebo jsem se možná nerozplýval tady, ale to je celkem jedno). A ejhle, breakbeatová scéna se rozhodně nechce nechat zahanbit. Šušká se cosi o Future Funk Squad, Prodigy se objeví jak na Orion Hallu tak na slovenském festivalu Pohoda, ale tou nejzajímavější informací je, že 13. května v Brně proběhne akce s názvem Ultraviolet. Jejím hostem bude Krafty Kuts. Breakbeat.cz dále exkluzivně informoval, že stejný den se coby překvapení Ultraviolet v Praze ukáže Freestylers band!

Na slovenské elektronické scéně se vyloupl další nezávislý label. U Ambsine Records vyšla na začátku roku kompilace Ambsine Vol. 1, na které nechybí Mindmap, Eau de Toilette, Wollny Patt a další. K dostání tady. atomic hooligan

Nechali se Bad Company inspirovat filmem Bad Taste – Vesmírní kanibalové (režie pán prstenů Peter Jackson)? Připravovaná kompilace, která vyjde u jejich labelu BC Presents, se každopádně Bad Taste jmenuje. Co na ní bude? Kromě minimálně jedné skladby, již zajistí Vegas a Maldini, řada očekávaných hitů od producentů z USA, Evropy, Austrálie i Asie. Čekejme jména jako Body & Soul, The Upbeats nebo Chase & Status, kteří právě zabodovali singlem Iron Fist / Zulu King i u Andyho C.

"Ty, jsi tady," tvrdí Atomic Hooligan. Jejich debutové album připravované prý celé tři roky vychází v dubnu u populárního labelu Botchit & Scarper (a není to apríl). You Are Here bude, jak jinak, k dostání na CD i 2xLP.

Phetsta, který svého času stál za neoficiálním remixem Moving Forward od Pendulum, založil s Rregulou dvojčlenný projekt BaD RoBoT. Jejich promo mix je ke stažení na DNB Nation a obsahuje i skladby podepsané labely .shadybrain Music (Chocolate Candy), Kinematic Recordings (Contraction) a WAR Recs (Phetstův remix Start the Riot od Djon & Skyver).  

Trace a jeho "objevím-zas-nějakou-hvězdu-z-Evropy" label DSCI4 chystají k vydání kolekci Spy Technologies Vol. 3. Špionážními technologiemi se budou zabývat Tactile, Propaganda, Mindscape, Thinktank, Raiden, Task Horizon, Psidream & Mechwarrior, Chris.SU, Mindgame a DJ Motive. Tedy producenti a projekty nejen z Evropy, ale i USA, Kanady a Anglie.

Milý začínající producenti, ať je prvním přírůstkem do vaší diskografie cover CD mix magazínu Knowledge! Šanci máte do 30. června za podmínek uvedených tady.

markyNa duben se chystá druhé pokračování kompilace Bingo Sessions u Zincova labelu Bingo Beats. Bingo Sessions Vol. 2 připravil Marco Antonio Silva aka DJ Marky a tracklist vzbuzuje nadšení i protahuje obličej, což svědčí o Markyto všestrannosti. Posuďte sami: Marky & XRS, Chase & Status, Tactile, Logistics, Random Movement, Marcus Intalex, Calibre, Twisted Individual, Zinc…

Ragga junglisty potěší zpráva, že Hustlin‘ Beats Recordings pouští do ulic první ze dvou EP torontského producenta Natural Emcee. Natural EP Part 1 servíruje tracky Caribana a Bus it Up. První jmenovaný obsahuje i vokál Naturala Emcee. Prvních 1000 placek vychází jako limitovaná edice s přiloženým CD singlem.

Venom proběhne 22. dubna v KD ve Frýdku – Místku za účasti Shimona, kterého doprovodí MC Shortston. Simona podpoří Reverb, Yadel, Kyanid, Wenia, Wintermute, Therapist, Beet.

Breakzine aktualizuje web a nabízí předplatné. Na www.breakzine.cz si přečtete report z ostravského Slim Slam Drumu s Total Science. Na stejném místě najdete také informace o předplatném. Což by mohlo potěšit hlavně ty čtenáře, kteří to mají daleko do míst, kde se dá (mini) magazín zlomených rytmů koupit (seznam prodejních míst najdete tady).


Mini recenze

kontextDissident: Kontext
Total Advanced Music

Svého času se Dissident objevoval po boku Paula B. Není divu, tož oba jsou z Mosky, ne? Pak se Dissident spolčil s Besem a výsledkem je debutové album vydané u Total Advanced Music. Kontext je těžce neurofunková záležitost, která nese Dissidentovy typické znaky jako zálibu ve „future“ technologiích a lehké anarchii. Dissident přizval ke spolupráci mladičkého Ukrajince Sunchase, ale až díky Paulu B se album může pochlubit Sansarou – dynamickým hitem s rolující zabijáckou basovou linkou. Kontext není tak skrytě hitovou záležitostí jako u stejné značky vydané album OD1N, na němž s Dissidentem spolupracoval ještě kolega Ruffen. Přesto, zvlášť pokud jste drum & bassoví fajnšmekři, se vyplatí si ho vypátrat. 

Hodnocení: 80%

připravil Radim Bartík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016