RECENZE

 

Komiks: Marvels / Zázraky

Zázraky jsou všude kolem nás. Když pomineme obligátní narození dítěte nebo západ Slunce, pořád ještě zbývá Kapitán Amerika, Spider-Man, X-meni, Fantastická čtyřka, Avangers... a další hrdinové nakladatelství Marvel. O každém z nich je kniha, která může být právem považována za zásadní komiksové dílo devadesátých let.

 

Zázraky jsou všude kolem nás. Když pomineme obligátní narození dítěte nebo západ Slunce, pořád ještě zbývá Kapitán Amerika, Spider-Man, X-meni, Fantastická čtyřka, Avangers... a další hrdinové nakladatelství Marvel. O každém z nich je kniha, která může být právem považována za zásadní komiksové dílo devadesátých let.

Phil: "Byla to velká opera... byla to největší show na světě... a my - jeden každý z nás... jsme měli nejlepší místa v hledišti."

marvelsCo je na Marvels / Zázracích tak převratného? Hlavním hrdinou není maník v barevných kamaších, ale obyčejný chlápek Phil Sheldon. Pracuje jako fotograf, nejprve coby zpravodaj na bojištích druhé světové války, později na volné noze pro Daily Bugle. Právě jeho očima vidíme téměř všechny nejslavnější události z dějin amerického komiksu. Dá se říci, že díky Marvels / Zázrakům se čtenářům poprvé dostalo do rukou dílo s hrdinou, který každý z dobrodružných kousků nezažívá bezprostředně, ale jen jako divák. Paralela se čtenářem jako divákem coby nepřímým účastníkem každého velkého praní Sipdeyho špinavého prádla je jasná.

Autor scénáře Kurt Busiek při jeho psaní vycházel především z dlouholeté práce Stana Lee. Podle toho, co píše v knize, nebyl Busiek v dětství nikdy žádným velkým fanouškem Leeho práce. Později ale její kouzlo objevil a při práci na Marvels / Zázracích se nakonec ukázal být tím nejpovolanějším. Kniha je prošpikována snad všemi zásadními událostmi z Marvelovského universa - první souboje Human Torche a Submarinera, zrod X-menů, Avangers, Fantastické čtyřky, legendární souboj Spider-Mana a Green Goblina, při kterém zahyne Gwen Stacyová, příchod Galactuse na Zem a jeho boj se Silver Surferem, svatba Reeda Richardse se Sue Stormovou a mnohem víc. marvels

Busiek je precizní. Phil, aniž by to pochopitelně věděl, porůznu potkává odmaskované superhrdiny i jejich přátele a lásky. Buisek se nezastavuje ani před takovými detaily jako jsou novinové titulky, reklamy nebo autentické výroky pocházejícími přímo z konkrétních vydaných příběhů. To vše se jen tak mimochodem přirozeně proplétá s některými politickým událostmi v USA i se soukromým životem samotného Phila. Precizní scénář doprovází foto realistická malba Alexe Rosse, která děj knihy posouvá o další krůček blíž k realitě. Především celostránkové výjevy připomínají spíše fotografie – Philovy fotografie, ze kterých později úspěšně sestavuje knihu.

Stejně jako Philovy Marvels / Zázraky je i naše skutečná stejnojmenná sbírka ohlednutím za bohatou historií vydavatelství Marvel a poctou, velkolepým pomníkem vystavěným na počest všech těch báječných mužů i žen (ať už kreslených nebo skutečných), kteří se na jeho slávě podíleli. Zároveň funguje jako exkluzivní lahůdka, při níž zatoužíte po přídavku. Dobrou chuť.

Radim Bartík

Hodnocení: 100%

Marvels / Zázraky
Calibre 2002
scénář: Kurt Busiek
malba: Alex Ross
216 str., 999,- Kč

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016