RECENZE

 

Filmová recenze: Král Artuš

Zapomeňte na Excalibur, producent Dne nezávislosti, Mizerů a Pírátů v Karibiku Jerry Bruckheimer ví nejlíp, jak to asi bylo. Aneb Lancelot miloval Artuše?

 

Zapomeňte na Excalibur, producent Dne nezávislosti, Mizerů a Pírátů v Karibiku Jerry Bruckheimer ví nejlíp, jak to asi bylo. Aneb Lancelot miloval Artuše?artus

Lancelot: "Tam venku je spousta osamělých mužů."
Guinevera: "Neboj se. Nedovolím, aby tě znásilnili."

Podle titulku (nevěřte mu) uvozující začátek filmu vědci nedávno zjistili, že legendární král Artuš žil v 5. století, v době kdy se Británie pomalu ale jistě zbavovala římské nadvlády. A zatímco na nevlídně vyhlížející vřesoviště padá hustá mlha, Artuš se objevuje v plné kráse se všemi svými rytíři kulatého stolu.

Tedy, se všemi… Scénárista David Franzoni hodně popustil uzdu své fantazii, takže zatímco některé známé atributy artušovské legendy zůstaly aspoň naoko zachovány, jiné byly jen naznačeny a další vymizely takřka úplně.

Artuš (Cliwe Owen) je loajálním římským důstojníkem, který velí "speciálnímu komandu" elitních pohanských bojovníků. Ty Římané na základě určité dohody verbují kdesi na východě Evropy (dá se soudit, že někde u Ruska, vzhledem k jejich výzbroji a bohatýrským výkřikům: "Ruššš! Rus!"). Je radost sledovat jednotlivé členy tohoto "komanda" v akci. Protože každý byl obdařen svým vlastním charakterem, který podtrhuje artusještě charakteristická oblíbená zbraň.

A tak Lancelot (Ioan Gruffudd) bojuje výhradně se dvěma meči, Dagonet (Ray Stevenson) je dobrosrdečný obr s těžkou sekerou, Bors (Ray Winstone) podsaditý sprosťák se smyslem pro rodinu a s chutí bojovat, Tristan (Mads Mikkelsen) výborný stopař a vášnivý zabiják se zahnutou šavli, Gawain (Joel Edgerton) sympatický lukostřelec a Galahad (Hugh Dancy) se tuším oháněl kopím.

Tahle nesourodě sourodá skupinka v níž si prostě musíte někoho oblíbit to už má s nedobrovolnou službou římskému impéria za pár. Jakmile zachrání římského biskupa před loupeživým nájezdem hordy místních Britonů, těší se právem domů. Leč Řím je nevděčný a lstivý, a tak vysílá své "speciální komando" s nepohodlným Artušem na záchrannou misi vstříc nájezdu tisícům krvelačných Sasů.

koneSituace se pochopitelně velmi zkomplikuje, takže Artuš bude muset nakonec přehodnotit svůj vztah k Římu, kde byl vychován, i k Británii, kde se narodil. Nezapomínejme ani na lásku sličné Guinevery (Keira Knightleyová) a takřka osobní spor s útočícími Sasy.

Ani by mi tolik nevadilo, že z Merlina je lehce pomatený stařešina, který skoro nezasáhne do děje, Excalibur je ve skutečnosti téměř zrezivělý meč vyrvaný Artušem z otcova hrobu, nebo že milostný trojúhelník mezi Artušem, Guineverou a Lancelotem je naznačen jen několika nevraživými Lancelotovými pohledy.

Právě naopak, pokud je to všechno zpracováno správně, může do filmu vnést vítané osvěžení. V případě milostného trojúhelníku se na scénu dostává dokonce nechtěná komičnost, která mě ale přesto stále bavila. Podíváte-li se film jen trochu "tarantinovsky", můžete vidět bývalé milence Artuše a Lancelota v rozepři i trpícího Lancelota, který nakonec prozře, pochopí že vedle Guinevery už nemá šanci a lásce k Artušovi obětuje vše.luk

Všechno to chtěné i nechtěné spolu s velmi příjemnými hereckými výkony některých zúčastněných (opravdu povedení jsou dva velitelé Sasů otec a syn v podání Stellana Skarsgarda a Tila Schweigera) však z Krále Artuše dělá pouze průměrně zajímavý film.

Tvůrci se totiž nemohli rozhodnout, zda chtějí natočit legendu ve stylu Pána prstenů nebo lehce ujetou akční podívanou jakou byli Piráti z Karibiku: Prokletí černé perly. Režisér Antoine Fuqua tak (opět) předvádí, že je zručným filmařem se smyslem pro filmy o znovudobývání ztracené svobody a herecky slibně rozjetá Keira Knightleyová, že půvabná může být i ta dívka, která nemá téměř žádné poprsí.

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

King Arthur
USA 2004
scénář: David Franzoni
režie: Antoine Fuqua
hrají: Cliwe Owen, Ioan Fruffud, Keira Knightleyová, Mads Mikkelsen, Stellan Skarsgard, Til Schweiger
http://kingarthur.movies.go.com/main.html

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016