RECENZE

 

Filmová recenze: Presumpce viny

Policejní šéf Denzel Washington podvádí Evu Mendesovou (blázen), z lásky loupí špinavé peníze a záhy je sám oloupen. Co hůř, v sympaticky povedené variaci na klasický film noir se z něj stává hlavní podezřelý.

 

Policejní šéf Denzel Washington podvádí Evu Mendesovou (blázen), z lásky loupí špinavé peníze a záhy je sám oloupen. Co hůř, v sympaticky povedené variaci na klasický film noir se z něj stává hlavní podezřelý.

Chae: "Ani stopa po kouři v jejich plících. Kdyby byli naživu, když to bouchlo, jejich plíce by vypadaly jako moje."presumpce1

Matt Lee Whitlock (Denzel Washington) je policejním šéfem na jednom z amerických tropických ostrovů. Sice podvádí svou ženu, ale vzhledem k tomu, že jim to nikdy moc nefungovalo a budou se rozvádět, je Whitloch docela fér chlap. Na peníze ušpiněné drogami by za normálních okolností ani nepomyslel. Ovšem ve chvíli, kdy jeho milence zjistí rakovinu a drahá alternativní léčba je jedinou nadějí, se situace mění.

Whitlock si z vlastní vůle peníze "vypůjčí". Má to však háček. A ne jeden. Situace, do které se záhy zaplete, má háčků víc než všichni místní rybáři dohromady. Peníze, které by za normálních okolností ležely zajištěné v sejfu mnoho měsíců, se stanou důkazním materiálem v dalším případě a státní policie z protinarkotického oddělení DEA pro ně posílá své lidi.

cernochTo ovšem není všechno, Whitlock okamžitě získává mnohem větší problém jako bonus z Teleshopingu. Dům jeho milenky Ann (Sanaa Lathanová) - a jejího manžela (seriálový Superman ve výslužbě Dean Cain s "féši" bradkou) vyletěl pár hodin po předání peněz do povětří. Ke všemu se ukazuje, že to nebyla nehoda. Ke všemu je Whitlockova budoucí ex-manželka pověřena vyšetřováním a ke všemu má Whitlock motiv, protože Ann na něj krátce předtím přepsala svou životní pojistku.

Jednou je člověk zkrátka dole, jindy zase nahoře. Whitlock je momentálně někde v podzemí až po uši ve presumpce3sra*kách. Jako fér chlap se ovšem nedá a ať už s ním tuhle nekalou hru rozjel kdokoliv, brzy pozná, zač je toho loket. A Matt Whitlock mu předvede pořádný tenisový, na to se můžete spolehnout.

Presumpce viny je dost překvapivě hodně dobrým filmem. Skoro jsem si předtím nedokázal představit, že by Denzel Washington přesvědčivě odehrál tvrdého chlapa, který se jen tak nevzdává a přitom stále zůstává obyčejným smrtelníkem (popravdě řečeno, nedokázal jsem si představit, že by Washington přesvědčivě odehrál kohokoliv jiného než otce rodiny). Většina (mužských) diváků však nechá oči na Evě Mendesové. Což o to, ta hraje možná lépe než Washington. Ale většina (mužských) diváků upřednostní před těmi hereckými jiné její schopnosti.

presumpce4No co, v každém případě je co hodnotit. A co chválit. Jen trochu zamrzí, že scénárista neodolal. Většina napětí ve filmu vychází z toho, že Whitlock musí být stále o krůček napřed před ostatními. V jednu chvíli se ale ocitá na balkoně balancujícím několik pater nad ulicí a předvádí výkon, který zrovna do tohohle filmu příliš nezapadá. Přesto je Presumpce viny dost zdařilým snímkem, který rozhodně ví, co s volným večerem.

Radim Bartík

Hodnocení: 80%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Out Of Time
USA 2003
scénář: David Collard
režie: Carl Franklin
hrají: Denzel Washington, Eva Mendesová, Sanaa Lathanová, Dean Cain
http://www.outoftimemovie.com/


Techno.cz doporučuje:
- každodenní soutěže o volné vstupenky do kina
- aktuální přehled filmů v síti Village Cinemas

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016