RECENZE

 

Filmová recenze: Trója

Na začátku byla blondýna a na konci kůň. Ponorka se konala tak maximálně v jednom ze dvou zúčastněných táborů. Wolfgang Petersen se cítí být na vrcholu kariéry a Brad Pitt má fakt dlouhý oštěp.

 

Na začátku byla blondýna a na konci kůň. Ponorka se konala tak maximálně v jednom ze dvou zúčastněných táborů. Wolfgang Petersen se cítí být na vrcholu kariéry a Brad Pitt má fakt dlouhý oštěp.


chlapec: "Říká se, že vás nelze zabít."
Achilles: "To bych se asi neobtěžoval nosit štít."


Máte to znát ze základní školy, takže v rychlosti zopakujeme, říkávala moje třídní. Trójané uzavírají mír s řeckým králem Menelaem. Jenže Paris, nejmladší syn trojského krále Priama, tak nějak zapomene, že součástí mírové dohody určitě není cizoložství s královou ženou Helenou. Mezi opomíjenou kráskou a zhýčkaným sukničkářem vzplane ohromná láska (až pod nimi postel praská, to máte taky znát ze školy).

Paris Helenu unese, Menelaos se naštve a jde za starším bratrem Agamemnonem (největší masér mezi řeckými králi). Agamemnom má naopak radost, protože konečně může vyrazit proti neoblíbené Tróje v čele všech řeckých bojovníků. Mezi nimi nechybí ani legendární Achilles, o kterém se říká, že jej nelze zabít. Jenže Trója je nedobytná a než se podaří Řekům vymyslet lest, kterou by Trójané zbaštili, spousta lidí zemře.

Ze začátku je to docela zábava. Wolfgang Petersen podle očekávání předkládá velkolepě natočené scény. Tisíce řeckých a trojských bojovníků se přelévají sem a tam. Vzduchem sviští mračna šípů. Achilles a jeho "speciální komando" sami získají trojské pobřeží. Sem tam se dějem mihne i pěkná ženská. Ale pak začíná napětí uvadat.

Je proto dobré soustředit se na herecké výkony. Ovšem ty "správné" herecké výkony. Diane Krugerová v roli Heleny vůbec nestojí za debatu. Prostě jen kouká - buď zamilovaně nebo ustrašeně. Záleží na okolnostech. Orlando Bloom jako Paris mě taky moc nepotěšil (a ani já ho moc nepotěším, jak se říká ve školních lavicích). Chvílemi připomíná zamilovaného kováře Willa Turnera z Pirátů z Karibiku, chvílemi ostrostřelce Legolase a chvílemi dokonce nepříjemně přehrává.

Sympaticky se své role zhostil Brad Pitt. Ten svého Achilla pojal jako lehce otravného floutka, který kromě své matky, svého synovce, přítele Odysea a svých bojovníků nerespektuje nic a nikoho. Je příliš sebejistý sám sebou, což se Pittovi podařilo skvěle vystihnout. Jediný problém je v tom, že pokud někdo dávno ví, jak moc dobrým hercem Pitt umí být, nějaký Achilles ho nerozhází. A pokud to dodnes neví, jen si Achillovy vlastnosti spojí s "primadonou Pittem".

Wolfgang Petersen oprostil Homérovu Tróju od všech nadpřirozených jevů a zásahů, aby divák snadněji uvěřil, že se něco podobného jako válka o "nejkrásnější ženu tehdy známého světa" mohlo někdy v minulosti stát. A snad i stalo. Já jsem tomu třeba uvěřil. Jediný problém byl v tom, že jsem celou dobu nevěděl, komu mám fandit (obě strany jsou chvíli zlé a chvíli hodné, podle toho, jak se to zrovna hodí). A kromě toho, od začátku víte, jak to dopadne.

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Troy
USA 2004
scénář: David Benioff
režie: Wolfgang Petersen
hrají: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Krugerová, Peter O'Toole
http://troymovie.warnerbros.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016