RECENZE

 

Filmová recenze: Zloděj životů

Nejen, že vás zabije, sebere vám i vaši identitu. Ethan Hawke, charismatický Tchéky Karyo a druhá nejkrásnější ženská na světě Angelina Jolie v pochmurné (aspoň ze začátku) variaci na dnes už téměř klasické Mlčení jehňátek.

 

Nejen, že vás zabije, sebere vám i vaši identitu. Ethan Hawke, charismatický Tchéky Karyo a druhá nejkrásnější ženská na světě Angelina Jolie v pochmurné (aspoň ze začátku) variaci na dnes už téměř klasické Mlčení jehňátek.


Angelina FBI


Filmů o masových vrazích byla natočena spousta. Masové vraždy jsou dost děsivé a svým způsobem i dost fascinující téma. Zloděj životů se z potenciálu, který příběh muže vraždícího v pravidelných intervalech kvůli nové identitě, každopádně snaží vyždímat maximum.

Do téměř dokonalého plánu scénáristy Joa Bokenkampa (scénář mimochodem vznikl podle novely Michaela Pye) a režiséra D. J. Carusa zapadá pochmurná atmosféra zpočátku lehce připomínající nálady opředené kolem mysteriózní kriminálky Sedm. Půvabná agentka FBI, specialistka ve svém oboru, zase skvěle zafungovala už v Mlčení Jehňátek.

Příběh je více méně předvídatelný, záleží na tom, jak moc se v podobných filmech orientujete. Ale tohle vůbec nevadí. Divák s radostí sleduje, jak na povrch vyplouvají hrůzné skutečnosti o vraždách v Kanadě, které přijela vyšetřovat speciální agentka FBI Illeana (Angelina Jolie), pro své neobvyklé metody mnohými přezdívána "Čarodějnice".

Tvůrci velmi úspěšně promíchávají karty a daří se jim dobře blufovat ohledně pravé totožnosti vraha. Klamou vším, i tělem. K čemuž jim ostatně vydatně pomáhá Angelina Jolie (druhá nejkrásnější ženská na světě, po mé přítelkyni samozřejmě). Ale ani polonahá Angelina nemůže skrýt, že přepis scénáře nedopadl úplně ideálně anebo se horečně pracovalo ve střižně.

Motivy vraha, který nejprve tělo skryje tak, aby jej policie určitě našla, a pak si s vyšetřovateli vyloženě hraje, zůstávají skryty. Stejně jako důvod náhlého citového vzplanutí jindy stoprocentní profesionálky Illeany. Kromě toho se na plátně děje příliš mnoho věcí, aniž by nakonec bylo jasné, proč se vlastně staly.

Konec, který snad může v knize působit velmi překvapivě (ale ani tím si nejsem moc jistý), vypadá ve filmu příliš překomplikovaný. Dnes chce každý druhý film šokovat závěrečnou pointou, ale ne všichni tvůrci dokáží vymyslet něco nového a přitom nápad nepřekombinovat.

Pokud vás tohle všechno neodradí od sledování filmu, protože vás stejně zajímá Angelina Jolie, můžu vás potěšit. Držitelka Oscara za vedlejší roli ve filmu Narušení je jasnou hlavní hvězdou (navzdory psychopatickému vrahovi), hraje tak akorát, aby to stačilo na agentku FBI, a sakra jí to sluší. Výborný je Tchéky Karyo a pokud měl Ethan Hawke vzbuzovat nejistotu a určité nesympatie, podařilo se.

Nic z toho však neudělá Zloděje životů opravdu dobrým filmem. Berte to tak, že po jeho shlédnutí znovu zjistíte, jaké perly jsou filmy Sedm a Mlčení jehňátek. A Sedm nebo Mlčení jehňátek si na rozdíl od Zloděje životů pustíte bez řečí i posedmé.

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Taking Lives
USA 2004
scénář: Joe Bokenkamp
režie: Michael Pye
hrají: Angelina Jolie, Ethan Hawke, Tchéky Karyo, Kiefer Sutherland
http://takinglives.warnerbros.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016