RECENZE

 

Filmová recenze: Riskni to s Polly

Polly je dost pěkná holka. Líbezná tvář, hezká postava, záliba v cestování, exotických jídlech a fretkách. A hlavně nohy až na zem. Brad Pitt o ní včera něco říkal. Polly je nepochybně slečna, která si zaslouží potrhle komediální romantickou komedii. Takže to riskneme?

 

Polly je dost pěkná holka. Líbezná tvář, hezká postava, záliba v cestování, exotických jídlech a fretkách. A hlavně nohy až na zem. Brad Pitt o ní včera něco říkal. Polly je nepochybně slečna, která si zaslouží potrhle komediální romantickou komedii. Takže to riskneme?


Sandy: "Občas ji plácnu… Jo, naplácám ji na zadek a ona je pak jako malá holka."


Svatba bude jedním z nejkrásnějších okamžiků vašeho života. A až svou drahou polovičku přistihnete už během svatební cesty v posteli s namakaným instruktorem potápění, který nejen že chodí po veřejné pláži nahý, ale má i naprosto neuvěřitelně hnusný přízvuk, asi se… Však vy víte co. Rozvedete. Nakonec předčasně ukončíte svatební cestu a v práci dostanete hromadu dárků. Vaše matka totiž volala šéfovi.

Tak tohle se stalo Reubenovi (Ben Stiller). Pojišťovací expert by si měl snadno vyčíslit všechna rizika a vypočítat pro i proti. Ale stalo se (nebo vlastně právě nestalo). A teď se komicky úzkoprsý chlapík setkal se svou bývalou spolužačkou ze základky. Polly Princová (Jennifer Anistonová) na rozdíl od něj žije spontánně, nechce se vázat a dokonce se ani nerozhoduje podle tabulek!

Zatraceně žhavá tanečnice salsy versus spolehlivě prkenný pojišťovák, který při orgasmu křičí: "Padesát." Proč padesát? Protože si odpočítával, jak dlouho má ještě "vydržet". Může tohle fungovat? Jsme v romantické komedii, takže Reuben nejen nakonec bude kvůli Polly "žrát" ze země, dokonce se naučí tancovat a jestli bude druhý díl, napočítá do padesáti pěti.

Myslím, že mě nikdo nebude chtít proklít za to, že vyzradím konec. Není to jako bych napsal, že Bill zemře nebo Kristus vstane z mrtvých. Přes všechny útrapy (včetně těch, které způsobí kající se manželka) Reuben s Polly zůstane. Navíc se úplně změní, stane se z něj opravdický borec, úplný ledoborec.

Brutální humor je po Prcičkách v kurzu. A nejen po Prcičkách, bratři Farellyovi byli pubertálně humorní už před lety v NĚCO NA TÉ MARRY JE. Někdy to funguje, většinou však ne. Opravdu dobré vtipy se ale v RISKNI TO S POLLY přeci jen najdou. Tedy, aspoň nějaké.

V tomhle případě ale platí, že trailer je zajímavější než samotný film a pokud jste ho viděli více než jednou, všechny vtipy co za něco stojí už znáte. Čímž na chvíli utíkám na úplný konec recenze: 60% si RISKNI TO S POLLY vysloužilo díky zábavné upoutávce (80%) a podprůměrnému zpracování (40%). Poměrně čistý výsledek.

Ale zpět do víru recenzování. Ben Stiller mě popravdě vůbec nezaujal. Ani mě nebavil, ani mě nešokoval. Daleko víc jsem ho baštil, když ze sebe dělal úplného vola na předávání Oscarů. Doufám, že v jeho novém filmu Starsky & Hutch (který na Oscarech Stiller nenápadně propagoval) bude zajímavější. Alec Baldwin je v roli Reubenova podivínského šéfa vskutku skvostný, zvlášť ve scéně na záchodě. Ale je ho málo.

Pro Jennifer Anistonovou je Polly druhá komediální role v krátké době. BOŽSKÝ BRUCE ji sice před časem zvětšil prsa, což mohlo pár feministek pohoršit, ale konečný výsledek nemohl nikoho urazit. Naopak… Otázkou je, jestli je lepší po slibně rozjetém začátku sklouznout k moralizování (což se BOŽSKÉMU BRUCI stalo) nebo vršit další a další zběsilé vtípky a riskovat tím, že film sklouzne k trapnosti (což se stalo RISKNI TO S POLLY).

Film nakonec není ani dostatečně ujetý, i když je jeho humor dost hrubý. Nemá vyloženě podařené hlášky a přes "poodhalovací" scény je Anistonová asi tak sexy jako v Přátelích. Jinými slovy, tentokrát se jí prsa nezvětšují. Snad i proto jsem si z RISKNI TO S POLLY odnesl jen to, že občas z legrace plácnu přítelkyni po zadečku. Když o tom tak přemýšlím, možná mě tenhle film spíše poznamenal. Možná jsem to neměl riskovat.

Radim Bartík

Hodnocení: 60%

Recenze vznikla díky Village Cinemas.

Along Came Polly
USA 2004
scénář: John Hamburg
režie: John Hamburg
hrají: Ben Stiller, Jennifer Aniston, Alec Baldwin
www.alongcamepolly.com

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016