RECENZE

 

Hudební recenze: CRoSz - "Low Drift"

Nedávno jste u nás na webu mohli zahlédnout novinku ohledně chystaného českého elektronického alba, které připravuje brněnský producent jménem CRoSz. Deska s názvem "Low Drift" vychází 4. června u známé české značky Krmelec Recordings a slibuje opravdu velmi pestrý a zajímavý hudební zážitek. Když k nám z Krmelce přišla nabídka na recenzi této novinky, nebylo o čem dlouze přemýšlet...

 

Jméno CRoSz, pod nímž se skrývá brněnský hudební producent David Kříž, není na tuzemské elektronické scéně žádným novým pojmem. Tvorbě se s přestávkami věnuje už dvacet let, během kterých stihl vydat mimo jiné EP na slavném, dnes již neexistujícím, labelu Wazzotic Records a podílet se na několika audiovizuálních projektech či instalacích. Po více než deseti letech nyní představuje novou dlouhohrající desku jménem "Low Drift".

Českou produkci aktivně sleduji stejně jako releasy hudebního labelu Krmelec. Deska slibující fúzi ambientu, experimentálního IDM a taneční elektroniky ve mně, hned po Myclickově mailu s nabídkou recenze, vyvolala zvědavost. Zvědavost nejen ve smyslu, zda bude album fungovat jako celek, ale především mě velmi zajímalo, jestli si deska přílišnými hudebními zvraty dokáže udržet atmosféru, jisté "highlighty" nebudou příliš vyčnívat a zbytek tak nějak nezapadne. Hned po prvním poslechu mohu s klidným svědomím prohlásit, že to prostě funguje! A opakovaný poslech mě v tom pouze utvrdil, protože "Low Drift" je přesně ten typ alba, jemuž musíte dát čas.

Dvanáct tracků, necelá hodinka poslechu a opravdu silný a především pestrý hudební zážitek. Již zmíněná fúze různých elektronických žánrů dělá z této desky zvukovou skládačku, do níž vše krásně zapadá a každý zvuk zde má své místo. Pozvolný ambientní nájezd vyvolávající nejistotu, co bude následovat v dalších vteřinách, střídají témné atmosferické melodie s filmovým nádechem stavěné na hutných syntezátorových plochách, což celé následně vygraduje nefalšovanou taneční extází. Tohle střídání hudebních nálad i tempa se několikrát opakuje, jako celek si udržuje konzistenci a dává dokonalý smysl. Albu velmi sluší analogový, hezky špinavý zvuk, kterým oslní na první poslech a pro mě je mnohem více přesvědčivý než takový ten klasický sterilní digitální zvuk, který dnes v přetlaku nové hudby už moc ničím nepřekvapí, ani nenadchne.

Takže co říci na závěr? Asi jen to, že tohle album je zkrátka zážitek! Hudební zážitek, na který je třeba si vyhradit čas a užít si jej od začátku do konce. A nejen jednou, věřte totiž, že tady i při druhém, či třetím poslechu najdete něco nového. Není to deska pro masy, a myslím, že taková ani být nemá, ale fanoušci kvalitní eletroniky si tady najdou to své. S jistotou můžeme říct, že se nám do rukou dostává jedno z nejzajímavějších alb, co se české elektroniky týče.


Pavel Aeling

foto: archiv

Album "Low Drift" vychází 4. června na značce Krmelec Recordings a nabídne dvanáct tracků na pomezí ambientu, experimentální IDM a taneční elektroniky.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016