RECENZE

 

Komiksová recenze: Calvin a Hobbes: Pomsta hlídaných

Superman má kryptonit, cinefilové Zdeňka Trošku a Calvin s Hobbesem slečnu na hlídání. Rosalyn je mladá, chytrá a ve svých rukách třímá povolení  poslat kluka a jeho tygra do postele. Zlovolnou zbraň neváhá použít, proto je potřeba proti ní zakročit veškerými dostupnými prostředky. Zkrátka bojovat do posledního tygra.

 
Recenze mají v první řadě funkci informativní. Upozorňují, že nějaký podnik, služba či produkt existují, a jako přídavek rovnou naznačí, zdali si hodnocená záležitost existenci zaslouží. V některých případech se přitom rozšiřování povědomí jeví jako dosti zásadní. Nenažraná oranžová koule v podobě kocoura Garfielda se otiskla do povědomí lidské populace všemi možnými prostředky. Kdekdo i u nás zná kupříkladu z triček a dalších doprovodných předmětů bígla Snoopyho, ale co třeba další stripovou legendu Calvina a Hobbese? Její otec i matka Bill Watterson nepovolil využití charakterů pro marketingové účely, a tak se malý klučina se svým chlupatým kámošem neksichtí z komínků oficiálně licencovaných produktů. Existují výhradně komiksové stripy, které si prorážejí cestu svojí kvalitou.

Calvin a Hobbes: Pomsta hlídaných

Americký tvůrce si s nimi od roku 1985 vyhrával deset let a do hlavních rolí obsadil šestiletého blonďáka Calvina a jeho plyšového tygra Hobbese. Jejich jména sice vychází od filozofů Jana Kalvína a Thomase Hobbese, za základní činnosti ale mají objevování všeho potenciálně zábavného a unikání všemu zbytečnému. Což jsou z obecného hlediska standardní cíle, jenže v případě hyperaktivního dítěte, které vidí živou šelmu a komunikuje s ní, nabývají mnohonásobně na významu. Stavět krvežíznivé sněhuláky ano, sestřelovat živé objekty ano, prozkoumávat nové světy ano, koupat se ne, učit se ne, vstávat do školy tuplem ne.

Calvin a Hobbes: Pomsta hlídaných

Srandičky vychází primárně z kontrastu skutečného světa a světa z pohledu dítěte. Je kupříkladu známo, že Hobbes je obyčejný plyšák, jenže v naprosté většině případů ho vidíme jako bystrého tvora, který reaguje na aktuální situaci, posmívá se kámošovi, případně ho rovnou fyzicky terorizuje. Stále jsme v podstatě v Calvinově hlavě, kde se svižně přenáší pozornost z jedné věci na druhou a nápady vycházejí z odkoukaných filmů nebo přečtených komiksů. Nejlépe pak bláznivou dětskou logiku znázorňují místa, kde se všechny prvky běžné reality mění a ohýbají dle Calvinovy představivosti. Nejdříve si kupříkladu staví desítky maličkatých sněhuláků, aby se vzápětí stal tyranosaurem, který rozkousává nebohé obyvatele ve scéně jak z katastrofického snímku. Případně se vtělí do obrovské chobotnice, která vypouští inkoustovou kapalinu, abychom následně viděli, že ve skutečnosti jen perem postříkal spolužačku.

Calvin a Hobbes: Pomsta hlídaných

Díky bujaré fantazii hlavní postavy stripy neustále překvapují. Je samozřejmě odhadnutelné, jakým způsobem bude vtípek vystavěn, na to jsou ostatně možnosti i s ohledem ke zkušenostem šestiletého "tvůrce" limitované, ale pointy mohou mít takřka neomezené množství variací. Calvin čtenáře vrací do období, ve kterém se může každá maličkost stát rekvizitou v obrovském dobrodružství. I díky tomu si ostatně souborné knihy, z nichž je zatím pět dostupných v češtině, užijí především odrostlejší. Dětem na nezávazném blbnutí přeci nemusí připadat nic zvláštního, když ho každý den sami provozují.

Calvin a Hobbes: Pomsta hlídaných
Scénář: Bill Watterson
Kresba: Bill Watterson
Překlad: Richard Podaný
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 128
Cena: 199,- Kč
Info: http://www.crew.cz/

Martin Čuřík

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016