RECENZE

 

Hudební recenze: Planetary Assault Systems - Temporary Suspension

Spíše než Planetary Assault Systems, vám něco řekne jméno Luke Slater, který za podivným názvem a projektem stojí. Poslední album vydané pod tímto pseudonymem vyšlo před osmi lety a od té doby se po "planetárních útocích" slehla zem. Slater od té doby vydal celou řadu desek pod svým vlastním jménem, projekt uložil k ledu a teď, po více jak osmi letech, Planetary Assault Systems opět útočí!

 

Projekt v minulosti patřil mezi další, jako 7th Plain, Clementine nebo Morganistic, kde Luke Slater vydával buď experimentální počiny nebo ryzí technoprodukci. No a právě takoví vždy byly i Planetary Assault Systems. Od posledního alba "Atomic Funkster" (2001) uplynulo v korytech řek hodně vody a mnozí na tenhle projekt asi i docela zapoměli. Když se ale začaly oběvovat první zvěsti, že Luke Slater chystá svou kosmickou loď opět ke startu, a to v podobě maxáků "Kat/Haiku" a "Mod", byl to řádný důvod těšit se na celé album. Ještě aby ne. Jako věrný fanoušek projektu mám všechny jeho alba a vedle produkce Jeff Millse je považuju za to nejlepší, co kdy v oblasti techna vyšlo. Právě proto určitě pochopíte, jak moc mě zajímalo nové album nazvané "Temporary Suspension", které vyšlo 22. července 2009.

Jak moc se asi změní zvuk projektu a celá hudební podoba? Asi si budete klepat na čelo, ale byl jsem moc rád, když jsem zjistil, že se za těch osm let ve zvuku Planetary Assault Systems zase tak moc nezměnilo. Všech deset obsažených skladeb jakoby Slater někdy kolem roku 2000 uložil uzrát do šuplíku a teď je jen prohnal modernizačním procesem. Celé album se prostě na těch dlouhých osm let někde zapomělo. Právě tohle považuju za obrovské plus, protože album je plné originálních zvuků a hlavně vynikajících nápadů. Konstrukcí nená nic společného s monotóním loop technem, které ovládlo scénu. Tracky se pomalu vrství a gradují v úchvatná montra. Sem tam vás překvapí nečekaná změna, sampl, jaký jste prostě ještě neslyšeli.

A že budete zírat, tak na to vemte jed! Samozřejmě, že už teď mám na desce svoje favority. Rozhodně jím je zamotaná psychozáležitost "Whoodoo", kde mě dostaly hlavně tři nečekamé breaky a hlavně pak závěrečná gradace. Určitě budu dlouho hrát i "X Speax To X", což je prostě klasika Planetary Assault Systems a nesmítně tanečně nabitá skladba. Dotřetice vás budu ještě lákat asymetrickou a rozlámanou "Attack Of The Mutant Camels", kde teprve poznáte Planetary ve své plné síle. Jediné, co se změnilo, tak je částečně minimalistické pojetí některých částí nebo jen sekvencí jednotlivých tracků. Jinde zase naopak po takových úpravách není ani stopa. Jak jsem už napsal, album obsahuje celkem deset skladeb. Na vinylu jich však najdete jenom šest, ale nebojte, o ty nejlepší samozřejmě ochuzeni nebudete. U promo CD, které jsem dostal, byla poznámka "mixed CD". Místo regulérních mixů jsem se ale dočkal jen primitivních prolnutí dozvuků obsažených skladeb. Opravdu podivný způsob provedení alba.  
  
Na závěr si musím položit otázku, komu (tedy kromě mě) udělá tahle deska radost? Určitě to totiž není album kterému by jste věřili rok vydání 2009. Tajně doufám, že se i u nás najde pár nadšenců a příznivců pravověrného, vlastně oldchool zvuku techna. A když ne u nás (čemu bych se zase nemohl až tak divit), tak určitě za hranicemi naší hudebně ospalé zemičky. Například v Německu mají Planetary Assault System letos hned dvě live vystoupení, takže tam se asi nějací fandové dobré hudby určitě najdou. Tak co? Nejedete někdo se mnou?


 
hodnocení:  90%
formát:  CD, 2x12"
label:  Ostgut Tontrager 
datum vydání:  22.06.2009
info: 
www.planetary.me  

Tracklist: 

1   Open Up
2   Whoodoo
3   Om The Def
4   Hold It
5   Enter Action
6   X Speaks To X
7   Attack Of The Mutamt Camels
8   Temporary Suspension
9   Gateway To Minia
10 Sticker Men

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016