RECENZE

 

Hudební recenze: Digitonal - Save Your Lights For Darker Days

Když jsem chodíval před mnoha lety do hodin hudební nauky na jednom pražském hudebním gymnáziu a současně pokukoval po prvních elektronických beatech, nemohl jsem vystát striktně omezené názory našeho pana profesora, který cokoliv jiného než vážnou hudbu razantně zavrhoval. Vždyť elektronika jí může mít tak blízko a mohou spolu tak krásně existovat, měl jsem stále na mysli… Jenže to jsem ještě zdaleka neznal projekt Digitonal, vlastně tehdy ještě ani neexistoval. Potkat toho profesora dnes, rád mu trochu poupravím názory.

 

Je mnoho projektů, pro které jsou prvky klasické hudby pouze sekundárním přikrášlením jejich hudby a nemusí jít pouze o tu elektronickou. Digitonal to mají přesně naopak. Vážná hudba u nich hraje prim a v leckterých skladbách jí doplňují o špetku elektroniky. Byla by chyba představovat si jejich hudbu jako Mozarta se syntethiserem, i vážná hudba, ač se to možná nezdá, prochází svým vývojem a tak dnes zní poněkud jinak, než v průběhu minulých stoletích. Jak? No třeba jako Digitonal, kteří se svou hudbou jezdí po světě a na jejich vystoupení přicházejí jak vyspělejší clubbeři (např. festival The Big Chill), tak třeba i starší ročníky, kteří o elektronické beaty dobrovolně nezavadí (Cheltenham International Festival of Classical Music). Nejnovějším albem z dílny pětice muzikantů je deska Save Your Light For Darker Days vydaná na labelu Just Music. Jde o jejich třetí desku od roku 2002, na které se jejich choutky i nadále vesměs nemění. Důraz je kladen na melodičnost a vzájemnou symbiózu klasických hudebních nástrojů a jemných prvků elektroniky.

Vlastně až do teď byl mým nejoblíbenějším nástrojem saxofon, ovšem Digitonal mě přesvědčili o houslích. Jak oni s nimi umí pracovat v rámci elektronické hudby, je k nevíře. Obzvlášť ve skladbě „Silver Poetry“, která svým charakterem připomíná hudbu z kompilací Café del Mar, hlavně tím, že je dobře přístupná širšímu poli posluchačů. Ovšem úspěšně se vyvarovala patosu a kýče. Zbyla jen překrásná kooperace houslí, breakbeatu (trochu připomínajícího projekt Hybrid), kterou ještě efektivně doplňuje brnkání harfy. Marně se jen snažím rozpoznat vokál Joe Aguiliny, který by dle kreditů alba měla tato skladba obsahovat. Marně, přitom by se tu dobře vyjímal. Jiná skladba, „93 Years On“ se sólem pro klarinet, připomíná našeho Floexe, jen v trochu uhlazenější formě baladického jazzu. „A Lighter Touch“ dá vzpomenout na tvorbu slavných IDM projektů jako Boards Of Canada či Nightmares On Wax. V této skladbě elektronika přeci jen převažuje. Nevšedním hudebním zážitkem je pak také song „Gone“, který v sobě ukrývá dávnou historii v podobě středověkých bálů, kde by se takováto hudba směle ujala. Pestrost jednotlivých skladeb je opravdu velká.

Důkaz o tom, že klasická hudba nerovná se nudná hudba leží přede mnou. Digitonal ji na svém albu Save Your Light For Darker Days obalili do velmi moderní a přístupné formy a k tomu jí stále zachovali onu mystičnost, svěžest a čistou hudební krásu nezkaženou jakýmikoliv nežádoucími úmysly. Podobných desek nevychází zrovna málo, ale většině z nich právě tyto atributy zoufale chybí.

Hodnocení: 90%

Myclick – Techno.cz:

Hned na úvod si dovolím malé přirovnání... Pokud vás loni také tolik bavilo album Memories From A Fading Room od Marka Barrotta, který si už dobrou dekádu říká Future Loop Foundation, pak vás tahle deska musí vzít za srdce také. Vždyť ne náhodou ji vydal stejný label - Just Music! Save Your Light For Darker Days je totiž úplně stejně nacpána i do té poslední vteřiny něhou a melancholií, ani zde na vás žádný ošklivý zvuk z kouta nevybafne, nic nepříjemného vaše uši nepošramotí, přesto je tu přeci jen jeden podstatný rozdíl. Mark dostal do nahrávek své staré záznamy z dětství a připravil si tak hodně osobní album, Andy Dobson se svými spolupracovníky zase vypiplal ucelený příběh s hudbou beze slov. Všechno je tak logické, všechno do sebe tak přesně zapadá, jako kdybyste měli na jazyku onu frázi: “tak přesně takhle jsem si to představoval!“ Mazlivé intro Ana Kata dokonale simuluje to nejhezčí probuzení do nového dne s čistou hlavou a žádnými problémy, v následující Silver Poetry se však tak usedavě rozpláčou housle, že se k nim málem rozeběhnete. Pak vás vezme Andy zásluhou A Lighter Touch do kostela, hned poté na voňavou rozkvetlou louku, kde si vyslechnete Nothing Left To Say a pak rovnou do bijáku. Zrovna dávají film After The First Death, který je hodně poučný a přestože je sedačka tak příjemně měkká, vy jste jako na trní. Dopadne to dobře? Bude happy end? Pak ještě plní zážitků na skok k panu kapelníkovi, který vám na klarinet zahraje 93 Years On s velmi dramatickým výrazem ve tváři a pak už raději spát s kulisou The Beating Of Her Heart. Byl to hodně náročný den plný nejrůznějších překvapení a zvratů, ale bude na začátku toho dalšího zase Ana Kata? To záleží na tom, co se vám bude přes noc honit hlavou. :) Tohle je přesně ta ambientní deska, v níž budete stále něco nového objevovat a z toho už důvěrně známého se radovat. Navíc z ní dýchá život - přestože je němá...

Hodnocení: 80%

Info: Digitonal vystoupí v Praze, v Paláci Akropolis, 17. února 2009 v rámci pravidelné akce Music Infinity.

DIGITONAL - SAVE YOUR LIGHT FOR DARKER DAYS
formát: CD
čas: 53:41
label: Just Music
kat.č.: TAO024
info:
www.digitonal.com/, www.myspace.com/digitonal, www.justmusic.co.uk/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016