RECENZE

 

Hudební recenze: VA - SpaceWerks Compilation 1

Víte co mají společného naši DJs a producenti Jakub Mildner a Pietro? Nebo že Corvin Dalek nyní vydává na českém labelu? Stejně tak Eiven Major? A že tam mají i třeba jednoho Chilana nebo Rusáka? Ne? Tak v tom případě nesledujete dění okolo vydavatelství SpaceWerks Recordings, které je sice poměrně nové na naší scéně, ovšem o to rychleji se rozvíjí a za poslední necelý rok na nás vychrlilo téměř dvacítku digitálních releasů. A proč o tom píšu… před pár dny jim totiž do rodiny všech těch EPček přirostla celá kompilace skladeb a tracků, na které najdete patnáct plných verzí novinek, ale i věcí, které už svůj vlastní release mají. Celé je to zaměřené převážně na houseové beaty a celé je to velmi příjemné na poslech.

 

Tracklist prvního dílu SpaceWerks Compilation je skutečně nabitý. Však díky digitálnímu releasu se nemusí omezovat na velikost CD disku, takže na vás čeká přes půl druhé hodiny muziky. Proto se tedy hned vrhněme do víru skladeb, které se vás budou snažit nenásilně rozvlnit v bocích, ovšem ve většině případů dobře poslouží i jako kulisa ve vaší domácnosti , za volantem nebo kdekoliv jinde, ať už to bude třeba fárání do dolu. Je to jen na vás. K první otázce vyřčené v samotném úvodu asi tolik. Jakub Mildner s Pietrem nejen, že stojí za samotným labelem SpaceWerks, ale také tvoří hudební projekt nazvaný The Storm Brothers a prezentují se zde skladbou "Synthetic Pads". Říká se, že co je české je hezké a tato skladba není žádnou výjimkou. Příjemně pozitivní taneční zvuk se špetkou acidu, možná trochu v disco atmosféře, rozhodně neurazí, to spíš naopak. A snad se neurazí Pietro, když ještě o trošku víc pochválím samostatnou práci jeho parťáka pojmenovanou "Liberation". K této skladbě se nedá říct nic jiného než, melodické, snové, euforické, trancy, sexy, pohoda. Jakubův talent je nezpochybnitelný, vždyť podobně vyspělý, jen o něco méně euforický, je i jeho druhý track na tomto výběru a to skladba "Miracles", kterou mu ovšem v tomto případě zremixoval Berlíňan Eiven Major. Ten má ostatně na této kompilaci také svůj track, jedinou vcelku řádnou techno vypalovačku nazvanou "Channeling". Mezi ostatními, spíše jemnějšími tracky, zní jako zjevení, ale zároveň velmi náramné zjevení a ten monotónní sound si užijete. Ještě jednoho Čecha však na této kompilaci najdete a nejspíš vám ho nemusím představovat. Stačí jen říct: "rodák z Plzně" :) Nipp se zde představil se songem "Let The Brass Shake Your Ass" a myslím, že samotným názvem této skladby je řečeno vše :)

Že se label SpaceWerks rozhodně nebojí roztahovat své sítě široce do světa jsem naznačil už v úvodu. A první důkaz, kterým si mé tvrzení můžete zkontrolovat, je skladba "Escape" Yury Popova, který pochází z Ruska. Z Ruska už k nám dávno neproudí jen častuška a tamní producenti nám již nejednou dokázali, že elektronickou hudbu zvládají velmi dobře a nejinak je tomu v případě i tohoto tracku. Mluvil jsem také o exotickém Chile, pak vězte, že z tamních krajin k vám hudební řečí promluví Esteban Boroschek se svou skladbou "Electroshock". Bohužel ale nečekejte víc, než průměrný houseový track. O poznání zajímavější je pak jeho kolega z amerického dvojkontinentu, Mexičan Mario Play, tedy co on, jeho muzika, kterou vydává pod názvem svého projektu Electronic Bizarre. Track "Turbulence" může být buď pomalejší, jemné techno, anebo rychlejší syrový house, nicméně velmi vydařená, monotónní, až hypnotická práce, vyloženě sedící klubovým parketům. A jak je u mě zvykem, opět musím upozornit na skladbu, ve které se objevuje saxofon. Tentokrát mi radost udělal DJ Spitfire, inspirovaný krásami Kostariky, který ve své skladbě "Join The Party" nechal rozezvučet tento krásný hudební nástroj.  A nejen jej. Klavír, brumlavá basa, to všechno se náramně hodí do létem provoněného depp houseového tracku a tím tato skladba rozhodně je. A myslím, že by nám ve svém textu ani nemusela radit ono okřídlené klišé "put you hands up". Ty ruce tam jdou sami a v této skladbě to tuhle atmosféru jenom kazí.

Ani v tuto chvíli jsem ještě nestihl popsat veškerý výčet muziky, která na vás čeká na této hudební kompilaci. Je toho skutečně hodně a vesměs je laťka na stále stejně vysoké úrovni. To je v případě více jak hodiny a půl poslechu dobrý výkon a určitě se budu těšit na nějaké budoucí pokračování SpaceWerks Compilation. Jednička mě velmi dobře bavila a máte-li rádi léto, house, melodii, vrtění v bocích, bude se myslím líbit i vám.

Info: Kompilace je prozatím dostupná na hudebním download webu Beatport.com.

Hodnocení: 85%

SPACEWERKS COMPILATION 1
formát: digital/MP3
čas: 107:29
label: SpaceWerks Recordings
info:
http://spacewerks.eu/, www.myspace.com/spacewerks

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016