RECENZE

 

Hudební recenze: Javas - Who Is That Guy

Who is that guy? Nápověda: pochází z Moravy, jeho hudební láskou je house a může se pochlubit například spoluprácí s nestorkou naší alternativní scény, Ivou Bittovou. Tak už víte, kdo je ten chlapec? Já vám to prozradím, je to DJ Javas. Co "jen" DJ, také schopný producent, který v těchto chvílích vydává své nové hudební dítko nazvané právě "Who Is That Guy". Celkem šest verzí naleznete na tomto singlu, mimo jiné remixy od dua Natasza & Oscarsix anebo od "džejára" z Dallasu. Kdo to je a jestli je jeho verze provoněná naftou a ranči plných koní se dozvíte v recenzi.

 

Kromě otázky "who is that guy" je nasnadě také "where is that guy". Tedy zajímá-li vás, ve kterém hudebním katalogu tento singl hledat, pak vězte, že jde o label PE!Music. Však tam Javas vydával už loni a to singl "Frogs In The Box". Pokud mě mé smysly neklamou, letos je Javasova novinka teprve prvním příspěvkem od tohoto vydavatelství a zdá se, že si, možná i proto, dalo duo Natasza & Oscarsix, tedy majitelé tohoto labelu, hodně záležet, aby se dílo povedlo co se týče výběru remixérů. A snažil se samozřejmě i Javas. Však už poslech první veze singlu "Who Is That Guy" je velmi příjemný. Jde o Javasův originál, který se vyznačuje hned několika záchytnými body, díky kterým tento singl bezpečně a všude poznáte. Tak předně tempo okolo příjemných 130 BPM, zefektovaný klavír vypadnuvší snad přímo z učebnice deep houseu, přesto výsledný zvuk zní o mnoho tanečněji, o což se stará hlavně dobře naprogramovaný beat. Alternativní verzí k originálu je pak dub verze, která je velmi podobná až na jednu podstatnou změnu a tou je přidaný sampl trubky, který zní, jako by znal ještě éru starých černobílých filmů. Ostatní ingredience jsou už vcelku stejné (chybí jen vokály, kterých ovšem ani v originálu není moc a omezují se jen několik mluvených frází) a já být DJem, jen těžko bych se rozhodoval, kterou verzi dát. Navíc, když tu k prozkoumání čekají ještě další čtyři.

První remix pochází od tajemného JR z Dallasu. Ale on zas tak tajemný není a možná onen slavný seriál ani nezná. JR from Dallas je francouzský producent věnující se deep houseu a jackin houseu. Jeho verze je na první poslech jiná, než předešlé. Jiná struktura beatu, víc funky, více rozptýlené kompozice z originální verze a hlavně téměř ani památky po melodických samplech klavíru či trubky. Jen beat opepřený tu nějaký zvukem či samplem. Verze hlavně pro DJe. To představitelé labelu PE!Music, tedy duo Natasza & Oscarsix se přeci jen nechalo originální verzí inspirovat více a jejich remix je až na pár drobností velmi podobný. Jen namísto "špinavého" samplu trubky je tu saxofon, což působí také velmi dobře. Další remix má na svědomí anglický rodák českému publiku poměrně dobře známý - Chris Quadrant, který se schoval za svým projektem 197project. Opět podobná práce k originálu, ovšem opět s nějakými proměnami. Nejvíce si pošmáknou ti, kdo mají rádi typický zvuk z Jaydeeho hitu "Plastic Dreams", který tu také hraje svou roli. Klavír je snad ještě více deep houseově laděný, ovšem bez tance se při poslechu ani této verze neobejdete. Poslední remix má na svědomí Bulharský producent Qjumper aka QJ. Jeho verze má podtitul "moody" a v takových intencích je také nahrána. O něco méně rozjetou atmosféru skladby doplňuje "z dálky" znějící saxofon a repetitivní houseové motivy.

Tady myslím není co dál řešit. "Who Is That Guy" je povedeným singlem a všechny verze, byť jsou si až na výjimky hodně podobně, splňují kritéria i pro náročné posluchače. Tedy alespoň co se týče dobrých tanečních fláků na parket. Někde mohlo být třeba trochu přidáno na originálnosti, ale to je můj subjektivní pocit a hlavně, singl je to především taneční a tam jde o zábavu a to tento singl rozhodně je.

Hodnocení: 75%
JAVAS – WHO IS THAT GUY
formát: digital
čas: 38:42
label: PE!Music
kat.č.: PE009
info:
www.myspace.com/javasdj, www.pemusic.org 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016