RECENZE

 

Hudební recenze: Marek Hemmann - Junoka EP

Marek Hemmann je výraznou postavou německých labelů Freude Am Tanzen a Raum...musik. Jeho tvorba je spojena s další významnou osobností německé scény, Matthiasem Kadenem, avšak v poslední době se oba soustředí zejména na svoji vlastní produkci. Na prvně jmenované značce právě vychází jeho release "Junoka EP", který je zde v pořadí již třicátý osmý a obsahuje tři skvělé skladby, na které se v článku zaměřujeme. Neváhejte přistoupit blíže!

 

Když jsem pobíhal mezi stany na festivalu SonneMondSterne, velice často jsem zavítal do celty, která byla útočištěm tváří z labelu Freude Am Tanzen (FAT). A skutečně, tancovalo se mi zde s radostí a moc rád jsem si poslechl producenty jako Wighnomy Brothers, Ian Simmonds, Douglas Greed nebo Matthias Kaden. Posledního zmiňovaného spojuje úzká spolupráce s dalším symbolem labelu FAT, Markem Hemmannem, jehož live vystoupení jsem na tomto festivalu bohužel nestihl. Tito dva se potkali v roce 2002, kdy Marek Hemmann byl již na vrchol probíjejícím se producentem a Matthias známý především jako DJ. Tehdy poprvé zkusili své schopnosti propojit a na světě bylo producentské duo Hemmann & Kaden, které dodávalo materiál zejména pro FAT. Jejich cesty však nejsou bezmezně spojeny, a tak každý se věnuje samostatně i své vlastní produkci. Jedním z výsledků Markovi tvorby z poslední doby je i "Junoka EP", které se dočkalo fyzického i digitálního vydání v srpnu t.r. Před tímto EP mne autor zaujal svým výborným remixem skladby "Masala" pro producenty Kirsch & Dubnitzky na labelu Glückskind a můj zájem o jeho osobu tím ještě podpořil. Vraťme se však k Junoka EP, jehož obsahem jsou tři skladby – "Who Two", "Junoka" a "Rashomon".

Skladba "Who Two" se zpočátku tváří velice vážně, ale během jejího poslechu začnete mít pusu téměř "od ucha k uchu". Vlastně je to typické tak trochu pro celé EP – kombinace vážných minimalových tónů s veselými samply a vřelými zvuky dalších nástrojů. Beat se s hi-hatkami a perkusemi ve skladbě spojuje po dvou minutách a vytváří tak silně taneční a radostně skotačící základ. Co je vedle veselé rytmiky pro track netradiční a zároveň specifické je vkusně naaranžované pískání a popěvování, které do skladby přináší vítanou organickou sloučeninu. Další přísadou je čilá basová linka a old-schoolové plochy a dotváří tak mimořádný požitek, který při poslechu, popř. tanci budete zcela jistě mít.

Marek Hemmann Live @ Fusion Festival

Druhým trackem v pořadí je "Junoka", který je o poznání temnější a žánrovější než předchozí, ale stejně příjemně melodický. Hloubka z toho přímo dýchá, atmosféra je strhující, avšak tempo je opět neméně taneční, jako v případě "Who Two". Vývoj je sice zřejmý přímo od počátku skladby, její aspekty nejsou překombinované a přesně v této jednoduchosti je její krása.

"Rashomon" obsahuje opět samply lidského hlasu a popěvků, jejichž záznam a následné aranžování je mj. pro Marka Hemmanna oblíbenou disciplínou. Orientálně znějící plochy se rozezní ihned od začátku tracku a bezesporu každého posluchače zhypnotizují. I když je zde lehkých beatů a perkusí celá řada, ten hlavní nosný beat je jen jeden a rozhodně nikam nespěchá. Zarmouceně melodické a melancholické plochy se opět prolínají s optimistickými prvky, jako je např. již zmíněný hlasový sampling.    

Z celého EP mám jednoznačně pozitivní pocity, které ve mně zanechávají nerozdílně všechny skladby. Tato deska je čistě autorská, a proto jsem již nyní plný očekávání, zdali FAT přinese další release s remixy. Velice bych tento krok uvítal!


Hodnocení: 95%
 

Info:

Název: Junoka EP
Label: Freude Am Tanzen 038
Formát: Vinyl, CDR
Obsah: A1.  Who Two
B1. Junoka
B2: Rashomon
Země: Německo


Ukázky:

Who Two - http://www.freude-am-tanzen.com/sounds/38fat1.mp3
Junoka - http://www.freude-am-tanzen.com/sounds/38fat2.mp3
Rashomon - http://www.freude-am-tanzen.com/sounds/38fat3.mp3

Links:

http://www.marekhemmann.de/
http://www.myspace.com/marekhemmann
http://www.freude-am-tanzen.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016