RECENZE

 

Hudební recenze: V.A. - Grand Cru 2008

Zdali najdete společného jmenovatele pro jména producentů Patrick Chardronnet, Daso nebo Plasmik? Nejste si jisti? Nápověda číslo dvě: hledaný label je domovem i pro několik zástupkyní něžného pohlaví, producentky Estroe a ZoëXenia. Stále nic? Dalšími nápovědami jsou: město Frankfurt a dvě vydané úspěšné kompilace Grand Cru. Teď jste se jistě všichni plácli do čela; ano, řeč je o značce Connaisseur. Během této recenze bychom Vám rádi přiblížili atmosféru, kterou přináší obsah kompilace Grand Cru 2008.

 

Label Connaisseur spatřil světlo světa na podzim roku 2005, kdy byla vydána úvodní deska od Patricka Chardronneta pod názvem "Eve By Day". Od té doby přibylo jak v digitální, tak vinylové podobě desek jako šafránu. Nejčinorodější spolumajitel Alex Flitsch postupně vyhledával producenty, kteří mu zvukově "padli do ucha" a seznam klíčových postav pro další vývoj značky se rozrůstal. K základnímu okruhu producentů přibyli Afrilounge, Ripperton, ze značky My Best Friend se směrem k Connaisseur přesunul velký talent Daso. Z Kanárských ostrovů začínala připlouvat hudba od nadějného producenta Sebastiana Royi, projekt Plasmik nadchnul svým prvním releasem "Eight To Nine" a schylovalo se k vhodné době pro vydání první kompilace Grand Cru 2007. Tento double pack sklidil úspěch zejména z důvodu, že se zde exkluzivně objevily skladby, které nebyly už dříve vydány jako singly a kompilace se nevydala účelově. Od té doby jste si mohli zakoupit desky od dalších brilantních producentů jako např. Kollektiv Turmstrasse, Estroe nebo ZoëXenia. Rok uplynul jako voda a plány vydat druhou kompilaci Grand Cru 2008 v polovině letošního roku vzaly za své.

Estroe

Pokud si z tohoto alba vyberete CD s pořadovým číslem jedna (popř. vinyl – zde jsou však tracky oproti CD poskládány rozdílně), které obsahuje skladby vybraných producentů výhradně pro tuto kompilaci, vřele Vás přivítá skladba "Modern Spaces" od francouzského producenta Art Bleek. Zvukově malebný deep houseový track je založen na mnoha variacích tónů, že při každém dalším poslechu je k nalezení nový, dosud neobjevený motiv. Všechny melodie, jejichž hlasitosti jsou velmi citlivě nastaveny, mají samozřejmě potřebnou dávku hloubky, což je u Connaisseur základem. Skladba se zasněnou atmosférou je odrazovým můstkem pro experimentální kompozici od čtyřčlenného projektu z německého Hamburku - Wareika.

Projekt Wareika přispěl pro tuto kompilaci skladbou "Fantasy" - tak trochu temným dílem, které by zcela jistě mohlo být použito pro filmovou tvorbu na vážné téma. Úvodem tracku není rozpoznatelné, jakým kurzem bude směřovat, po minutě se však ozve rozvážný hutný beat v 4/4 rytmu, rozezní se mužské vokály s obsahem slov "I wanna define my way" a "Fantasy" a dodají tak skladbě nekompromisní náboj.

Daso

Andres Garcia je u Connaisseur nováčkem, je ze Ženevy a seznam všech tracků rozšiřuje o minimalistickým funkem načichlou skladbu "Invisivel". Ano, track nepostrádá něco ze žánru funku, mimo spousty perkusí, beatů a hi-hatek k tomu přispívají i retro plochy, které zaznamenal příšlušný syntetizátor přibližně od poloviny tracku. Ten si pohodově plyne celých devět a půl minuty bez výrazných změn v melodii a vývoji, občas (avšak pravidelně) vyplní prostor mezi dobami vokodérem upravený mužský hlas.

Švýcarský Ripperton se svým počinem "Amarone" navazuje na předchozí "Invisivel" a pro tuto kompilaci vyprodukoval jemu aktuálně velmi zvukově vlastní deep skladbu, která nijak nevybočuje z nastavené hudební kvality, avšak ani nijak nepřekvapí.

Po ní jdoucí skladba od Estroe, nizozemské divy z Rotterdamu, s názvem "Does It Ring A Bell" je skutečný techno epos. Nejedná se o taneční track, ale o kompozici spojenou velmi silnými melodiemi, které se dotknou snad každého, kdo hudbu vnímá kvůli emocím. Není divu, tato dáma se po celosvětových klubech pohybuje již jedenáct let a začínala hrát po boku DJs jako Sven Väth nebo Derrick May. Je znát, že ji v začátcích významně ovlivnilo detroit techno a tak by mne nepřekvapilo, pokud byste jako autora této skladby hádali Carla Craiga nebo Martina Buttricha.

ZoëXenia

Opravdu jsem byl zvědavý, jakým trackem se na této kompilaci podepíše Daso i vzhledem k tomu, že jeho poslední deska "Tinnitus" na Connaisseur nebyla tak zajímavá, jako ty, které nyní vydává u Spectral Sound. Jeho "Booker" je však vynikající, Daso Franke použil své oblíbené instrumenty, které jsou na tanečním parketu velice efektní; nadále nechybí jednoduchá, ale silná melodie, a kvůli tomu si tento track bezesporu oblíbí mnoho DJs zejména pro pozdější hodiny.

ZoëXenia zaručuje vyváženost v obsazení pohlaví na tomto albu a vedle Estroe je druhou producentkou přinášející skladbu "Forever". Opět pochází z Nizozemí, což je ve světovém měřítku snad hlavní země s ohledem na množství šikovných dámských DJ's a producentů. Mimo skutečnost, že ZoëXenia dobře hudbu tvoří, rovněž krásně zpívá a tak v rámci tracku uslyšíte i její vokály (ty jsou obsaženy v mnoha jejích skladbách – aktivní zpěv u ZoëXenie předcházel komponování hudby). Velice vřelý track, příjemná melodie, vokály dávají převážně minimalovým tónům přidanou hodnotu, a tak celek působí potěšujícím naturálním dojmem.

Parta okolo Connaisseur se však nebojí i zaexperimentovat, a proto na kompilaci zařadili i zvukově náročnější skladby od Patricka Chardronneta ("Percussiontrack") a Sebastiana Royi ("Contracorriente").

Kompilaci uzavírají tracky od dvoučlenného německého projektu Kollektiv Turmstrasse, resp. Federleicht. Skladba "Lüchttoorn" od Kollektiv Turmstrasse je charakteristická hypnotickou basovou linkou, lepivým beatem a jejími hlavními motivy jsou melodie pomocí standardně nastavených tónů zvuku klavíru a houslí. Taneční track střídá závěrečný, mnohem výpravnější. Projekt Federleicht (v překladu "lehký jako pírko") tvoří opět dva pánové, pro které je důležitější výrazná melodická struktura a pulzující různorodá atmosféra, než rytmus a tempo. Jak pozvolna kompilace začíná znít, tak stejným způsobem i končí. Beaty ve skladbě "On The Streets" od Federleicht žádné neuslyšíte, v hlavní roli tu zní mužský vokál, dunivá basa a k přemýšlení svádící plochy.

Druhé CD je bonusovým dj mixem od spolumajitele Alexe Flitsche. Během tohoto setu uslyšíte skladby, se kterými jste se na Connaisseur již mohli setkat. "Lux Dementia" od Afrilounge nebo "Driven" od Estroe jsou lahůdky, které si stojí za to čas od času připomenout a Alex Flitsch Bonus Mix Vám to umožní. Pokud si Grand Cru 2008 zakoupíte, získáte album se zvukově pestrým obsahem, který potvrzuje stylovost Connaisseur. Label si udržuje nadále špičkovou úroveň, nevydává desky každý týden, ale klidně si dá na čas, jen aby kvalita byla na prvním místě. Její nastavenou laťku potvrzuje i tato kompilace.

Hodnocení: 95%

Název: Grand Cru 2008 (Various Artists)
Label: Connaisseur Recordings
Obsah: CD č. 1 - kompilace + CD č. 2 mixovaná kompilace
Země: Frankfurt, Německo

Info:

http://www.connaisseur-recordings.com/
http://www.myspace.com/alex_connaisseur_rec
http://www.myspace.com/martinconnaisseurrec

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016