RECENZE

 

Hudební recenze: Sven Weisemann – Slices

Jedním z mnoha německých labelů, které vydávají kvalitní minimal a deep house, je značka liebe*detail. Do současné doby zde našly domov skladby od producentů jako např. Vincenzo, Tiger Stripes nebo Anthony Collins. V naší recenzi se zaměříme na desku od hudebně všestranného producenta Svena Weisemanna, který nechal svůj track "Slices" zremixovat třemi kolegy. Do jaké míry byla jejich práce úspěšná, bychom Vám rádi přiblížili v této recenzi.

 

"Rád bych se Vám představil, jmenuji se Sven Weisemann a mým heslem je: Hudba je můj život." Takto Vás Sven Weisemann uvítá na své MySpace prezentaci a po zrychleném prohlédnutí tohoto profilu a poslechu Svenovi tvorby ihned získáte dojem, že tento člověk je opravdu muzice oddaný. Předmětem dnešní recenze je remixové EP původní skladby "Slices" od německého producenta Svena Weisemanna, který je velice zajímavým deep houseovým, v menší míře pak i minimalovým producentem. Jako DJ je tento obyvatel Berlína činný již od roku 1997, produkovat začal až o čtyři roky později. A díky bohu, že začal. Jeho záběr je velice široký, mimo deep house, minimal a detroit techno jej zajímá a občas si odskočí k jazzu, filmové hudbě a v neposlední řadě i klasické muzice. Bezesporu ho univerzálnost jako hudebníka obohacuje a to celé zanechává neotřelý dojem, že při své tvorbě není svázaný žádnými mantinely. Na druhou stranu je tak dobrý, že při své komplexnosti dokáže být špičkou v určitých hudebních směrech.

Sven Weisemann

Pojďme však k tomu, na co bych se rád zaměřil v tomto článku ze všeho nejvíce. Objektem mého zájmu jsou tři remixy originální verze této skladby, která se na labelu liebe*detail z německého Hamburgu objevila již v září r. 2006. Nyní se oficiálního vydání dočkaly i remixy od producentů Lars Behrenroth, Ripperton a Boris Hotton. Všechny verze jsou velmi dobré, a proto není divu, že deska rozšířila seznam releasů na zvláštní větvi tohoto labelu, totiž odnoži liebe*detail spezial.

Německý producent Lars Behrenroth, který v současné době na sebe upozorňuje i novou deskou "Ice On The Sun" na značce Freerange, nechal v rámci skladby vyniknout syrově znějící perkuse a dunivé beaty, které jsou základem tohoto více méně tech-house tracku a dávají mu jednoznačný a předvídatelný vývoj. Občas zde znějí jako "pěst na oko" tranceové efekty, ale ty se zde neobjevují kdovíjak často, aby skladbu žánrově neposunuly mimo její obvyklé zákonitosti. Příjemně nastavené vlastnosti hlavních tónů tvoří celkově velice vřelý dojem z tohoto tracku.

Ripperton

Ripperton je výjimečný producent a zejména remixy jsou jeho oblíbenou disciplínou. V jeho úpravě získává skladba uvolněnou atmosféru, postavení emotivních melodií je zde, jak je u tohoto majitele labelu Perspektiv zvykem, opět velice silným zážitkem ze skladby a její hlavní náplní. Tento Švýcar však tentokrát nezvolil pro něj zcela tradiční formu, ale použil skotačivé "baleárské" beaty. Na začátek, popř. konec DJ setu, pasuje verze od Raphaëla Rippertona perfektně. No a pokud byla řeč o baleárských ostrovech, tak zcela jistě by tato skladba seděla reproduktorům oblíbených podniků jako např. Café del Mar nebo Mambo Café na Ibize.

Autorem v pořadí třetího remixu je pro mne zcela neznámé jméno - Boris Hotton. Ten se u našich bezprostředních západních sousedů řadí mezi početnou řadu talentovaných producentů, jeho variace je příjemnou deep houseovou skladbou nepostrádající atmosféru. Uprostřed nechává prostřednictvím efektů vyniknout nosné tóny a tato pasáž bezesporu zvedne mnoho horních končetin návštěvníků klubů během znění této skladby směrem nahoru. Ve dvou třetinách se tato událost opakuje a z tracku tak pravděpodobně činí nejzajímavější počin na tomto EP. Zábavný deep house, který byste si mohli splést s výtvory např. od Manuela Tura, má hloubku, vývoj a atmosféru.


Hodnocení: 80%

Ukázky:

Slices (Lars Behrenroth remix)
Slices (Ripperton's High remix)
Slices (Boris Hotton remix)


Info:

Sven Weisemann - http://www.myspace.com/svenweisemann
liebe*detail - http://www.myspace.com/liebedetail
Ripperton - http://www.myspace.com/raphaelripperton
Lars Behrenroth - http://www.myspace.com/larsbehrenroth
Boris Hotton - http://www.myspace.com/botronic

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016