RECENZE

 

Filmová recenze: Auta

Klaksony duní a výfuky funí! Digitálně animované bouráky přijíždějí a s sebou mají jasné sdělení: Pixar opět nezklamal, Pixar nepatří do šrotu!

 

King: "Závodíš opravdu dobře, chlapče."
Blesk: "Díky, pane Kingu."
King: "Ale jsi hlupák."

Možná, že jednou to bude naopak a zkostnatělého Disneyho bude vlastnit mnohem pružnější Pixar. Ale i kdyby vše zůstalo při starém, je to vlastně jedno. Podstatné je, že filmové studio zaměřené výhradně na výrobu digitálně animovaných filmů, které "před dávnými časy" založil George Lucas, nemělo od uvedení svého prvního filmu slabou chvilku.

Mimochodem, pokud se vám z obratu "digitální animace" zvedá (zadní nebo přední) kufr a máte pocit, že je jí poslední dobou nějak moc, měli byste vědět toto: Pixar za to nemůže. Anebo vlastně může, úspěch Pixaru totiž nastartoval boom takhle animovaných filmů pro děti. Ale zpět ke slabých chvilkám.

Které ovšem v Autech nejsou. Blesk McQueen (anglicky Owen Wilson, česky Richard Krajčo) je mladé závodní fáro. Během prestižního závodu funí do výfuku zkušenějším kolegům a kdo je nejlepší se má rozhodnout na rozhodujícím klání za pár dní. Cestou tam ovšem Blesk nedopatřením sjede z dálnice a tajemstvím opředenou cestou 66 dojede do Kardanové Lhoty…

Blesk: "Holy Porsche!"

V polorozpadlém zapadákově je to samý veterán, vrak a ztracená existence. Blesk se jich nejdříve štítí. Pak ale objeví kouzlo venkova, získá kamarády a možná i lásku na celý život. Zpočátku jsem se bál, že auta nejsou žádné legrační zvířecí postavičky ani lidičkové nadaní úžasnými super schopnostmi. Proto by nemuselo být snadné pořádně je rozhýbat. Opak je pravdou, stroje se vrtí stejně jako kterýkoliv hrdina cartoonových komedií. 

Je to samozřejmě pohádka primárně určená dětem. Jak je u filmů od Pixaru zvykem, rodiče si ale taky užijou až až! Auta jsou o něco přímořarejší než Úžasňákovi. Jenže když dvaceti tří letý chlápek po hodině a půl fandí kreslenému autíčku, aby mu všechno vyšlo tak, jak si vysnilo (a přitom ví, že to nemůže být jinak), je to známka opravdu vysokých kvalit filmu, ne?

Tradičním bonusovým předfilmem je animovaný kraťas Kapela pro jednoho. Jednoduchému příběhu nechybí vtip, ani zábavně kouzelná atmosféra italského maloměsta. Není to možná tak ztřeštěné jako Hop a skok (před Úžasňákovými minulý rok) i pointa je trošku předvídatelná. Přesto funguje jako chutný předkrm.

PS: Vydržte do konce titulků. Je tam fórek.

Hodnocení (Auta): 100%
Hodnocení (Kapela pro jednoho): 80%

Cars
USA 2006, 116 min
režie: John Lasseter, Joe Ranft
scénář: D. Fogelman, J. Lasseter, J. Ranft, K. Murray, P. Lorin, J. Klubien
hudba: Randy Newman
hrají: Owen Wilson, Paul Newman, Bonnie Huntová, Michael Keaton
hrají v českém znění: Richard Krajčo, Kateřina Brožová, Bolek Polívka
www.disney.go.com/disneypictures/cars

One Man Band
USA 2006, 4 min
režie: Mark Andrews, Andrew Jimenez
www.pixar.com/shorts/omb/index.html


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016