RECENZE

 

Filmová recenze: Tráva

Sláva, už roste Tráva. Nejsem si jistý, jestli už jsem někdy tuhle větu jako upoutávku nepoužil, ale i kdyby, parodický muzikál na motivy varovného instruktážního filmu někdy z třicátých let mě ospravedlňuje. Kdy jindy než teď, jak jinak než s úsměvem.

 

Mary Lane: "Jimmy, co tady děláš uprostřed noci? Vždyť je skoro devět!"

Do jednoho amerického městečka přijíždí dobře připravený chlápek (Alan Cumming) přednášet rodičům o tom, že jsou jejich děti v ohrožení. Marihuana je přece daleko horší než heroin a kdo o tom pochybuje, pochybuje o amerických hodnotách.

V zemi, které vévodí Socha svobody, zrovna zuří protikomunistická hysterie, takže pochybovat o Americe je stejné jako žduchat do mamuta, ať laskavě, sakra, uhne. Jakože nic moc dobrý nápad. A tak rodiče, původně na své ratolesti hrdí, začnou na děti nazírat jako na zuřivé, hladové zombie, které jim jdou po krku.

Doslova, protože muzikál paroduje nejen trapnou propagační agitku z roku 1936, utahuje si taky z  okoukaných postupů různých filmových žánrů. Hlavní linií je ovšem "tragický" příběh "Romea a Julie" – ideálního páru Jimmyho (Christian Campbell) a Mary Lane (Kristen Bellová). 

Mary Lane chce, ať je Jimmy jejím partnerem na taneční soutěži. Jimmy ale netuší, jak se má pohybovat do rytmu chytlavých melodií. Nechá se proto zlákat pochybným světákem (opět Alan Cumming, který si v Trávě s chutí střihl trojroli), aby si zakouřil jointa. Stane se z něj (okamžitě, ehm…) na smrt závislý feťák a začíná cesta do pekel.

Sally: "Takže, jak jsi vysoký, Jimmy?"
Jimmy: "Pět stop, devět palců."
Sally: "Vynecháme pět stop a budeme se soustředit na těch devět palců."

Vypadá to jako náramná prča a chvílemi taky je. Pokud se o tuhle problematiku zajímáte, bude vám určitě hned jasné, na jakou notu jsou tvůrci naladěni. Otázkou ale zůstává, jak moc by to byla sranda bez marihuany. Sice s ní sympatizuju, ale kolikrát jsem si říkal, jestli mi ta která scéna nepřipadá zábavná jen proto, že se jedná o takové "ganjové" pomrkávání.

Pro novináře se navíc promítalo z narychlo otitulkovaného DVD, které se hned ze začátku "sekalo". Takže úvodní hulič si velmi, velmi zpomaleně zapálil, potáhl a pak se hrozivě hurónským HA… HA… HA… rozesmál ve stejně pomalém tempu, jako Neo uhýbá před svištícími střelami v Matrixu.

Smál jsem se, i přítomný Jiří X. Doležal se smál a mě by zajímalo, jestli se taky on cítil jako blbec, když bylo DVD puštěno znova, scéna proběhla normální rychlostí a už zdaleka nebyla tak rafinovaně vtipná. Ovšem Tráva ztrácí dech hlavně ke konci, slabá čtvrthodinka by se na podlaze střižny ještě klidně ztratila.

To je u filmu trvajícího 109 minut docela na pováženou. Ale nenechejte se odradit, jako lehce žertovná kuriozita působí Tráva dobře. V Americe je hodnocena jako nepřístupný film, tak si na ni klidně zajděte – nezkazí vás. A dál bojujte za legalizaci.

Hodnocení: 60%

Reefer Madness
USA / Německo 2005, 109 minut
režie: Andy Fickman
scénář: Kevin Murphy, Dan Studney
hrají: Alan Cumming, Kristen Bellová, Christian Campbell, Neve Campbellová
http://www.sho.com/site/reefermadness/home.do

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016