RECENZE

 

Hudební recenze: Sáo Paris – Movimiento

Jedním z posledních releasů na francouzské značce F Communications je debutové album brazilsko-francouzské formace Sáo Paris. Žánrově se tato deska řadí k širokému hudebnímu spektru downtempa a vy se tak můžete těšit na 12 rozmanitých skladeb, které vám zpříjemní nejen nastávající podzimní večery.

 

Sáo Paris je zcela nový přírůstek do rodiny F-Comu, takže si o něm něco řekněme. Název samotného projektu jde snadno rozluštit. Je to složenina názvů měst, odkud oba protagonisté této formace pocházejí. Z Brazilského Sao Paula pochází zpěvačka a producentka v jedné osobě, Leticia Maura a z Francouzské Paříže je producent Thomas Ferriere.

Leticia odjela ze své rodné země do Paříže počátkem 90. let realizovat svoje velkolepé hudební plány a už v roce 1994 pořádala několik akustických koncertů, kde zpívala své vlastní skladby. V roce 1999 vydala bez pomoci jakéhokoliv labelu první singl Café Um a o dva roky později druhý s praktickým názvem Café Dois. V posledních letech se Leticia malinko ze scény stáhla do pozadí a hledala nové nápady a formy své hudební prezentace.

Thomas je od narození Francouz. Počátkem 90. let produkoval hip-hopové kapely z předměstí  Paříže. V roce 1998 se podílel na albu Tom and Joyce na labelu Yellow.  Na tom samém labelu se podílel také na projektu Bossa Trés Jazz společně se skupinou Limbo Experience, s nimiž vydal singl Illusion. S Leticií se dal Thomas dohromady v roce 2001 v budově rádia, kde Leticia působila jako novinářka a on jako zvukový inženýr. Vzájemné sympatie a pochopení vyústilo nakonec v desku Movimento.

Nejspíš se při poslechu tohoto alba nebudete rozplývat nad krásnými uhlazenými melodiemi a zvuky čistými jak horská studánka. Naopak. Aranže jednotlivých skladeb jsou velmi neučesané a hrubé. Pokud chcete z desky něco mít, obětujte jí plně svůj čas a bedlivě naslouchejte každému zvuku. Krásu v některých skladbách možná objevíte až na druhý či třetí poslech. O to víc vám ale tahle deska vydrží.

Kdybych se obou interpretů zeptal na jejich oblíbence ze scény, určitě by si vzpomněli na Björk nebo Aphexe Twina. Odkazy na ně rozpoznáte v mnoha skladbách, například v Movimento, která se vlní ve stylu hodně podobném Islandské divě anebo v melancholickém tracku Butterfly s lehce hard-stepovým rytmem á la Aphex Twin. Roztodivné rytmy a zvuky, ponurá nálada a občas až ledabyle znějící zpěv Leticie je doménou mnoha skladeb z tohoto alba (Ocflat, Coma Arte). Některé tracky si vystačí bez výrazného beatu (Ria), jiné jsou zas poměrně taneční (Woman Rainbow, Ange DJ). Prostě co píseň, to nekonvenční a dost často originální přístup.

Stručná charakteristika tohoto alba může být napsaná ve dvou-třech řádcích, ale skutečnou sílu a bohatství všech skladeb objevíte, až když se s touhle deskou seznámíte na vlastní kůži. Mohu vám říct, že funguje jako velmi kvalitní parfém – svojí hudební sílu uvolňuje postupně, přesto stále intenzivně.

Hodnocení: 90%

Sáo Paris – Movimiento
formát: CD
čas: 40:31
label: F Communications
kat.č.: F 231 CD
info: www.saoparis.com, www.fcom.fr

tracklist:
01 Movimento
02 Momento One
03 Butterfly
04 Samba Da Injustica
05 Coma Arte
06 Ocaflat
07 Ria
08 Woman Rainbow
09 Notebook Of Dreams
10 Momento Two
11 Ange DJ
12 Rue De Rivoli

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016