RECENZE

 

Hudební recenze: Aphex Twin - Remixes 1

Ve vybraných musicshopech se konečně objevuje vinylová verze Aphexova alba 26 Mixes For Cash z roku 2003. Neobsahuje sice všechny skladby, kterými se mohla pochlubit cd-verze, ale věřme, že se co nevidět dočkáme i druhé části. Recenzi pro vás připravil Daho.

 

Asi jen ztěží v našich zeměpisných šířkách existuje nadšenec, který by pamatoval třeba jen některé z pradávných originálních remeaků Aphex Twina pro přední producenty oné zapomenuté doby. V roce 2003 však možná někdo z vás na labelu Warp zaregistroval kompilační dvojalbum 26 Mixes For Cash, které většinu z těchto doslova starodávných skvostů obsahuje. Na trhu se však objevila pouze CD verze a všem vinylovým příznivcům šílených dvojčat zůstala nadále jen strnulá tvář s pokřiveným "jamesovským" úšklebkem.
 
Až letos v létě se mohli právě tito zoufalci také pousmát. Album 26 Mixes For Cash vychází pod názvem Remixes 1 u labelu ATW Records právě na vinylu. Dvojdeska obsahuje to nejlepší ze zmiňovaného CD a to v plných verzích! Co přesně na Vás tedy na tomto doublepacku čeká?
Začít můžeme zasněným remixem Your Head My Voice pro britpopovou trojku Saint Etiene. Její atmosféra vás nenuceně vtáhne do inkriminované doby a naladí na další skvosty. Nechybí tu ani klasika Windowlicker v industriální verzi Acid Edit, která originál sice nepředčí, ale fandy vřele potěší. Dalším klenotem je remix pro Seefeel na skladbu Time To Find Me. Lehkost s níž tu Aphex nakládá s ženskými vokály je doslova nebeská a jednoduše fascinující. Podobná věc, možná ještě kouzelnější, je remix Journey pro The Gentle People. Opět zde kralují zasněné až hypnotické vokály a downtempová rytmika. O poznání tvrdším jádrem je další track. Jde o mix pro Meat Beat Manifesto a titul Mind Stream. Zde se ke slovu dere drsnější z obou dvojčat a jak rozbořenou rytmikou, tak abstraktní melancholickou aranží ukazuje pravou tvář Aphex Twina.
Za zmínku jistě stojí také práce pro Baby Forda a jeho track Normal. Probublávající a nekompromisně se o slovo hlásící acied jednoznačně rozkrývá, kdo se za tímto remeakem skrývá. Poslední lahůdkou je melodické monstrum Falling Free od Curve, které je černou dírou celého alba. Nenávratně se tudy ztratíte do světa abstrakce a melancholických nálad, které vás ukonejší a jen těžko budete chtít hledat nějakou cestu zpět.

Album Remixes 1 je nejen k nezaplacení hodnotným vysvobozením od nešvaru zvaného Ebay, ale rozhodně i naprosto geniálním hudebním kouskem, který už teď má svoji velikou historickou hodnotu. Pokud tedy chcete sobě, nebo komukoliv jinému udělat radost, vemte v potaz tenhle vyjímečný kousek. Rozhodně nikdo nebudete litovat tak nepatrné investice!

Hodnocení: 100%

Aphex Twin - Remixes 1
ATW Records 001
www.warprecords.com

Album Remixes 1 od Aphex Twina můžete koupit v prodejně Nula2.
www.nula2.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016