CLANEK

 

Brazil Runner´s Flashback: Let It Roll: Save The Rave

Asi o žádné akci jsem nepsal tolikrát jako o legendárním festivalu Let It Roll. S touhle partičkou to táhnu už léta... Od pískovny ve Starých Ždánicích, přes Polsko, Slovensko, Benešov až po aktuální Milovice. Zážitků je nepočítaně a i se spoustou zahraničních interpretů mne za tu dobu pojí, nebojím se to říct, pěkné přátelství. Za ty roky jsem na tomto festivalu několikrát vystoupil na techno stage, v roce 2014 jsme dokonce s CODE crew měli pódium vlastní. V letech 2018 a 2019 jsem působil coby stage manager na druhém největším podiu, nejdříve na Madhouse, později na Portal stage. Letos, ve světle okolností posledních let, byli organizátoři nuceni festival zredukovat na pódia dvě a já se vrátil jako za starých časů do role runnera. Jak mé dva dny na Let it Roll: Save The Rave 2021 vypadaly, si přečtěte v mém reportu níže...

 

LIR

Jak už jsem si za poslední 2 roky tak nějak zvykl, pořádání akcí se stalo aktivitou skutečně nejistou. Stále se mění podmínky cestování v různých zemích, bookingy umělců jsou velmi komplikované, často podmíněny testy a karanténami, nákup letenek a rezervace hotelů nechávají promotéři pochopitelně až na poslední chvíli. Stejně tak tomu bylo i na letošním LIRu. I když většinou mívám itinerář cest dlouho dopředu, letos mi jej Halbax zasílá až ve středu před akcí. Až do teď se vyčkávalo, jak se mezinárodní zdravotní situace vyvrbí.

LIR

Oproti velkému formátu festivalu z minulých let je o poznání méně zahraničních headlinerů, proto promotéři přistupují k tzv. babysittingu, což znamená, že každý runner má na starosti pouze jednu hvězdu. V pátek se starám o Tobiase z německého dua Neonlight, v sobotu mě čeká britský Metrik. Bude aspoň dost času projít si festival a pozdravit všechny kámoše.

LIR

Páteční půlnoc a já parkuji vedle 987 Design Hotelu Praha. Tobias už mě čeká venku a objímáme se. Je to už nějaký čas, co jsme se viděli... Přepínám do němčiny, kterou si velice rád zopakuji. Cesta ubíhá velmi svižně, probíráme situaci ohledně akcí v Česku a Německu.  

LIR

Po krátké úspěšné policejní kontrole (nenašli), parkuji káru vedle akreditací. Během pár okamžiků mám za oknem vjezdovou kartu a na zápěstí ty správné pásky.

LIR

Není zdaleka takové horko jako během minulých ročníků a očividně nedávno pršelo, mimo betonové ranveje je spousta bahna, ve kterém se brodí tanečníci...

LIR

Vysazuji Tobiase u backstage za hlavním pódiem a hned se vítám s touhle TOP partičkou. Madface, brácha Cphone z ostravského Fabricu a Beats 4 Love, můj kolega z práce, producent a skvělý DJ Ondra aka A Cray a samozřejmě Halbax, který je již roky součástí produkční partičky LIR.

LIR

Jelikož jsem dnes přijel relativně pozdě, některé už moc nestíhám, a Jindra aka Forbidden Society se se mnou pouze loučí milým gestem. :)

LIR

Vyrážím se prvně podívat na Portal stage, kterou letos řídí Kuba Vorel. Jdu rovnou do režie, odkud pořizuji toto foto...

LIR

Tuto stage už tradičně technicky připravuje agentura Forceproduction a jako každý rok je to pecka. Jak zvukově, tak světelným parkem. Tihle kluci prostě umí...

LIR 010

Světla tradičně na Portalu obsluhuje Sigi. Zdravím, kámo! Nutno poznamenat, že Sigi byl letos poprvé za celou historii spatřen s páskou na ruce. Nikdy je nepoužíval, je tím pověstný...

LIR 011

U stánku Growshop.cz potkávám Šelmu a Marcela, který dnes také jezdí jako runner. Tohohle kluka mám taky hodně rád a už jsme toho hodně zažili... Několikrát jsem spolu byli v Holandsku na mejdanu, často spolu "runnovali", nebo jen pekli řecké papriky. :)

LIR

Ale už jsem zpátky v backstage a naproti mi vybíhá Michael G, známý pornoherec amatér a skvělý profesionální grafiťák se svým kámošem. Fotku, prosím!

LIR

V produkční kóji za backstage potkávám opět Halbaxe s "Bifíčkem" a nizozemským Pythiusem. Ochotně mi všichni pózují na foto...

LIR

Je zde i kamarádka z mé rodné Ostravy, DJka Beatka se svým klukem Petrem aka Ripple. 

LIR

Po pozdravení vybíhám zkontrolovat hlavní stage, kde probíhá mega kalba. Za přehrávači zrovna stojí Alex aka A.M.C., po Ed Rushovi můj TOP D´n´B DJ ever.

LIR

Za Alexem tančí Koven a Boris Daenen, známý spíše pod přezdívkou Netsky. Ale to je mi sestavička...

LIR

S Borisem jsme se delší dobu neviděli, hned se objímáme a fotíme v různých polohách. :) Je zde opravdu super nálada, alkohol teče proudem a všichni se výborně baví. 

LIR

Pohled na tanečníky z hlavního pódia. Tohle mi fakt chybělo a nejsem očividně sám...

LIR

Netsky bere stage managera Bastiena na záda. Je tu velká sranda, přecijen už se známe roky...

LIR

Další momentka: Netsky, Pixie, Bastien a já.

LIR

Dnešní večer se pro mě pomalu chýlí ke konci. Můj svěřenec Neonlight končí svůj set, balíme se a vyrážíme směr Praha. Kolem šesté ráno jsem doma, rychlá sprcha a pelíšek. :) Sobota bude náročnější...

LIR

Je sobota a já se budím kolem půl jedenácté. Na 12:00 vezu mámu, která u nás byla pár dni na návštěvě, a své Barunky na Hlavní nádraží, odkud holky odjíždí na pár dní do rodné Ostravy. Já z nádraží jedu rovnou do vietnamského města v Praze, Sapy, na nejlepší kachničku na světě. Po tomto jídle se ve mně vždy rozhostí mír. :) Často si ho dopřávám před, nebo během mejdanů. Doporučuji!

Plán dnešního dne je následující... V 16:40 vyzvedávám Metrika na letišti, pak rovnou do centra na PCR test, kde je již objednán. Po testu odvoz zpět na letiště, kde bude ubytován v hotelu Marriott. Tam ho posléze naberu ve 21:00 a vyrážíme směr Milovice, přímo na festival. Jen bych ještě zmínil, že na recepci v Marriottu se potkávám s legendárními kluky z Nosia.

Během dne jsem s ním udělal pár fotek, ale podařilo se mi je omylem smazat, takže se obrazově napojuji až na festivalu, kam přijíždíme lehce po 22:00. V backstage se zrovna natáčí video rozhovor s Pythisusem, kterého jsem minulý den z jistých důvodů soukromě přejmenoval na Vypythius. :)  

LIR

Metrik má hrát o půlnoci, ale předpověď počasí vypadá opravdu velmi velmi špatně. Hlavní promotér Suki je ve spojení s meteorology, zvedá se opravdu silný vítr a začíná silně pršet. Nakonec jsou organizátoři poprvé v historii nuceni k evakuaci celého festivalu, dokonce i backstage pro umělce se musí vyklidit. Noisia, Metrik, Imanu a další hvezdy se tísní v produkčních maringotkách a autech.

LIR

Část produkce, které jsem součástí, je schovaná u produkčních kójí. Je tu brácha Cphone, Mazzon ze Stormu, který má také se svou partou Upfockerz o půlnoci vystupovat na Portal stage, hlavní produkční Verča, N force, Suki a další. Všichni netrpělivě očekáváme informace z vysílaček. Dobrou hodinu a půl jsme schovaní a festival stojí.  

LIR

Po hodině a půl se jdu podívat za Bastienem na stav hlavního pódia. Přestává pršet, utíráme stůl, kontrolujeme techniku...

LIR

Jelikož pršelo dlouho a opravdu velmi silně, navíc za doprovodu větru, je třeba opravdu téměř vše překontrolovat. Z FOH (Front of the house = profi název pro technickou režii) dokonce dobíhá Ondra Bylok, jeden z největších expertů v Česku na světelnou techniku a osobně kontroluje světla na stage. Rád Tě zase vidím, kámo!

LIR

Promotéři nakonec posunuli line up a některé sety lehce zkrátili. Po dlouhé odmlce se za přehrávače staví nizozemský mladík Imanu a rozjíždí "warm up" set před hlavní hvězdou večera Noisia.  

LIR

Kluci z Noisia jsou již také na stage a očividně i po deští ve skvělé náladě. Všichni na stage tančí a panuje opět skvělá nálada.

LIR

Před začátkem setu Noisia ještě přebíhám na Portal stage, kde zrovna diktujou kluci z Upfockers. Musím se přiznat, že naživo tuhle partu slyším poprvé, ale o to více jsem překvapený. Jump up moc nemusím, ale v jejich provedení navíc s českým MC, Pavlem Brejchou aka Brejchus paviánem, je to opravdu skvělý!

LIR

LIR

Nabíhám zpět na hlavní pódium, kde jdou kluci holandský konečně na to. Zvuk Noisia snad nelze nemilovat, jejich legendární originální basa řeže tanečníky vejpůl už několik desetiletí.

LIR

Také možná proto kluci před dvěma lety oznámili konec tohoto projektu, z důvodu pandémie se ale tahle konečná o něco protáhla, což je určitě dobře. A teď jsou tady a je to jííízdááááá!

LIR

Na stage se objevuje Pixie a já si postěžuji, že už mám docela hlad a nechce se mi moc přes bahno ke stánkům. Tomáš, známý též přátelům kromě přezdívky Pixie i jako Pixchef, mě velmi příjemně překvapuje. Před chvílí se za ním stavovali nějací "krypto kámoši" z Prahy a dovezli mu tašku "fine dining" jídla ze Sasazu. Nechápu! Sedíme v backstage za Portalem a tlačíme se krevetami, tuňákem, lososem a jinými dobrotami. To chceš! Dík, Tome, máš to u mě.

LIR

Můj svěřenec Metrik končí svůj set, dav je nadšen, a i on si to, jak mi později přiznává, mega užívá. Zahrál spoustu věci ze svého připravovaného alba. Zde již čeká Zombie Cat na svůj set, který uzavírá sobotní hlavní stage.

LIR

MC Fava hecuje dav. Je vidět, jak jsou lidi rádi, že je možné se znova potkávat a užít si společně super akci.

LIR

Před odjezdem poskytuje Metrik ještě krátký video rozhovor, společně s Andromedikem je nakládám do auta a vyražíme směr Marriott airporthotel, kde se objímáme a loučíme.

LIR

Let It Roll: Save the Rave je za námi. Nutno podotknout, že letos to bylo opravdu Save the Rave, všechny ty komplikace, testy, lety, počasí...

To, co za normálních okolností produkční tým chystá 10 měsíců, se letos zvládlo za 3 týdny. Muselo. A dopadlo to nadmíru dobře. Osobně jsem moc šťastný, že akce proběhla úspěšně, a že jsem opět viděl ve zdraví celou D´n´B rodinu v plné kráse. Tým Let It Roll chystá ještě další akce do konce roku 2021 a rozhodně potřebují podpořit, tak ho v tom nenechejte!

Já mám před sebou ještě poslední festival léta a to opět Beats 4 Love: 3th Limited Edition, odkud se vám možná zase ozvu. Užívejte zbytek léta a dávejte na sebe pozor. Peace!

Brazil Runner

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016