CLANEK

 

Stanjah zveřejnil Top 10 house tracks za rok 2018

Rok 2018 byl, co se týče nové hudby, velmi bohatý. Kolikrát už ani není téměř možné držet krok a sledovat všechny nové skladby, které se v té velké záplavě jednotlivých releasů urodí. Já jsem už dávno přestal novou hudbu jakkoli škatulkovat, a zvolil si cestu pro mě nejpřijatelnější, a to pouze líbí / nelíbí. Těch skladeb tedy v loňském roce vzniklo opravdu hodně, a proto nebylo vůbec jednoduché vybrat oněch deset nejlepších. Jak se říká: sto lidí / sto chutí, a tak jsem nakonec zvolil desítku těch, které v loňském roce nejčastěji zněly v mých sluchátkách. Tady jsou:

 

Cinhie – "Together" (Crystal Grooves)

"Cinthie nás svou tvorbou zásobuje už nějaký ten pátek, ale ještě nikdy jsem se, jak se tak říká, z jejích dosavadních releasů neposadil na zadek. Teď tomu tak bylo, a od té doby patří skladba "Together" k těm, jež ještě na dlouhou dobu neopustí mou DJskou selekci. Track balancující na pomezí nu disca a house music má neuvěřitelnou energii a určitě vás dostane na první dobrou!"



Lauer – "Arumba" (Cin Cin Records)

"Zní to futuristicky, ale zároveň je to i tak trochu retro. Navíc je v tom i acid, takže je vše jak má být a Lauer při tvorbě tohoto tracku rozhodně nešlápl vedle."



Marc de Vole – "Into The Fire" (Karatemusik)

"Melodický house v té nejčistší podobě. K práci, nebo odpočinku, při řízení, nebo při běhání, tohle si užijete téměř v každé situaci. Pokud máte rádi pravý a nefalšovaný deep house, tak jste tady správně!"



Fritz Kalkbrenner – "Ride" (Different Spring)

"Fritz Kalbrenner se vykašlal na zpěv, a může se tak plně soustředit na hudební tvorbu. Jeho nejnovější album je jasným příkladem, že to jde i bez vokálů. Zde bylo velmi těžké vybrat pouze jedinou skladbu, a tak padla volba na pecku s názvem "Ride", která podle mého názoru mezi těmi ostatními svou jedinečnou atmosférou tak nějak vyčnívá."

Bebetta – "King Coo" (Get Physical Music)

"Přesně takové skladby mám rád. Z "King Coo" přímo čiší hudební pestrost a přitom zní velmi minimalisticky. Navíc zde vždycky najdete něco nového, takže "Bebetta" za tohle dostává jednoznačně palec nahoru!"



Joris Voorn – "Genova" (Green Records)

"Joris Voorn rozhodně nesmí v mém výběru chybět. "Genova" sice vyšla až na konci roku, ale přesto patří k tomu nejlepšímu, co se v loňském roce objevilo v obchodech s muzikou. Jednotvárnost zde nehledejte, tenhle track se totiž neustále vyvíjí a stejně jako Jorisovy předchozí hudební počiny vás jistě dostane svou jedinečnou atmosférou."



Kölsch - "Little Death" (Kompakt)

"Nad jeho produkcí jsem jedmoho dne již zlomil hůl, tedy když mi připadalo, že ty jeho skladby zní tak nějak pořád stejně. Mýlil jsem se, "Little Death" jasně dokazuje, že se s tímto pánem v klobouku musí stále počítat..."



Roman Rai & Vanko – "Born Inn" (Beef Records)

"Co je české, to je hezké. Tohle známé přísloví dokonale pasuje k této skladbě. Nefalšovaný acid house v celé své kráse. Přesně tak to máme totiž rádi..."



Mark Knight & Danny Howard – "Playing With My Heart" (Toolroom Records)

"A něco z veselejšího a tanečnějšího soudku. Mark Knight stále dokazuje, že jako producent toho má pořád dost co nabídnout, a tahle pecka je toho jasným příkladem. Mluvil tu někdo o Ibize?"

Claptone – "Stronger" (Different Recordings)

"To, že Claptone umí tvořit pohodové "housky" a nejen taneční "pumpovačky", už dávno víme. I v loňském roce nás takovými dosyta zásoboval, ovšem tahle má oproti těm ostatním přeci jen něco do sebe. Teď v zimě navíc zahřeje i u srdíčka, takže ji prostě nešlo nevybrat."

Takže tolik můj výběr z té milardy tracků, co vyšly v loňském roce. V následujících dnech se můžete těšit ještě na výběr mých deseti nejoblíbenějších drumandbassových tracků za loňský rok, což ovšem také nebylo nic jednoduchého. A jaké jsou vaše nejoblíbenější skladby za minulý rok? Napište nám do komentářů...

Celý výběr si můžete poslechnout i v playlistu na portálu Spotify.

stanjah

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016