CLANEK

 

Technoservis Nula 2: Ruskin, Exium, Hood, Arrestar

Po delší době se Dahovi z vinylshopu Nula 2 sešla opravdu nabušená sada desek. Hned první kousek od Jamese Ruskina získal 95%, hned v závěsu tu máme dvě "devadesátky" a nezklamal ani projekt Exium. No nakonec podívejte se sami...

 

James Ruskin
The Outsider
(Blueprint 027) 


 
James Ruskin vydává na svém labelu Blueprint desky jako na běžícím pásu a tak se přímo nabízí otázka, jestli méně není někdy více? Jde ale spíše o to, že James patrně právě objevil "nový" minimalistický zvuk a tak zřejmě dost času tráví ve studiu nad mašinami a skládá nové tracky. Poslední EP se jmenuje "The Outsider" a přináší tři taneční kousky. Dva originály a jeden výtečný remix od Luke Slatera aka Planetary Assault Systems, který otevírá celý maxák. Remix na "The Outsider" je pomalu se vrstvící klubová záležitost v duchu aktuálního alba "Temporary Suspension". Originál pomalu probublává prostorem, občas se ozve dutý kovový sampl a hutné, nabasované beaty dupou v rovné linii. Bonusová "Solution" je obohacená zkresleným démonickým hlasovým samplem, který sem parádně sedí. Dovolím si tvrdit, že zázrak se nekoná, ale "The Outsider" je na svou dobu kvalitní a povedenou deskou. Fanoušci Birminghamu by si tenhle vinyl neměli nechat ujít.

Daho 95% 
www.blueprintrecords.net   


Robert Hood
Superman
(M-Plant Records)

Robert Hood si s aktivitami na M-Plant records dal taky pěkně dlouhou pauzu. Bůh ví, čemu se v té předlouhé přestávce věnoval, každopádně ho tady máme zpět a v plné síle. Po remasterování legendárního alba "Minimal Nation" a vydání singlu "Resurrection" tady máme další nový maxák nazvaný "Superman". Docela by se i dalo věřit, že opravdu jde o nové tracky. Titulní "Superman" je klasické hoodovské techno. Pěkně plná a zvukově vyvážená kompozice, kompatibilní s předchozí produkcí. Na B straně najdete snad ještě lepší počin "Range", kterému vévodí průzračně čistý křišťálový klavírní motiv, postupně gradující v efektním vrcholu, aby se zas pomalu vrátil do své původní podoby. Obě skladby se určitě dají v dnešní době použít, i když z nich silně dýchá hluboká historie. Doufám, že to zase nadlouho nebude poslední deska. Umělec, jakým je Robert Hood, by si určitě hození do starého železa nezasloužil.

Daho 90% 
www.mplantmusic.com 


Arrestar
Thoughts & Emotions
(Token 012)

Belgický label Token právě vydává desku neznámému projektu Arrestar, tak se na tu událost pojďme podívat trochu podrobněji. Kromě originálu, který zní velice současně a dominuje mu lehoučký zasněný klavír, na desce najdete remix od Iniga Kennedyho. Tady už přicházejí ke slovu trochu ostřejší beaty a celkově náročnější pojetí celé kompozice. Beaty jsou více nahuštěné a i melodie se pohybuje v jiných dimenzích. Další remix dodal Oscar Mulero. Určitě ho poznáte díky originálnímu a nezaměnitelnému soundu. Mulero hodně uvolnil atmosféru tracku a zvukům dodal hlubokou ozvěnu. Poslední zůčastněný remixér je Grovskopa. Jeho rework je opět řízné technisko, jež vyklidní pomalu nastupující melodie. Token Records si potrpí na mladé talenty a nové neokoukané producenty. Tady se jim hledání vážně povedlo, protože celá deska "Thoughts & Emotions" je od začátku do konce dobrá a zábavná, skvěle použitelná na párty. Už se těším na další počin projektu Arrestar!

Daho 90% 
www.tokenrecords.com   


Exium
Labyrinth ep                                                                                                                                            
(Dynamic Reflection 004)

Mladičký label Dynamic Reflection, vydávájící zvukově velice pestré a rozmanité desky, právě vyrukoval s maxákem španělského projektu Exium. Titulní "Labyrinth" je opravdu ostrá a řízná technovypalovačka stvořená na divokou párty. Jsou tady zřejmé už klasické postupy projektu Exium, ale skladba baví od začátku do konce. S trochu vyklidněnější variantou přichází na druhé straně Paul Boex & Marco Rane remix. Jejich verze je hodně pomalejší a melancholická taneční záležitost. V dalším tracku Exium opět útočí s enegrickou mašinérií "Plankton". Ta smete všechno, co jí přijde do cesty. V pauze se ponoří někam pod mořské dno, ale vzápětí zase exploduje v návalu energie. V tu chvíli rozhodně nebude v klubu sedět ani noha, to vám mohu zaručit. Exium se na pomyslném producentském Olympu drží už pěkně dlouho a touhle deskou si svou pozici rozhodně ještě více upevnili. Velký respekt!

Daho 80% 
www.exium-music.com

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016