CLANEK

 

Festivaly v Česku III.

V dnešním třetím dílu historie našich festivalů jsem se zaměřil na legendární festival Jelení příkop, exklusivní Svojšice, malý, ale skvělý Summer session a náš jediný plážový open air Mácháč.

 

Jelení příkop

Pražský hrad se otřásal v základech v rytmu taneční hudby, když se zde ve dnech 29. a 30. května 1998 odehrál legendární festival. Konal se v netradičních prostorách Jeleního příkopu pod Pražským hradem v Praze. Přehlídku tanečních skupin a DJů zajistili organizátoři festivalu z agentury D Smack U.

Několik tisíc návštěvníků se sešlo pod Pražským hradem, aby si poslechli veselou hudbu anglicko-australských Tribal Drift, čerpajících impulzy mimo jiné i z původní kultury australských domorodců (používají například jejich prastarý nástroj didgeridoo, jakousi obrovskou píšťalu). Největšími hvězdami první festivalové noci byla multietnická taneční skupina Transglobal Underground, která kombinuje moderní taneční rytmy s hudebními prvky nám exotických kultur afrického a asijského světadílu.

Vrcholem sobotního večera bylo pod chrámem sv. Víta přivítání legendárního britského sdružení The Orb, kteří přenocovali v malé hradní prezidentské rezidenci na samotném Pražském hradě. Dále vystoupili Zion Train nebo 8O8 State. Z české scény se představily taneční skupiny Ecstasy Of St. Theresa, Liquid Harmony, Significant Other (objev roku), Hypnotix a jejich senegalský zpěvák Bouramou Badjim. Velkou premiéru měli na festivalu projekty Skyline a Blow. Vstup 399 Kč na jeden den, nebo 599 Kč na oba dva dny.


Svojšice

Festival, který patří mezi nejlepší open-air techno festivaly v Čechách. Až do loňského ročníku jej pořádali pod záštitou agentury DC promo DJové Agent a Džejár. Tito DJové výrazně ovlivnili průběh taneční scény. Například DJ Agent poprvé zahrál na Sedloňově rezidentní noci v kladenském klubu 19 v roce 1995. V prosinci roku 1995 poprvé zahrál oficiálně na párty v Berouně. S kolegou Džejárem pořádal v roce 2001 poprvé festival Svojšice. V srpnu 2005 vystoupil na největším evropském festivalu Sziget v Budapešti po boku DJů Rushe a Speedy J. Rushovi a Tině z agentury Kne'deep se natolik líbil Martinův set, že mu nabídli zastupování.

V letech 1998 a 1999 se ve Svojšicích konal festival Summer of Love. SOL se přestěhoval, ale po velkém úspěchu se začal v areálu konat nový techno festival. V roce 2000 se tedy uskutečnily Svojšice. Bylo krásné počasí a hlavně bez deště! Velká laser show a 3000 spokojených návštěvníků. Na hlavní stagi vystoupil belgičan G force, dále vystoupil Pavel Krejdl, Džejár, Agent, Aiffel, Nika 77, Fun, Lord Space, Matrix...

Dne 14. července 2001 se konal další letní open-air techno festival ve Svojšicích u Pardubic. Promotéři přivítali DJe Takaaki Itoha z Japonska a švédského technomága Hardcella. Finální line-up doplnili kvalitními techno DJ z Čech a Slovenska. Celý festival se obešel bez jakýchkoliv incidentů. Veškeré ostatní technické zabezpečení bylo rovněž dobře zajištěno. Doprava z Pardubic na místo konání festivalu byla zajištěna jen dvěma autobusy, což bylo kapacitně nedostatečné. Ovšem hlavním důvodem "technických" nedostatků bylo mnohonásobně větší množství návštěvníků, než se předpokládalo.

Festival Svojšice 2002 se konal 13. července. Návštěvníků se sešlo i přes odpolední silnou bouřku více než 5000. Kyvadlová doprava z Pardubic do Svojšic byla zajištěna třemi autobusy a probíhala bez problémů. Celá organizace šlapala na jedničku. Ovšem nastal dosti závažný problém ohledně toho, že Damon Wild bohužel přiletěl bez desek, které Air France omylem poslala do jiného koutu Evropy. Naštěstí Wildovi desky dorazily, ale s velkým zpožděním. Cari Lekebusch, který přiletěl v pořádku i s deskami, začal své vystoupení místo Damona Wilda ve dvanáct a Damon Wild zahájil produkci hned po něm. DJ Agent si svůj čas taky prohodil s DJem Matrixem. Matrix se totiž staral o Damona Wilda a čekal s ním na letišti na jeho desky. Posledním nedostatkem v line-upu byla absence Paula Maca, který jednoduše nedorazil. Nebyl vpuštěn do letadla, protože se nedostavil na letiště k odbavení včas.

Letní areál Svojšice u Pardubic patří mezi nejznámější přírodní amfiteátry v Čechách. Nachází se v krásném prostředí, je obklopen přírodou, daleko od civilizace. V roce 2003 se zde odehrála česká premiéra koncertu zvukového génia a neúnavného experimentátora z Rotterdamu, který je v celém světě známý jako Speedy J. Doplnil jej švédský producent Henrik B či Japonec Hiroaki Iizuka. Velkoplošná videoprojekce, laser, go go tanečnice jsou již samozřejmostí.

Pátý ročník je malým jubileem, a tak na hlavní stagi vystoupilo hned osm live actů. I přes relativně chladné počasí, které celé léto provázelo, dorazilo hodně návštěvníků a udělali báječnou atmosféru. Nejvýznamnějším DJem, který ten rok ve svojšicích vystoupil, byl DJ Fanon Flowers, který v květnu roku 2000 měl tu čest vystupovat i na uznávaném detroitském elektronickém hudebním festivalu. Bohužel z rodiných důvodů nedorazila hlavní hvězda festivalu, Steve Stoll, organizátoři měli tři dny na to, aby sehnali adekvátní náhradu, vybrali Marka Brooma aka Rue East. V ranních hodinách byly asi čtyři výpadky proudu, které byly způsobeny nedostatkem paliva. Dále vystupovaly významné světové hvězdy - Djové Echoplex a Colin Dale z Anglie, které doplnily naši technoborci Agent a Džejár, předvedl se i DJ Boss… Echoplex se v Česku představil poprvé už v roce 2003 v Brně, kdy jeho live show sklidila nebývalý ohlas.

V roce 2005 festival nabídl super lineup. Legenda z Anglie- Surgeon, alias Anthony Child, který mixuje ze tří gramofonů, jeho učitel Dj Paul Damage Bailey, který Surgeona naučil před mnoha lety mixovat. Na závěr festivalu se na hlavní stegi představil DJ z Londýna Inigo Kennedy. DJ Džejár se bohužel vinou zánětu slepého střeva nemohl účastnit samotné akce, 14 dní pobyl v nemocnici. I na house scéně vystoupila hudební lahůdka! Justin Robertson z Anglie, který pravidelně hraje ve vyhlášených klubech jako jsou The End, Fabric, Cream nebo na festivalech Galstonbury, Creamfields, Homelands. Lineup doplnili Go Hiyama Live z Japonska, Per Mikael ze Švédska a slovenský technoborci Toky+Boss.

O rok později ve svojšicích vystoupilo dvanáct zahraničních DJů a live actů.. Největší hvězdou byla legenda z anglie Glenn Wilson, který zde se svojí live show vystoupil vůbec poprvé. DJ a producent Steve Rachmad je holandskou jedničkou a patří mezi nejdéle sloužící techno DJe, hraje téměř 30let, což zaslouží velký obdiv. Ve Svojšicích předvedl energetický set. Justin Berkovi z Anglie vystoupil v České republice poprvé, a to rovnou live. Na house stagei vystoupil poněkolikáté Dj Fun, který v srpnu 1994 pořádal s DJem Motýlem pro hradečáky "památné" první house party ve východních Čechách. Skvělý lineup doplnili srbský Marko Nastič, Sebastian Kramer live z německa, Grining /sk, Elektrabel, Agent, Džejár, Snippah Live /sk, Katcha, Koogi, Sayko, I'm Cyber, Hech + MC Vaant…

Osmý ročník Svojšic, byl nejúspěšnější! Dorazilo 7000 návštěvníků, skvělé počasí a hlavně vystoupili všichni zahraniční Djové, promineme-li Jeffu Millsovi 20 minut zpoždění. Čekání vynahradil slovinský Umek. Snad jediný problém byl s ranní dopravou na nádraží, v Pardubicích se našel vtipálek, který se vydával za pořadatele a odvolal všechny autobusy s tím, že již nejsou potřeba. Na základě této hlášky si firma Connex, neověřila údaje, chyba nebyla na straně organizátorů a pro příští ročník využily služeb jiné společnosti. Organizátoři zařídili doposud nejlepší lineup, pozvali legendu světového techna, zakladatele taneční hudby Jeffa Millse z Detroitu a Joey Beltrama z New Yorku. Na jungle stegi se ukázal asi nejlepší DJ a MC, oblíbení Ed Rush + Optical. Světovou špičku doplnil slovinský Umek a slovenský Boss, Katcha + MC Jacob…

Letošní techno festival Svojšice proběhl na jedničku! Headrelinem byl španělský nejlepší DJ Christian Varela, který se předvedl v proslulých klubech po celém světě. Ve Svojšicích zahrál, jak je u něj zvykem, energetický set. Na Semtex pódiu se poprvé v ČR předvedli holandští Radial Live! Vystoupily i další live acty Ignition Technician (uk), Surgeon a Rumenige aka Toky (sk). Na Jungle stegi vystoupil jako hlavní hvězda Jamie Quinn aka Matrix (uk). V Red zone se vystoupil Mischa Daniels (nl), který letos v únoru, zahrál po boku Davida Guetty před 15ti tisícovým davem v nejslavnějším brazilském klubu El Divino. Návštěvníků bylo 7000 a počasí bylo super! Opravdu povedený festival, můžeme se těšit na příští ročník.
Svojšice budou mít jubilejní desáté výročí!

http://www.svojsice.cz


Summer Session

26.8.2005 – Technovinyl ve spolupráci s agenturou LION (sound and videoanimation) uvedli první ročník open air techno párty SUMMER SESSION. Open air proběhl dne 26. srpna v bistru u Ždákovského mostu. Most je vzdálen cca 50 metru a patří mezi nejdelší jednoobloukové mosty v Evropě. Most leží u města Orlík nad Vltavou a je spojnicí, pres řeku Vltavu. Open air je zajímavý tím, že nad taneční plochou je terasa, ze které je skvělý pohled na Dj's a party people. Taneční plocha a terasa jsou z části zastřešeny, takže déšť nemůže překvapit. Nechyběl stánek Streetwork, kde vám mohli poradit a pomoct v oblasti drog. Nechyběla ani videoprojekce a pro milovníky stolního sportu byl připraven fotbálek. Jako DJs se představili: NIKA77, Franke, The Keeper, Jacob Mara, Steen a Herry. Návštěvnost 350 lidí.

Summer Session 2006- jedna rapidní změna byla vidět hned při pohledu na leták. Ano, oproti předešlému roku se rozšířila produkce na dvě stage. Druhá stage je převážně drum and bassová a junglová SHOCK stage. Co se technického zázemí týče, na SHOCK stageii byl nainstalován zvukový aparát o síle 5kW. Main stage byla vybavena zvukovým aparátem o síle 10kW. Celý večer probíhala laser show s dvěma zelenými lasery, podpořená mnoha dalšími světelnými zdroji, speciální vizuální projekcí a nemohli chybět gogo tanečnice. Ti, kdo se těšili na live vystoupení Nicka Duntona a Technodeluxe, měli smůlu, bohužel z Anglie nepřijeli. Jako Dj's se představili:Techno stage - Dj Boss(sk), Pavel Krejdl, Franke, The Keeper, Steen, Home, Molczik…DnB stage - Dj Milo Moretti, Hanzall & Chito, Artoo, Goldstar, Prologic. Návštěvnost 650 lidí.


Summer Session 3- Main Stage patřila techýnku a electru. Na hlavním pódiu vystoupil host z Anglie, původem však český Dj Kwaczo. Druhým velkým tahounem byl DJ Agent. Doplnili je sympatičtí mladíci Jamal Djs, kteří se postarali o skvělou show na čtyřech gramofonech a dvou mixech. Dále se na čtyřech gramofonech a dvouch mixech vyřádil zkušený scratchmaster The Keeper, jeho přesné a hravé scratche netřeba popisovat. Druhou stage si vzali do parády Sukulent DJs. S nimi si střihnul set DJ Wexter a Pluge a DJ Fusion z Funtastic.cz.

 

Letos se Summer Session konal 18. – 20.7.2008 opět na Žďákovským mostě. Jedná se sice o malý open air, ale i to může být výhoda, malé vstupné a dobrá muzika! Vystoupil jeden z nejlepších hardtechno DJů, rakouský Mario Ranieri! Na třech stagích dále vystoupili nejlepší český DJové: Chris Sadler (speciál techno set), Agent, Pavel Krejdl, Jamal Djs, The Keeper, Steen, Franke, Golpe, Home… Poslouchej.net stage - Le Pneumatiq, Umerkura break n'rollers (Lulu Rulez, Despekt, Mifa, Mc Vaant), Hanzall, Chito, Thinngy, Yenik… vstup 165 czk, oba dva dny 315 czk .

Zdroj: http://www.summersession.cz


Mácháč

První festival byl 7.8.1999 na pláži "Borný" Máchovo jezero - Staré Splavy u Doks. Součástí festivalu byl i odpolední program pro všechny návštěvníky pláže s různými atrakcemi.
Na open airu byly dvě stage, jedna techhouse a druhá drumík. Hlavní hvězdou byli DJové z Německa: Jay Dee, Electric Indigo a rakouský Marcello, dále zahráli: Ladida, Pietro, Agent, Skipworker, Leo Lycra, Zetor, Koogi, Moon. Na první ročník dorazilo asi 5000 lidí.

Jen se zmíním, že rok poté se na pláži Staré splavy na Máchově jezeře konal Summer Of Love, přišlo překvapivě 11 000 lidí.

V roce 2003 se opět konal oblíbený festival Mácháč. Tentokrát se přesunul na pláž Klůček, která je asi 2 km od hlavní pláže. Festival se skládal z Durex Love Zone, XMAG Game Zone tent a Lucky Streamer Zone na parníku. Návštěvníkům bylo nabídnuto koupání, kempování, grilování, sport & video game zone, dekorace od Depo 9, videoanimace Phase...etc. Vystoupili Live: ECA (Manio & Da Roddman), BeeKeepers, DJs: Colin Dale, Loutka, Tvyks, Javas, Lumiér, Vilém, Reeha, Vika, Mikail, Baby B, Tall, Hofee, Stanzim, DJ Aleš Bleha, Béla En, Uwa & Lucky Lucaso… Vstup 180/300 CZK.

 

Video: John Dahlback

Rok poté na plážovém open airu během noci několikrát poprchávalo, ale naštěstí ne tak, aby se vyprázdnil taneční písek (parket). K dispozici bylo plno barů, na kterých se netvořily větší fronty. Vystoupili jako hlavní hosté DJ Swag (Anglie) a Jem'Appelle Mads (Dánsko), dále na Lipton main stage DJ: Tráva, Loutka, Chris Sadler, Vectif, E-lite, Skipworker, Estez & Corda. Stage Radia Dee Jay: M. Viktořík, M. Kroužil, M. Vokáč, V. Červený, Béla En. Chill-out stage: Airto, Vilém & Fun, Vik, Benco, Subsist, Elate, Texx, Aleph a XMAG soundsystem. Styly: chill-out/downtempo, tech-house, house, hiphop, deep-house, minimal.

Mácháč 2005- Festival nabízel pět stagí a překvapivě skvělý byl ranní set naší super DJky Luccy. Mácháč se koná pravidelně na konci srpna, uzavírá prázdniny a letní festivaly. Festival dosáhl takového úspěchu, že z rozpočtu si mohli organizátoři dovolit pozvat velké hvězdy. Jako první rok tu byla hlavní stage ve stylu trance. Jako patřičné rozloučení s létem, přijel zahrát slavný německý DJ Paul Van Dyk, dále Fergie (UK), San (NL), Fake Sam (UK), Angelo Mike (PL), Vectif, Little Loui (SK), Michael Burian, Lucca, Pico (SK), Michael C, Enrico, Loutka, Tráva, Uwa & Lucky Lucaso, Tommy Rogers, Peet, Marcus Cooper a mnoho dalších.

Oblíbený open air na pláži u Máchova jezera je vždy díky své osobité atmosféře důstojným zakončením prázdnin. V roce 2006 pod hlavičkou Pink Dot, vystoupil excelentní remixer – Junkie XL. Návštěvníků bylo méně než předchozí rok, ale o to víc bylo prostoru pro každého. Dále zahráli: Boy George (UK), Lucca & Michal Pavlíček, Mogwai (H), Splitloop (UK), Skool of Thought (UK), Angelo Mike (PL), Dr.Gonzo (LUX), Loutka, Vectif, Tvyks, Martin Gredner, Dolphin & Sally, Orbith, The Kaos Boys, Marcus Cooper, Tommy Rogers, Brada, Texx, 4:Tune Cookie, Josef Sedloň + Car.L, Blue, Tall, Machine Funck, Aleph aka Kaisersoze, Dynamics crew.

Mácháč je velice oblíbený festival, oproti klasickým festivalů nabízí navíc ubytování v chatkách a koupání. Vrcholem plážové party Mácháč 2007 bylo v noci 24. srpna vystoupení nejžádanějšího DJ na světě - Carla Coxe. V létě 2006 účinkoval Carl Cox jako jediný DJ na obřím festivalu Coachella v Kalifornii, na jednom pódiu se tam střídal s Madonnou, Massive Attack a Franz Ferdinand. Každé úterý hraje na Ibize, kde je sedmým rokem rezidentem klubu Space. Publikum se také dočkalo legendárního Joshe Winka, Johna Dahlbacka, Luccy a Michala Pavlíčka Live!, Adventures Close to Home, Get Shakes, Philipp Strub, Loutka, Martin Gredner, Kaisersoze, Formi, Tripmain, Skipworker a mnoha dalších. Na Mácháč Carl Cox přilákal přes 10 000lidí! After party byla v areálu místního nejznámějšího kempu a diskotéky s klubem Bílý kámen v Doksech. Hráli DJs: Béďa, Paul Coxx, Vee Kay, Tommy Rogers, P@co, Eagle, Enrico, Adam Cloud, Marcus Cooper, Pete Walk, Richie a Hozzy. www.studio54.cz

Letos se uskutečnil již osmý ročník slavné open air party na Máchově jezeře. Hlavní pódium bylo na vodní hladině a v okolním lese pak další tři pódia. Letos přímo nad hladinou jezera vznikla i velká taneční plocha pro partypeople, tančilo se tedy na vodě. Naproti hlavnímu pódiu rovněž vyrostla pro VIP návštěvníky obří terasa. Vystoupila světová DJská superstar, holandský DJ a producent Tiësto. Dále zahráli: John Dahlback (swe), Filo&Peri (usa), Tráva & Significant Others, Loutka, Laydee Jane, Enrico, Michal Poliak, Joseph Armani (malta/de), Girlcore (uk), Fake Sam (uk), Chriss (hu), David Bowles, Kaisersoze, Skipworker, Formi, Neo, Tripmain, Macio, Lafayette, Kuba Soulcheck, Marco S, Fcuk, Looky, Marty Crow, Manio, Tommy Rogers… Vstup předprodej 799 czk, vip 1800 czk

www.partyinfo.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016