CLANEK

 

Rubrika Technoservis Nula2

V nejnovějším Technoservisu se Daho zaměřil na znovuoživlou legendární formaci X-102, tvořenou Jeffem Millsem, Robertem Hoodem a Mikem Banksem. Vrací se i Paul Bailey, který představil svůj nový singl Multiball na rovněž čerstvé značce Sematica. Vysokého hodnocení se dočkal poslední počin projektu Sleeparchive, o něco hůře dopadl jubilejní desátý release labelu Sandwell District.

 

X-102
Titan ep
(Tresor 234) 


 
Psal se rok 1992. Jeff Mills, Robert Hood a Mike Banks založili dnes už legendární projekt X-102 a vydali nadčasové album "Discovers The Rings Of Saturn", které se pro mnohé další umelce stalo kultovní a velmi inspirativní zležitostí. Dnes, po více jak  patnácti letech, dochází k oživení tohoto projektu a znovuvydání onoho alba. Deska, nazvaná "Titan" ep, je vlastně samplerem, naznačujícím, jakým směrem se ubíralo tehdejší techno. Je nutné podotknout, že tahle stařičká deska produkčně rozhodně předčí většinu dnešních řadových technovinylů. Vyznačuje se klasickým detroitem a soundem ala Jeff Mills. Navozuje fantastickou vesmírnou atmosféru a alespoň mě efektně vrací do dob, kdy to všechno vlastně začalo, do dob, kdy techno mělo duši, fantazii a především smysl. "Titan ep" je nejen parádní ochutnávkou zmiňovaného LP, ale zároveň i plnohodnotným kouskem, do vašeho současného DJského kufru. 

www.tresorberlin.de 
Daho 90%    


Paul Bailey
126a
(Sematica Records 001) 

Po delší době se nám na technoscénu vrací Paul Bailey. Vydává track nazvaný "Multiball" a společnost mu na zbrusunovém labelu Semantica dělají ještě Kero a  Sverca. Ale pěkně popořádku. Paul Bailey dodal přímočaré a hutné industriální techno, jak se na Brita takového kalibru sluší a patří. "Multiball" je plný kovových a  ostrých perkusí. Efektně graduje a bude se dát velice dobře používat. A-stranu dál okupuje Sverca s nerovným, z polovičky experimantálním trackem "Eye". Rytmika tady pěkně excentricky kope do stran a na pozadí se povaluje skrytá melodie. B-čko si celé zabral amík Kero. Jeho "Randomtheoryviamoov" je hutná minimálovka s  úderným rázným beatem a silným ústředním motivem, který se pomalu moduluje. Domnívám se, že se tahle deska velice povedla a na párty ji uslyšíme docela často.

www.sematicarecords.com 
Daho 85%   


Sleeparchive
Hadron EP
(Sleeparchive ZZZ 008)

Německý projekt Sleeparchive se nám probudil z hlubokého několikamněsíčního spánku a vyrukoval s novou deskou nazvanou "Hadron". Vinyl přináší čtyři temné a hypnoticky chladné minimalitické technotracky, plazící se nenápadně po okraji zdi někde ve staré opuštěné továrně na mrazící agregáty. "Hadron" je, jako každý maxi vinyl od Sleeparchive, až po okraj naplněný hypnotickým nočním technem s vlivy Richie Hawtina. To je asi navždy nepopiratelný fakt. Sleeparchive začíná vykrádat už i sám sebe, což není moc dobré znamení. Nadruhou stranu jsou jeho desky dál velice populární a oblíbené, i pro své vynikající zvukové zpracování a dynamiku,  jakou jen tak někdo neoplývá. Sleeparchive je minimalismus v pravém slova smyslu a mě učaroval hned prvními deskami. V jednoduchosti je krása. Osobně říkám ano!
 
www.sleeparchive.de 
Daho 95%   


Function
Anticipation
(Sandwell District 010) 

Jubilejní desátý release birminghamského labelu Sandwell District patří hostu, kterým je Amík David Sumner aka Function. Ten, kdo zná jeho tvorbu z dob labelu Infrasrtucture nebo Downwards, bude určitě zaskočen. Již jeho předešlý počin na Sandwell District byl čistokrevný minimal a deska "Anticipation" je jakýmsi dalším pokračováním v započaté minimalistické tématice. Jak Áčkový "Disaffected" tak B-strana "Burn" nabízí chladný minimal s patrnými vlivy rodinky okolo labelu Minus. Až mě opět napadá ta schizofrení myšlenka, jestli Function vlastně někdy něco udělal sám? Ale ono je to nakonec asi stejně jedno, protože jeho desky byly vždy dobré a stejné je to u "Anticipation". Ve vhodnou chvíli ji užijete i v industriálním technosetu, čímž decentně uvolníte atmosféru v prostoru. Fakticky pěkná deska do malého klubu.

www.veto.co.uk                                                                                                                                                   Daho 70%

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016