REPORT

 

Report z Apokalypsa Electronic Carnival od Čéši

Super, už je to tady! Další Apokalypsa v Brně, ani nevíte jak se zase těším, a že bylo na co. Po dlouhé době opět cesta do Brna, kde se odehraje párty s názvem Apokalypsa. Kdo by jí neznal, že? Jedněmi zbožňována a uctívána, druhými skrz zuby pomlouvána a nesnášena a mnou tak často a tak ráda navštěvována :) Prostě technopárty číslo 1 na celé Moravě a možná i u nás.  

 

Tato kontroverzní párty, konající se ve známém komplexu Boby Centra, je však tou jedinou, která si dodnes i přes veškerou rozmanitou konkurenci udržela návštěvnost a několik posledních let jí dokonce naplňuje v takové míře, že se leckdy člověk diví, kolik se vejde do Boby lidí :o)) Tentokrát měla být kapacita Boby Centra omezena, zda se to povedlo na 100% dodržet nevím, nepočítal jsem to, ale to, co jsem viděl, nahrávalo faktu, že spíše bylo využito opravdu každého sebemenšího prostoru k naplnění. Osobně s tím až takový problém nemám, tlačenice jsem nikdy extra neprožíval a hustota pártypeople přidává na hustotě atmosféry, tudíž, čím víc, tím líp, ale zase se nic nesmí přehánět :)

Po menších komplikacích na vstupu pro akreditované, které však pořadatel ochotně a celkem rychle vyřešil, jsem se společně se svojí Techno.cz kolegyní vydal směr šatny. Již po pár krocích jsem narazil na skupinku lidí v zelených Apokalypsa tričcích s velkými pytli, kteří se tuto noc měli starat o pořádek v hale a snažit se alespoň částečně udržet prostory co nejméně zaplavené odpadky. To se jim dařilo převážnou část noci, i když v pokročilých hodinách to již nebyl tak snadný úkol, jelikož již samotný průchod mezi tančícími byl náročný, natož nějaký sběr tolika nepořádku.

Po odložení věcí do rychle odbavující šatny jsem se vydal směr první řada hlavní, tedy Laser Show Hall, kde již touto dobou tempo udával DJ Dejan Milicevic. Tento DJ s otevřeným laptopem značky ukousnutého jablíčka už v deset večer hrál lidem do rytmu velmi líbivé a taneční pumping techno plné delších vrtulek a krásných basových linek, táhnoucích se na v tu dobu ještě nepříliš silném zvuku. Brzká hodina je to pro nebrněnského floutka, ale ne pro ostřílené Apokalyptiky a technaře, kteří zde již dozajista přešlapovali od začátku, kdy hráli DJové Michal Poliak, Jerry a Míša Salačová. Tento menší, zarostlý týpek v šátku značky palestina na krku, hraní věnoval maximální pozornost a publikum ho velmi poslušně, řekl bych až vojensky podupávajíc, poslouchalo.

Po chvilce laptop zaklapuje a vedle něj se objevuje nová postava pro tento večer. Střídající DJ Joris Voorn. Tohoto pána jsem ještě neměl tu čest slyšet, a tak jsem byl celkem v napětí, co se bude dít. Joris se postavil na stage, která byla tentokráte velmi krásně nazdobena, nad hlavou se mu vyjímala obrovská karnevalová maska překrásného zpracování. pozorující dění, po obou stranách se do výšky tyčily LED panely, zobrazující aktuálně projektované obrazy. Joris spustil něco, čeho se asi mnoho lidí v dnešní době bojí. Ano, byl to onen obávaný minimal, ale Joris nepropadl naštěstí onomu minimálnímu minimalu, ba právě naopak, hrál dle mého fuckt masivní hard minimal s tvrdým jádrem a postupně gradující minimalovou základovou jednotkou. Někomu se to možná mohlo zdát pomalé, ale pomalé proti jakému stylu a zvuku? Proti schranzu určitě, ale kdo se tomuto soundu poddal, dozajista si celý jeho set užil a odtancoval tak jako já :) Nikdo nikam neutíkal, nikdo nic neházel, tudíž to asi vážně asi bylo dobré a tancující na parketu dávali stále najevo to že chtějí víc.

Parket byl tentokrát poněkud zmenšen a to z důvodů umístění velkého podia pro taneční uskupení, které se tuto noc staralo o velmi fascinující vystoupení. Jejich UV dancing show v průběhu noci uchvátila mnohé a musím říci, že to bylo super efektivní a zábavné. V  momentech Borisova hraní také běžel hlavní multibarevný laser a dva zelené, i to mohlo mnohým přijít vhod.

Když Joris skončil, objevila se za pultem žena, říkající si DJane Clodagh. Musím se s vámi podělit o každý můj pocit, který jsem měl při jejím hraní a jejím vystupování. Toto bylo to nejlepší, co se na tomto díle odehrávalo. Clodagh - tak energií nabitá a úžasně pozitivní DJane to rozparádila a dala lidem tolik očekávané ovoce, což se jí vrátilo formou úžasného jásotu a tance všech pártypeople. Já bych jí osobně, i když ne zcela na sto procent, přirovnal k párty animalovi Marku E. G., jelikož opravdu skákající a hecující DJane jsem dlouho neviděl. Celé Boby tančilo co nohy stačily a všichni společně si to prostě užívali. Clodagh si pořizovala i fotky publika a pokud se jí podařilo zoomovat i do prvních řad, dozajista s těmito fotkami bude v budoucnu strašit svá dítka :o))) Ne, jen sranda, to víte, někdo byl víc než druhý a někdo uplně najviac, ale to není zase až takový problém, hlavně opatrně a nezapomínejte, že zdraví máme jen jedno. Clodagh umisťuje poslední pecku na černém vinylu a co neslyšíme, je to kytarová bomba od Nirvany. Kdo v tuto chvíli neskákal, tak ten tam asi ani nebyl. Toto byla pecka a pro mě rozhodně to nejlepší za celou noc :) Clodagh byla prostě vynikající a doufám, že i ona z toho měla stejné pocity.

To už se za ní hezky pěkně připravoval a čistil si CD hlavní DJ tohoto večera, DJ Eddie Halliwel. Eddie měl do koncepce Apokalypsy přinést něco nového, nový zvuk a snad i nový směr. Apokalypsa tak známá svým tvrdým zvukem a technem nyní pozvala vlastně star, co hraje trance. Tak co na to návštěvníci? CML hlásí "ruce k laserům, vodvaz jak svině, tohle je pecka, nejlepší pařba!!!" takto nějak by se dali asi prezentovat pocitové výjevy všech lidí kolem. Eddie diktuje, tvrdá basa to je základ, trošku zpívánek, půlečku nasládlých výšek a jedem. Eddie umí, to je pravda, předvádí skvělou show a hraje si s CD playery jako doma. Hudba v jeho podání ani na okamžik nenudí a je prostě fááájn. Závěrečný skok do publika už byla jen třešínkou na pomyslném dortu, který osladil jazýček každému konzumentovi tohoto setu. Tanec je prostě droga a já sem tak šťastný z této závislosti, kterou rozhodně léčit nehodlám :)

Ha! Heleďme se koukejme se, kdopak to tu je! Pár Ana Luiza Gelfei a David Merlino aka Pet Duo! Slyšel jsem, že prý DJ Rush omračuje a Pet Duo seká hlavy, no tak to tuto noc každopádně! Tato dvojice, to je krystalická energie daleko za možnostmi mého chápání a mých sil. Jestliže jsem si rychlost představoval hlavně v kilometrech za hodinu, musím přehodnotit své myšlení a pohon těchto dvou, udávaný v úderech za minutu, umístit někam hodně vysoko. Nekončící sada, rachot a taková síla, která drtí vše v dosahu teď již ohlušující aparatury. Dovedete si tyto dva představit například v kuchyni? To musí být něco, naporcováno během několika vteřin a sekanou zvládnou do minuty. Já to vydržel minut několik. Poté jsem se odebral na druhou stage, na La Grotu. Tam otevíral večer DJ Martin Frank a po celou noc se tu posléze střídali DJ Bon Finix a Tripmain, a to buď jako jednotlivci nebo jako duo BonTrip. Teď tam hrál ale už jediný zahraniční DJ, a to John B. Těšil jsem se hodně a chvílemi to bylo super, směsice electro disko punku se mi fakt líbí, ale ty jeho zlámané beaty ke konci, to už není pro mě. Nejsem Tarzan, neumím na to tancovat, takže to vzdávám a asi se odeberu domů. John B byl ten poslední, kterého jsem tu slyšel. Co bylo potom? No, na hlavní stagei asi to, co napovídá již samotný název párty, APOKALYPSA. Po Pet Duo si tam své harcířské sety střihli ještě DJové D.A.V.E. The Drummer a Killswitch. Dozajista se jim podařilo navázat na mlýnek technopártypeople a nezanechali jediného nevyždímaného clubera. Já se rozloučil se spoustou známých, s výbornou párty, s Brnem a se vším, co mě tuto noc provázelo. Těším se již v červnu na brzkou viděnou a ahoj Brno, město techna.

+ DJane Clodagh
+ vizuální show a dekorace
+ ochotná security

- horko, horko, horko
- přehnaní konzumenti

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016